Op de kaart zie je hoeveel water (in mm) de bodem op plekken in Nederland op kan slaan, totdat de grond tot het oppervlak is gevuld. Onze bodem kan namelijk water opnemen in de grond boven het grondwaterpeil. Als het in Nederland regent, weet je met deze kaart waar nog regen de grond in kan zakken en waar je wateroverlast kunt krijgen.

Laag en hoog Nederland

De groen gekleurde plekken op de kaart geven aan waar de ondergrond het meeste water kan opslaan. Dat zijn de hogere zandgronden van Nederland, zoals de duinen en de Veluwe. Daar is veel plek voor water in de grond. Zandgebieden liggen in Nederland vaak hoger. Hierdoor ligt de grondwaterstand lager en is er meer ruimte voor wateropslag. De orde en oranje plekken geven de gebieden aan waar de bodem minder water kan opvangen, omdat er minder ruimte is in de grond voor water. Zoals de laaggelegen polders van Noord- en Zuid-Nederland. Door bodemdaling en klimaatverandering zijn deze gebieden extra kwetsbaar voor extreme regenval.

Hierdoor zal er vaker wateroverlast ontstaan op plekken waar minder ruimte is voor water om weg te stromen. Daarom is het verstandig om opslagplekken te maken waar extra regen naar toe kan. Minder stenen en meer ruimte bedekt met groen zorgen dat het water makkelijker de grond in kan.  Wie heeft de kaart gemaakt?

Wie heeft de ruimte voor water in de grond kaart gemaakt?

De kaart is gemaakt door Deltares.

Wil je de gegevens van de kaart gebruiken?

Bezoek het Nationaal Georegister voor meer informatie over deze kaart. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 24-05-2022.