Een gezonde fietsroute in Utrecht

Illustratie gezonde fietsroute

Een lekker rondje fietsen, voor de lol, voor de sportiviteit en vooral om gezond bezig te zijn. Maar hoe weet je waar je gezond kunt fietsen? 

Deze Verken en ontdek-pagina is gemaakt in samenwerking met studenten van de Hogeschool Utrecht.

Illustratie van de factoren lucht groen en geluid

Met behulp van de kaarten in Atlas Leefomgeving kan je een gezonde fietsroute uitstippelen. Op deze hebben wij alvast een route uitgestippeld in de provincie Utrecht. We hebben gekeken naar drie gezondheidsfactoren, namelijk: lucht, geluid en groen.

De fietsroute

De route is zo'n 33 kilometer. Dit is ongeveer twee tot drie uur fietsen. Je start en eindigt in Bunnik en via Werkhoven en Zeist fiets je door de Utrechtse natuur en langs recreatiepunten.

De route zelf fietsen? Een uitgebreide routebeschrijving vindt je in de routeplanner van de fietsersbond.

Hoe schoon is de lucht op de fietsroute?

Kaart van de luchtkwaliteit op de fietsroute in Utrecht

 

Wat betreft luchtkwaliteit kan je kijken naar de concentratie stikstofdioxide, ook wel NO2. Een te grote blootstelling aan stikstofdioxide kan leiden tot een verminderde longfunctie, toename van luchtwegklachten, astma-aanvallen en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Voor je gezondheid is het dus goed om door minder vervuilde gebieden te fietsen.

Bij de start van deze fietsroute is de hoeveelheid stikstofdioxide gemiddeld. Maar deze zakt in de loop van de route tot op een minimum van 14-16 ug/m3. In vergelijking, de concentratie stikstofdioxide langs drukke wegen en in grote steden is vaak dubbel zo hoog, namelijk 25-35 ug/m3.

Wil je weten hoe de luchtkwaliteit op dit moment is? Bekijk dan de actuele luchtkwaliteitsindex.

Kaart stikstofdioxide

Hoeveel geluid is er op de fietsroute?

Te veel geluid kan hinderlijk zijn. Om een ontspannen stuk te fietsen, is daarom rekening gehouden met de geluidsbelasting van de route. De fietsroute gaat door gebieden met een lage geluidsbelasting en een deel van de route valt in een aangewezen stiltegebied. In een stiltegebied zijn alleen geluiden toegestaan die horen bij het in stand houden en gebruiken van het gebied.

Kaarten geluid en stiltegebieden

Illustratie fietsjes gezonde fietsroute
Kaart van de geluidsbelasting op de fietsroute in Utrecht

Hoe groen is de fietsroute?

Kaart van de hoeveelheid groen op de fietsroute in Utrecht

Groen nodigt uit tot bewegen, want bewegen in de natuur wordt vaak als leuker ervaren dan binnen bewegen. Als je deze route fietst, heb je aan groen geen gebrek. Rondom de route bevinden zich tal van weilanden, bomen en andere vormen van groen. Dat is fijn, want natuur biedt rust en ontspanning. Bekijk in de Atlas ook eens de bomenkaart voor een gedetailleerde visie van het aantal bomen langs deze fietsroute.

Illustratie bomen gezonde fietsroute

Groen- en bomenkaart

Wat kan je verder nog doen langs de fietsroute?

Om fietsen nog leuker te maken, vindt je langs de route langs allerlei recreatiemogelijkheden. Zo zijn rondom de route verschillende forten te bezichtigen. Ook is is vlak bij de start van de route een speelbos aanwezig waar kinderen kunnen spelen. Dit maakt de fietsroute uitnodigend voor jong tot oud!

Kaarten Rijksmonumenten en speelnatuur

Illustratie recreatie gezonde fietsroute
Kaart van de recreatiemogelijkheden op de fietsroute in Utrecht

In de Atlas-kaartviewer vindt je een kaart van de landelijke fietsroutes. Combineer deze kaart bijvoorbeeld met die van de stiltegebieden of de groenkaart en vindt zo een gezonde fietsroute bij jou in de buurt.

Je kunt ook zelf een route uitstippelen en deze vergelijken met de kaarten in de Atlas. Dat kan bijvoorbeeld met deze routeplanner van de Fietsersbond. Vergelijk je route vervolgens met de verschillende kaarten in de Atlas Leefomgeving.

Meer lezen over fietsen

Meer lezen over fietsen in Nederland? Ga naar Nederland Fietsland.
Meer lezen over fietsen, gezondheid en leefomgeving? Ga naar de pagina stimuleren van fietsen op Gezonde Leefomgeving.