Toerist vanuit eigen huis

Bekijk op deze pagina alle inzendingen van de challenge Toerist vanuit eigen huis. De leukste inzending belonen wij bovendien met een Verbeter je leefomgeving-pakket. Op maandag 1 juni maken wij bekend wie er heeft gewonnen.

Doe jij de komende twee weken ook mee met onze challenge Toerist vanuit eigen huis?

Uitleg challenge

Challenge Toerist vanuit eigen huis

Wij dagen je uit om mee te doen met de challenge Toerist vanuit eigen huis. Check jouw adres op Check je plek en kijk wat er beter kan in jouw leefomgeving. Want het kan altijd schoner, stiller of groener. Bedenk een leuke actie om hier zelf een bijdrage aan te leveren en maak  een leuke foto, gedicht, verhaal of filmpje over je actie.

Wil jij ook meedoen? Dat kan nog tot 28 mei! Lees hier wat je precies moet doen om deel te nemen aan de challenge.

De inzendingen van de challenge toerist vanuit eigen huis! Hoe scoort jouw buurt?

#Checkjeplek Joost

Foto van een nieuw aangelegde tuin met vijver

Ik checkte mijn plek!

Ook al is mijn woonomgeving best groen, het kan natuurlijk altijd beter! We zitten volop in de herinrichting van onze tuin (nu nog enigszins een maanlandschap…) en we houden daarbij zo goed mogelijk rekening met de wensen van dieren en planten. Een echte naturocratie! Kiertjes tussen de stapelstenen zodat beestjes kunnen schuilen maar ook variatie in droge en natte plekken (vijver!) en dus mogelijkheden voor een grote diversiteit aan planten. Dat biedt ook voor diverse insecten, vogels en amfibieën een geschikte woonomgeving. Voor de egels hebben we zelfs het hek ietsje hoger geplaatst zodat hij niet met zijn stekels blijft hangen. Niet alleen nuttig voor de natuur maar ook super leuk om te doen en van te genieten. En al het groen en water maakt de tuin nog behaaglijker als het erg warm weer is!

Toerist vanuit eigen huis.
- Joost #Checkjeplek

#Checkjeplek Yvonne

Ik checkte mijn plek!

Ik heb al sinds jaren een moestuin. En voor de stroom via Greenchoice, al jaren, heb ik ook een winddeel. En sinds eind deze maand heb ik ook zonnepanelen op het dak. Dat was even een investering.

Ook wil ik een graag een groen dak op de schuur en die komt volgend jaar; want helaas kan ik mijn geld maar één keer uitgeven :-).

Toerist vanuit eigen huis
- Yvonne #Checkjeplek

#Checkjeplek Lara

Schreenshot van een internetpagina waar je kan opgeven dat je je dak wilt vergroenen

Ik checkte mijn plek!

Zo ontdekte ik samen met mijn buren dat onze buurt wel slecht scoort qua zomerhitte. Daar kunnen we wat aan doen met wat groen! Buren en subsidie van de gemeente Utrecht maken het mogelijk dat we onze daken in juni omtoveren tot groene daken. In totaal komt er 200 vierkante meter aan groen bij. Supertrots dat we zo onze leefomgeving verbeteren! Een mooi uitzicht vanaf het balkon en wie weet volgen andere buren ons voorbeeld.

Toerist vanuit eigen huis.
– Lara, Lombok Utrecht #Checkjeplek

#Checkjeplek Marcella en Ton

Foto van een liggende hond

Wij checkten onze plek!

Een aantal jaar geleden kwamen wij geheel volgens onze wensen midden in de stad Rotterdam aan de rivier te wonen. We hebben #Checkjeplek gedaan en schrokken toch van de effecten van wonen in een centrum van een grote stad, bijvoorbeeld hittestress. Onze hond Bowie heeft soms moeite met de warmte vandaar dat we deze voor ons en voor hem gaan vergroenen. Volgens #Checkjeplek scheelt het bij het omlaag brengen van de temperatuur. Het uitlaten midden in de stad, kan ook verplaatst worden naar een plek met meer schaduwrijke bomen. Ook hebben wij direct een parasol aangeschaft voor op het balkon. Hond blij. Wij blij.

Toerist vanuit eigen huis.
- Marcella en Ton #Checkjeplek

#Checkjeplek Cindy

Foto van een bij gemaakt van wol

Ik checkte mijn plek!

Ik woon in een super groene wijk. Dat wist ik natuurlijk wel. Ik geniet van het groen in Lunetten. Maar het kan altijd groener! Dus heb ik de groenstrook voor mijn huis bezaaid met wilde bloemen. Voor de bijen..en een beetje voor mezelf :-).

Toerist vanuit eigen huis.
- Cindy #Checkjeplek

#Checkjeplek Jacqueline

Foto van een tuin met veel groen

Ik checkte mijn plek!

De grootste uitdaging voor mijn woonplek in Amstelveen is de luchtkwaliteit. De score op hoeveelheid groen verbaast mij wel. Met twee parken in de buurt ervaar ik dat niet zo. Wat ik zelf bijdraag aan mijn leefomgeving? Ik werk mee aan de guerillagarden, een bloemrijke oase in onze straat!

Toerist vanuit eigen huis.
- Jacqueline #Checkjeplek

#Checkjeplek Duurzaam Amstelveen

Foto van buurtbewoners in Amstelveen die samen het groen onderhouden

Ook van groep buurtbewoners in Amstelveen kreeg de Atlas een mooie inzending binnen. Duurzaam verbinden in Nieuw Vredeveld. Veel succes en plezier! 

Toerist vanuit eigen huis.
- Amstelveen, stadsdorp Elsrijk #Checkjeplek

#Checkjeplek Frank

Foto van een koker met zaden voor vogels

Ik checkte mijn plek!

Om mijn leefomgeving te verbeteren heb ik een koker met zaden voor volgels opgehangen bij mijn raam. Zo krijg ik veel bezoek van veel verschillende vogels. En die zijn, in de stadse betonnen jungle, belangrijk voor het hele ecosysteem. Simpel en iedereen kan dit doen!

Toerist vanuit eigen huis.
- Frank #Checkjeplek

#Checkjeplek Dieneke

Getekende vogel

Ik checkte mijn plek!

Ik heb ontdekt dat mijn woning een energielabel A scoort. De vogels bij mij in de buurt wisten dat al lang. Want die pikken piepschuim uit de isolatie en maken een comfortabel nestje. We hebben een recordaantal nesten in de huizen dit jaar! Zou het ze bevallen dat er minder verkeer is? Ook heb ik wat groen voor de deur: een grasveld! Hier maken de kinderen in coronatijd dankbaar gebruik van, waardoor het gras nog nooit zó kaal is geweest! Merels, spreeuwen en mussen vliegen af en aan als de kinderen niet te wild aan het voetballen zijn. En er barst een concert van gekwetter los als de oudervogel het nest bereikt. Eén grote kraamkamer, dat grasveld!

Toerist vanuit eigen huis.
- Dieneke #Checkjeplek

#Checkjeplek Paul

Paul op de mountainbike

Ik checkte mijn plek!

Voor mijn leefomgeving vind ik het belangrijk om te blijven bewegen. Ik werk nu thuis vanwege Corona en mis de fietsritten naar mijn werk. Daarom heb ik nieuwe paadjes ontdekt met een fietsapp routeplanner. Ook dichtbij huis vond ik nieuwe wegen. Je kunt in de app je sportactiviteit selecteren (wandelen, mountainbiken, toerfietsen, etc). Als je gravel selecteert dan komt de app met een route over mooie gravelpaden of smalle bospaadjes. Zo kom je wat vaker buiten de gebaande paden. Uiteraard onderweg leuke foto’s gemaakt. Die kun je toevoegen aan de app, zodat ook anderen inspiratie op kunnen doen. Zo komen we de zomer in eigen land wel door!

Toerist vanuit eigen huis.
- Paul #Checkjeplek

#Checkjeplek Stéphanie

Foto van plantjes voor de check je plek challenge

Ik checkte mijn plek!

Ik heb ontdekt dat de hoeveelheid groen en zomerhitte voor mijn woonplek niet goed scoort. Ik ga voortaan in de zomer meer de polders in Midden-Delfland opzoeken. Mijn hardlooprondje is op die manier een stuk mooier, rustiger en koeler dan in de binnenstad. Ook ga ik mijn huis en balkon vergroenen door meer planten te kopen. Op die manier draag ik bij aan mijn eigen leefomgeving!

Toerist vanuit eigen huis.
- Stéphanie #Checkjeplek

#Checkjeplek Channah

Ik checkte mijn plek!

Een ander plekje in dezelfde stad: Almere. Daar is groen en water nooit ver weg. De hoofdwegen liggen om de stad heen en fietspaden en openbaar vervoer is volledig gescheiden. Mijn toekomstige plek heeft meer groen en betere voorzieningen. De trein, en de oprit van de hoofdweg is dichterbij! Terwijl ik er niet op achteruit ga in geluid of luchtkwaliteit. Wat ik zelf ga bijdragen aan mijn eigen plek? Er liggen alleen maar stenen in onze nieuwe tuin en er staat welgeteld één boom en een struik, dus tegels eruit, groen erin!

Toerist vanuit eigen huis.
- Channah #Checkjeplek

#Checkjeplek Sanne

Foto van een plantje met drie stekjes

Ik checkte mijn plek!

Ik woon in een buurt met weinig groen en dat zie je ook terug in Check je plek. Mijn omgeving scoort slecht op: groen en zomerhitte. Deze week heb ik een paar plantjes gekocht om mijn balkon op te fleuren. Zo wordt mijn directe omgeving groener en maak ik de bijen blij! Ook wil ik meedoen aan #Voorjestek. Het idee is dat je stekjes voor je huis zet met een leuk berichtje erbij. Toevallige voorbijgangers kunnen deze plantjes meenemen. Hopelijk maakt dit mijn buren blij. En wie weet.. misschien krijgen mijn buren hierdoor ook groene vingers.

Toerist vanuit eigen huis.
- Sanne #Checkjeplek

#Checkjeplek Sanne

Een foto van mensen die afval ruimen

Ik checkte mijn plek!

Ik heb nog een leuke ervaring van die ik wil delen. Misschien leidt het tot inspiratie bij anderen. Vorig jaar begeleidde ik een groep schoolkinderen bij een cleanup in de wijk rondom het Bonifatiuscollege. Dat was erg leuk. Ik speelde liedjes over afval en de het schoonhouden van je omgeving. Een van de liedjes hebben we met z’n allen gedaan na afloop: Zwerf-vuil, wij zijn het zat (tekst en muziek: Frank Paats).

Zwerf-vuil, wij zijn het zat
Wij willen graag een schone stad
Weet je hoe je ons helpen kan?
Laat je afval niet slingeren dan!

Vieze vuile zakdoek, plastic zak
Kauwgom, colablikje, patat bak
Smijt jij je rotzooi overal neer
Dan ben je asociaal dit is de laatste keer

Zwerf-vuil, wij zijn het zat
Wij willen graag een schone stad
Weet je hoe je ons helpen kan?
Laat je afval niet slingeren dan!

Snoepzak, waterbeker vieze condoom
Ouwe sok, koffiemok, dooie kerstboom
Je weet toch hoe slecht het met milieu is gesteld
Ruim je rotzooi op dan wordt jij ook een held

Zwerf-vuil, wij zijn het zat
Wij willen graag een schone stad
Weet je hoe je ons helpen kan?
Laat je afval niet slingeren dan!

Toerist vanuit eigen huis.
- Frank #Checkjeplek