Deze kaart laat het temperatuurverschil zien tussen de stad en het platteland in Nederland. Dit heet ook wel het stedelijk hitte-eilandeffect of urban heat island effect (UHI). Op de kaart zie je het gemiddelde temperatuurverschil in graden Celsius (°C).

Steden paar graden warmer

Gebouwen, huizen, wegen en stenen houden veel warmte vast. Grote steden herken je op de kaart van Nederland daarom meteen aan de rode en gele vlekken. Ook kleinere woongebieden zie je als lichtblauwe en gele plekken oplichten.

De cijfers op de kaart zijn gemiddelden voor het zomerseizoen (juni, juli, augustus), gemaakt met een model. Het temperatuurverschil tussen stad en omringend gebied blijft over deze periode onder de 3 graden. Op sommige zomerse dagen kan het verschil wel oplopen tot 7 of 8 graden Celsius.

Wie heeft de kaart van het Stedelijk hitte-eilandeffect gemaakt?

De kaart is gemaakt door Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ( RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)).

Wil je de gegevens van het hitte-eilandeffect gebruiken?

Je kunt de kaart hier downloaden (380 MB) en dan openen met software voor kaarten. Bezoek het Nationaal Georegister voor meer informatie over deze kaart. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 14-02-2023.