Op deze foto zie je Nederland in de nacht vanuit de ruimte. De foto geeft een beeld van hoe licht en donker het op plekken is. Astronaut André Kuipers maakte de foto in 2012 vanuit het International Space Station (ISS).

Wat een licht!

Een aantal steden herken je ook ’s nachts direct. De grachten van Amsterdam en Utrecht als middelpunt van ons land lichten duidelijk op. Maar Rotterdam en de kassen van Zuid-Holland springen er nog veel meer uit. Het donker vind je in het noorden en oosten van het land.

Donkerte is nodig

Licht biedt veiligheid en geeft de mogelijkheid om dingen te ondernemen als het donker wordt. Maar mensen en dieren hebben het donker nodig voor een gezond bioritme. Als het donker wordt, maken mensen het hormoon melatonine aan om te gaan slapen. Te weinig melatonine kan zorgen voor gezondheidsklachten. Dieren zoals vleermuizen hebben het donker nodig om aan voedsel te kunnen komen.

Wie heeft de kaart gemaakt?

Het Europese Space Agency (ESA) gaf de foto’s vrij. Samen met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), Sotto le Stelle en de Universiteit van Amsterdam is een keuze gemaakt uit de foto’s uit het ISS. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de bronhouder van de kaart. Voor vragen over de kaart kun je onze helpdesk mailen. De foto kan ook worden gedownload.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 28-11-2022.