Hoe zorg je zelf voor schonere lucht? En hoe help je mee om de luchtkwaliteit te verbeteren?

Luchtkwaliteitskaart

Last van je luchtwegen? Dit kun je doen. 

Bekijk op de kaart de luchtkwaliteit van het afgelopen uur in jouw omgeving. Per kleur geldt het volgende advies: 

Legenda kaart luchtkwaliteit

Bekijk ook de verwachting voor morgen en overmorgen, dan ben je er op tijd bij.  

Afbeelding

Illustratie gezonde fietsroute

Zomersmog? Beter ’s ochtends sporten 

Er komen meer zomerse dagen door klimaatverandering. Daarmee neemt ook de kans op zomersmog door ozon toe. De concentraties zijn het hoogst aan het eind van de middag. Geen goed moment dus om buiten te sporten. In de ochtend kan het misschien wel. Of pas je route aan om drukke wegen te vermijden. Bekijk onze schone fietsroute in Utrecht.

Wonen aan een drukke weg

Ventileren is belangrijk, zeker in coronatijd. Woon je aan een drukke weg? Dan is het slim om niet tijdens de spits te ventileren. En kijk of je andere ramen kan openzetten dan die aan de wegkant. De concentraties dalen als je verder van de weg zit. GGD-en adviseren om, als dat kan,geen woningen binnen 300 meter van een snelweg te bouwen. En om geen woningen (of scholen, ziekenhuizen) binnen 50 meter van snelwegen of andere drukke wegen te bouwen.

Afbeelding

 

Open raam voor ventilatie

Wandel of pak de fiets 

Pak eens de fiets in plaats van de auto of brommer. Of ga wandelen, dan zorg je zelf voor schonere lucht. Begin klein: maak bijvoorbeeld elke week een klein ommetje. Bevalt dat, dan ben je klaar voor de volgende stap. Maak het ommetje wat groter. Uiteindelijk loop je misschien wel naar de supermarkt of naar je werk!

Elektrisch en zuinig rijden

Toch met de auto naar het werk? Vermijd de ochtend- en avondspits en rij zuinig. Dat scheelt gelijk brandstof! Elektrische vervoer helpt natuurlijk ook. Toch komt er dan nog wel fijnstof in de lucht. Dit komt door slijtage van banden en remmen.

Afbeelding

 

Elektrische auto

Stooktips 

Als het gaat om schone lucht is het natuurlijk het beste om geen hout te stoken. Wil je toch een vuurtje maken? Check dan eerst de Stookwijzer  en houdt rekening met hoe je stookt.

Praktijkvoorbeeld

Schonere lucht dankzij een tunnel in Maastricht

Veel Maastrichtenaren hadden last van het drukke verkeer op de A2, die dwars door de stad liep. Maar dankzij een groot verkeersplan, de Groene Loper, verbeterde de leefbaarheid aanzienlijk. Eind 2016 ging de Koning Willem-Alexandertunnel open. De A2 kwam daarmee onder de grond te liggen. Boven op de tunnel ontstond ruimte voor een groot park. De luchtkwaliteit verbeterde. Op de kaart over 2015 zien we de A2 donkerrood oplichten. Dat betekent dat de stikstofdioxideconcentraties daar gemiddeld rond de 35-39 µg/m3 lagen. Op de kaart over 2017 is de concentratie op een groot stuk van het tracé gedaald tot 25 µg/m3 of lager. Goed nieuws dus voor de meer dan 40.000 mensen die in de directe omgeving van de A2-tunnel wonen.

Afbeelding

 Oude situatie

Stikstofdioxide 2015 (PM 2,5)

Nieuwe situatie

Kaart Stikstofdioxide 2017 (NO2)

Duurzaam leven = schonere lucht? 

Minder vliegen is beter voor het klimaat én de luchtkwaliteit. Reis bijvoorbeeld per trein of touringcar. Zo belast je het milieu het minst. Kijk voor meer reistips op de website van Milieu Centraal.

Ook minder vlees eten is goed voor het klimaat én de luchtkwaliteit. Veebedrijven veroorzaken vaak luchtvervuiling in de buurt.

Wordt jouw woning (beter) geïsoleerd om energie te besparen? Let dan wel op dat je genoeg ventileert. Anders kunnen binnen vervuilende stoffen blijven hangen.