Deze kaartlaag toont bijzondere bomen, die zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen van de Bomenstichting. In dit register zijn bomen opgenomen die volgens de Bomenstichting van nationaal belang zijn. In veel gevallen gaat het om bomen met een hoge leeftijd, met een bijzondere schoonheid of zeldzaamheidswaarde, of een beeldbepalende functie voor de omgeving.

Wie heeft de kaart gemaakt?

De Bomenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben 9993 bomen en boomgroepen op de kaart gezet. De potentieel monumentale bomen en de afgestorven bomen zijn bewust buiten de selectie gelaten. De beuken (zowel de groene als de bruine) zijn het talrijkst, met 2312 voorkomens, gevolgd door lindes (1653), eiken (1548), platanen (797) en paardenkastanjes (795). Op de kaart zijn deze big five door hun bladsymbool (en een afwijkende kleur) herkenbaar. klik op de i-knop links in het scherm en vervolgens in de kaart op een boom voor meer informatie over deze boom.

Wil je de gegevens gebruiken?

Bezoek het Nationaal Georegister om te lezen hoe de kaart gemaakt is en of je deze kan downloaden. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 24-03-2021.