De kaart laat zien hoeveel licht er ’s nachts te zien was in 2020 als je Nederland van bovenaf bekijkt. De rode en paarse gebieden zijn erg verlicht. Zwarte en blauwe gebieden zijn minder verlicht.

Alleen boven water donker

Eigenlijk is Nederland alleen boven water echt donker. De Randstad, de kassen in Zuid-Holland en de haven van Rotterdam zijn erg verlicht. In het noorden en oosten is het donkerder.

Donkerte is nodig

Licht biedt veiligheid en geeft de mogelijkheid om dingen te ondernemen als het donker wordt. Maar mensen en dieren hebben het donker nodig voor een gezond bioritme. Als het donker wordt, maken mensen het hormoon melatonine aan om te gaan slapen. Te weinig melatonine zorgt voor gezondheidsklachten. Ook dieren zoals vleermuizen hebben het donker nodig om aan voedsel te kunnen komen.

Hoe is de lichtemissiekaart gemaakt?

De NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) heeft de satellietgegevens wereldwijd op de kaart gezet. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft daarvan deze kaart van Nederland gemaakt.

Wil je de gegevens van de kaart gebruiken?

Bezoek het Nationaal Georegister voor meer informatie over deze kaart. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 20-05-2022.