Bureau Taal daagde in juli iedereen uit om in begrijpelijke taal op te schrijven wat het uitdaagrecht betekent voor de burger. Tijdens de webinar ‘Begrijpelijke taal toch vriendelijk: kan dat?’ op dinsdag 4 oktober maakte Bureau Taal de winnaar bekend. Dat werd Atlas-redacteur Eline Wester.
Bureau Taal daagde in juli iedereen uit om in begrijpelijke taal op te schrijven wat het uitdaagrecht betekent voor de burger. Tijdens de webinar ‘Begrijpelijke taal toch vriendelijk: kan dat?’ op dinsdag 4 oktober maakte Bureau Taal de winnaar bekend. Dat werd RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-redacteur Eline Wester. Bureau Taal koos voor het uitdaagrecht als onderwerp van de schrijfwedstrijd omdat er een wetsvoorstel ligt dat bijna zeker wet wordt. Het uitdaagrecht geeft burgers de mogelijkheid om een taak van hun gemeente over te nemen, als jij en je buren denken dat het beter, slimmer, leuker of goedkoper kan. “Het uitdaagrecht heeft belangrijke gevolgen voor inwoners en overheden”, vertelt Floor van Horen, directeur van Bureau Taal. “Daarom maakten wij er een zomeruitdaging van. Wie schrijft de begrijpelijkste tekst?”
Waarom meedoen aan een schrijfwedstrijd?
“Het Atlas-team vond het belangrijk om iets met het Uitdaagrecht te doen”, licht Eline toe. “De Atlas is ontstaan vanuit de gedachte dat inwoners van Nederland op een gelijk niveau mee moeten kunnen praten met de overheid. Burgers vinden op de Atlas begrijpelijke informatie over hun eigen leefomgeving. En ze kunnen inzoomen op kaarten om de kwaliteit van hun eigen leefomgeving te bekijken.”
Dat is volgens Eline straks handig als het Uitdaagrecht in gaat. Zo kan de Atlas Leefomgeving inwoners helpen om hun plan sterk te maken met betrouwbare informatie. Stel: bewoners willen een stukje straat samen vergroenen. Dan kunnen ze de Atlas-kaarten gebruiken om te laten zien dat het wel heel warm wordt in hun buurt en groen kan helpen om te verkoelen.
Mooi compliment
“Super leuk dat we gewonnen hebben”, aldus Eline. “De Atlas Leefomgeving is er voor alle Nederlanders. Dit betekent dat iedereen de informatie op Atlas Leefomgeving moet kunnen begrijpen. Daar werken we met het Atlas-team hard aan. In de afgelopen jaren schreven we alle toelichtingen bij kaarten en de informatie op de themapagina’s naar B1-niveau. Het winnen van deze schrijfwedstrijd vind ik een heel mooi compliment.”
Bekijk hieronder onze winnende inzending
Tot slot nog een citaat uit het juryrapport. “Eline schreef een persoonlijke en overtuigende tekst met krachtige tussenkoppen en concrete instructies die duidelijk maakt wat het uitdaagrecht is en wat je er als inwoner van een gemeente mee kunt." Binnenkort publiceren we ook een interview met de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en stadsdokter Rini Biemans over het uitdaagrecht. Houd de Atlas in de gaten!
Jouw buurt verbeteren? Gebruik het uitdaagrecht!
Wil jij meer groen in jouw buurt, wijk of straat? Droom je van een moestuin met je buren? Of dreigt het zwembad te verdwijnen? Gelukkig kun je zelf iets doen.
Daag je gemeente uit via het uitdaagrecht (Engels: ‘Right to Challenge’). Uitdagen is: zelf met een idee komen om een taak van de gemeente over te nemen, omdat jij en je buren denken dat het beter, leuker, slimmer of goedkoper kan. Je bedenkt samen een plan voor jouw buurt, wijk of stad. Vervolgens werk je dit plan uit en benader je jouw gemeente.
Door zelf initiatief te nemen, maak je je omgeving aantrekkelijker: om samen te leven, wonen en ontspannen. Want wie kent jouw wijk het beste? Jij en jouw buren natuurlijk. Zo kon bijvoorbeeld zwembad De Fuut in Reeuwijk-Bodegraven open blijven. En in Rotterdam zorgen inwoners ervoor dat de speeltuinen netjes onderhouden worden.
Stappenplan om je gemeente uit te dagen
De gemeente kan niet élke taak aan inwoners overdragen. Het is daarom belangrijk een goed plan te maken. En af te spreken wie wat doet. Het gaat niet om een actie die je maar één keer doet: je neemt als groep voor langere tijd de verantwoordelijkheid voor de uitvoering op je.
Hier vind je een stappenplan:
1. Kijk of je buren mee willen doen.
2. Ga in overleg met de gemeente, die besluit of ze wel of niet mee wil werken.
3. Werk jouw idee uit.
4. Neem een besluit met de gemeente: wat gaan jullie precies oppakken?
5. Jullie nemen de taken en budgetten over.
Waarom is er nu aandacht voor het uitdaagrecht?
Het uitdaagrecht bestaat al langer, maar gemeenten moeten nu officieel vastleggen hoe ze hiermee omgaan. Dit doen ze in een zogenaamde participatieverordening. Hierin geven gemeenten aan of ze ingaan op initiatieven van inwoners en hoe dan precies. Hierdoor komt het uitdaagrecht in de wet. Check dus voordat je aan de slag gaat eerst hoe jouw gemeente omgaat met het uitdaagrecht, want niet alle gemeenten gaan ermee aan de slag.
Gebruik kaarten over jouw leefomgeving
Wil jij je gemeente uitdagen? Maak jouw plan sterk met betrouwbare informatie uit de Atlas Leefomgeving. Stel: je wilt een braakliggend stukje grond in jouw wijk omtoveren tot een groene oase. Dan kun je de Groen-kaart gebruiken om te laten zien dat er nog maar weinig groen in de wijk is. Of gebruik de hittekaart, om te laten zien dat het erg warm wordt in de wijk. Groen in jouw wijk kan helpen om hitteoverlast te voorkomen. En de Atlas heeft nog veel meer kaarten, waarmee jij jouw gemeente kunt overtuigen. Wij wensen je heel veel succes!