Op de kaart zie je de ligging van de basisnetroutes voor het vervoer van gevaarlijke stoffen als bedoeld in artikel 1 van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen over het landelijk aangewezen netwerk voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, het basisnet, met daarbij de aandachtsgebieden.

Aandachtsgebieden

Uit bijlage VII, onder C, onder 1 van het Besluit kwaliteit leefomgeving volgt dat de wegen en binnenwateren, die bij de ministeriële regeling zijn aangewezen, een brandaandachtsgebied hebben met een omvang van 30 meter en een explosieaandachtsgebied met een omvang van 200 meter.

Wijzigingen in wet- en regelgeving vervoer gevaarlijke stoffen

  • Vooruitlopend op de komende wijziging van de Omgevingsregeling zijn gifwolkaandachtsgebieden ingetekend met een omvang van 300 meter. De wetswijziging wordt verwacht in 2025 in te gaan.
  • De ligging van risicocontouren bij parallelbanen, de wegvakken bij T-splitsingen van wegen en de begin- en eindpunten van verbindingsbogen zijn arbitrair gekozen omdat deze niet in de Regeling basisnet staan vermeld.
  • Bij wegvak Ze19 staat in de Regeling basisnet per abuis een PR contour van 102 meter. Deze had 0 meter moeten zijn. Dit zal worden aangepast bij de eerstvolgende wijziging van de Regeling basisnet. Vooruitlopend hierop is de PR contour in de digitale weergave op 0 meter gezet.

Wie heeft de kaart Aandachtsgebieden Basisnet weg gemaakt?

De kaart is gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De data voor vervoer van gevaarlijke stoffen zijn door Rijkswaterstaat aangeleverd bij het REV.

Wil je meer weten over activiteiten met gevaarlijke stoffen?

Op de pagina Externe veiligheid staat meer informatie over gevaarlijke stoffen, plaatsgebonden risico en aandachtsgebieden. Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ondersteunt overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven bij het werken met de Omgevingswet en het digitaal stelsel in de praktijk. Het Handboek Omgevingsveiligheid biedt methoden om invulling te geven aan het externe veiligheidsbeleid.


Deze tekst is opgesteld door Rijkswaterstaat voor het Register Externe Veiligheidsrisico's en voor het laatst bewerkt op 10 juli 2024