Op de kaart zie je het verkoelend effect van groen (bomen e.d.) en water in stedelijke gebieden. Door klimaatverandering wordt het in Nederland steeds warmer. In stedelijk gebied is dit effect nog sterker en vooral in de nacht blijft warmte lang hangen. Bomen en water kunnen voor verkoeling zorgen als het op de juiste manier wordt ingericht. Verkoeling is belangrijk om goed te slapen en daardoor voldoende energie te hebben.

Koeler aan de randen van de stad

Je ziet gele vlekken in grote steden. Aan de randen van de stad kleurt de kaart groen tot blauw. Waar je blauw ziet, is het ruim 2 graden koeler dan in het centrum.

Groen en water helpen tegen hitte-overlast

Stenen, gebouwen en straten houden de warmte in steden vast. Bij bomen, planten, rivieren en meren is het koeler. Dat is belangrijk voor mensen die last hebben van hitte.

Wie maakte de kaart?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)) maakte de kaart. Bekijk de technische documentatie.

Wil je de gegevens van verkoelend effect van groen en blauw in Nederland gebruiken?

Bezoek het Nationaal Georegister (NGR) om te lezen hoe de kaart is gemaakt. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 13-02-2024.