Op de kaart zie je de gemiddelde concentratie stikstofdioxide (NO2) van het afgelopen uur in de lucht in Nederland. Hoe minder NO2, hoe beter de luchtkwaliteit.

Meer stikstofdioxide langs drukke wegen en in steden

Je herkent op deze kaart drukke (snel) wegen als gele of oranje lijnen. Daar zit veel stikstofdioxide in de lucht. Ook in steden zie je hogere concentraties. Dit komt doordat stikstofdioxide in uitlaatgassen van verkeer zit. Ook industrie is een mogelijke bron.

Per kleur een gezondheidsadvies

De luchtkwaliteit is goed in de blauwe gebieden op de kaart. Geel geeft een matige kwaliteit van de lucht aan. Gebieden met oranje, rode en paarse kleuren scoren onvoldoende tot zeer slecht. Lees hier wat je moet doen als er veel luchtvervuiling is.

Wie heeft de kaart Actuele concentratie stikstofdioxide gemaakt?

De kaart is gemaakt door Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ( RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)). Let op: Deze kaart is niet geschikt om te kijken of de luchtkwaliteit boven de grenswaarden uit komt.

Wil je de gegevens van Actuele concentratie stikstofdioxide gebruiken? 

Bezoek het Nationaal Georegister voor meer informatie over deze kaart. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Deze tekst is opgesteld door de Atlas Leefomgeving in overleg met de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en voor het laatst bewerkt op 01-06-2021.