Feel It De Expo! Arts & Culture Amsterdam Dance Event (ADE)

De Atlas was onderdeel van Feel It De Expo! binnen het programma Arts & Culture van Amsterdam Dance Event (ADE). Het Vrij Paleis in Amsterdam was van 13 tot en met 17 oktober de plek voor dit evenement.  

Vrijdagmiddag 15 oktober jl. bezochten Rianne (IenW) en Liesbet (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), Atlasteam) Feel It! Het Vrij Paleis is een heerlijke ruige ruimte waar plek is voor experimenten en kunst in de binnenstad van Amsterdam. Daar creëerden vijf visuele kunstenaars en twee muziekproducenten van BlaBla Sounds een miniwereld. De kunstenaars en muziek­produ­cen­ten moedigden het publiek aan om meer in contact te komen met hun leefomgeving, met kunst en met elkaar.

Atlas op Amsterdam Dance Festival

Ook de Atlas Leefomgeving was aanwezig. De film Feel It! toonde vijf Atlas-kaarten die zo waren uitgezocht dat zij pasten bij de vijf kunstwerken. De kaarten waren geanimeerd met daarbij speciaal voor deze tentoonstelling gecomponeerde muziek. Op de kaarten stonden pakkende teksten die je aan het denken zetten over onze leefomgeving. Deze film werd getoond op een scherm en met een koptelefoon kon je van de bijbehorend sounds genieten. Het was een bijzondere ervaring. De kaarten vloeiden in elkaar over en de muziek en teksten gaven een extra dimensie aan de film.

Feel It De Expo!

XYZ-generatie

De Feel It!-expositie was bedoeld voor de XYZ-generatie (1960-2020). En dat klopte! Wij, vijftigplussers van de X-generatie, vonden het zeer zeker een toffe tentoonstelling met prima muziek. Ook tieners en de dertigers met kindjes zagen we geïnteresseerd kijken naar de voorbij vliegende Atlas-kaarten.

Kaart wanneer heb je voor het laatst het geluid van fluitende vogels gehoord


Treffende sounds

De geanimeerde kaarten werden begeleid door treffende sounds zoals bijvoorbeeld tjilpende vogels. Op de kaarten stonden inspirerende teksten zoals te zien op de foto hier boven: ‘The sounds of birds tells our instincts that we safe. When did you last hear the sound of birds chirping?’

Kaart ADE dance festival

In een volgende kaartcombinatie werd de opbouw van een paar lijntjes begeleid met een nieuwe sound. De lijntjes gingen over naar de geluidskaart uit de Atlas met de tekst:  ‘Which mysterious nocturnal animals crawl out of the bushes when it gets really silent at night’ overvloeiend naar de geluidskaart met hierop de tekst  ‘Enjoy the silence night until a train passes by.’

‘Verstilling’ (bewerkte foto van Lara-Leh Bogaard)

Hoe ziet de natuur eruit als er niemand is?

De kaarten en teksten verwijzen naar de kunstwerken van Lara-Leh Bogaard. Deze kunstenares en docent aan de Kunstacademie maakt schilderijen en foto’s die ze bewerkt met verf. Ze laat de verstilling zien, die plaats vindt in de avond wanneer het gaat schemeren. Het was extra stil buiten in die tijd van de COVID-avondklok. Hoe zou het er buiten in de natuur uitzien wanneer er niemand is? De serie op de tentoonstelling benadrukte het contrast tussen de huizen waarin ‘s avonds de mensen zitten en de stukjes natuur enkele meters verderop.


Muziek die je omarmt

En zo vloeit de leefbarometerkaart van Nederland weer over naar de stedelijke-hitte-eilandkaart met muziek die je omarmde. Deze muziek was speciaal gecomponeerd bij het kunstwerk ‘Harmony of love’ van Marian Genet. Met de passende teksten op de kaart ‘Because we, as humans, are diverse beings, our needs also differ from one another’. ‘On the greenest places, people feel the most sense of community.’

Kaartenpallet ADE


When it is really dark?

De hemelhelderheid kaart in de avond zonder bewolking ging over in de hemelhelderheid kaart in de nacht zonder bewolking met de treffende tekst:

‘Starry nights are the starriest when it is really dark’. ‘ Looking for the galaxy? The darkest areas are the places to be.’

Hemelhelderheidkaarten

De bezoekers vonden vooral deze kaarten over hemelhelderheid interessant omdat ze het bestaan ervan niet kenden. Dat kwam naar voren tijdens de paneldiscussie met de kunstenaars en het publiek. Het was ook prachtig om te zien vooral door het mysterieuze muziekje hierbij. De hemelhelderheidkaarten tonen waar en hoe donker het is in Nederland. Dat geeft stof tot verder praten en dat gebeurde in de paneldiscussie. Wat is nog meer te beleven op die donkerste plek in Nederland? En waar is die donkerste plek dan?

Paneldiscussie

Naast de expositie was er een paneldiscussie op de vrijdag- en zaterdagavond. Bezoekers konden hun ervaringen delen met de kunstenaars en vragen stellen.

Darko Lagunas (stadssocioloog, etnografisch onderzoeker en verhalenverteller) en Simone Tijding (Blabla Sounds) leidden het panelgesprek tussen de kunstenaars en het publiek.

Paneldiscussie Feel It De Expo!

Verstilling bij schemer

Op vrijdagavond zaten Marian Genet (multidisciplinair artist) en Lara-Leh Bogaard (docent Kunstacademie Utrecht) naast elkaar op de rode bank. Zij vertelden over hun inspiratie en het creatieve proces voor hun kunstwerken voor Feel It.

Lara-Leh werd geïnspireerd door de verstilling die plaatsvindt in de avond wanneer het gaat schemeren. “Het werd met name stil buiten in die tijd van de COVID-avondklok. Toen niemand buiten mocht komen, groeide de behoefte om juist in de avond naar buiten te gaan. Ik werd benieuwd naar de mysterieuze nachttaferelen die plaatsvinden zonder inmenging van de mens,” merkte Lara-Leh op.

Lara-Leh en Marian vonden de animatie van de Atlas-kaarten in combinatie met de muziek een mooie toegevoegde waarde. ”Dit spreekt dit publiek aan en het maakte mensen nieuwsgierig”, vertellen ze. “De kaartviewer in de Atlas is mooi. Maar door ondergrond en toelichting weg te laten, trekt het kaartbeeld echt de aandacht.”

‘Harmony of love’ een tapijt van Marian Genet (multidisciplinair artist)

Marian Genet vertelde over haar creatie ‘Harmony of love’. Ze creëerde voor deze tentoonstelling een ‘tapijt dat je omarmt’: een hangend tapijt met energierijke kleurvlakken die als golven in elkaar overvloeien. Marian stelt de unieke mens centraal met veel positiviteit. Dat werd direct duidelijk met alle kleuren en vrolijkheid van het enorme tapijt en de bordjes waarmee je werd uitgenodigd om er over heen te lopen en er in te gaan liggen.

Zelf beleven

We zijn zelf de beleving aangegaan. Schoenen uit, koptelefoon op, QR-code scannen en Feel It! Geweldig, zo’n totaalbeleving. Zeker met de prachtige toepasselijke muziek erbij, gecomponeerd door Blabla Sounds. Zo ondergingen we een nieuwe vorm van het presenteren van de kaarten in de Atlas Leefomgeving aan een nieuw (jong) publiek. Een publiek dat zich heel bewust is van klimaatverandering en leefomgeving, maar nog niet bekend was met de Atlas Leefomgeving.

Wij vonden het een bijzonder inspirerende beleving!

Liesbet en Rianne op ADE