Tekening van een kind over afval

De scholen zijn weer begonnen. Atlas-medewerker Dieneke Schram kan weer  ongestoord aan Atlas Leefomgeving werken. Dat is fijn, maar ze genoot soms ook van het thuisonderwijs. Het leverde leuke gesprekken op aan de eettafel. Volgende week begint de Duurzame Week. Een mooie gelegenheid om even terug te blikken op die gesprekjes. 

Eén van mijn zoons tijdens het eten: "Mama, ik gebruik 25 kilo plastic per jaar!" Jesse heeft vandaag een aflevering van Buitendienst bekeken voor school. Een andere zoon (Finn) begint gelijk te rekenen. "Mmm, 7 miljard mensen keer 25 kilogram..."Ook híj zit goed in het onderwerp, want hij had de week ervoor een opdracht over plastic.

Een bak vol plastic van éen dag

Finn’s opdracht was een werkblad ‘Toekomstkunde’ van het Wereld Natuur Fonds. Hij moest zoveel mogelijk wegwerpplastic verzamelen in 3 minuten. Dat was een makkie. Hij pakte onze bak voor plastic afval en kieperde die om op het aanrecht. Mmmm…de opbrengst van één keer koken, het ontbijt en een tussendoortje; melkpakken, bakje van de champignons, verpakkingen van energierepen. Met enige moeite hebben we de kinderen zover dat ze de plastic verpakkingen in dat bakje gooien. Dat gaat meestal goed!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een miljoen plastic flesjes per minuut

Het WWF heeft een aantal schokkende weetjes op een rijtje gezet. Een plastic rietje, bijvoorbeeld, vergaat pas na 200 jaar. Oeps, ik heb nog een hele bak rietjes in de kast staan. Gelukkig kopen we bijna nooit drinkpakjes met rietjes. Het weetje dat het meest indruk maakte op Finn was dat er iedere minuut 1 miljoen drinkflesjes gekocht worden. Dat is veel! Finn is duidelijk van de getallen. In het Jeugdjournaal enkele weken later horen we dat er statiegeld komt op kleine plastic drinkflessen. Gelukkig!

Hoe ging dat vroeger?

Enthousiast wees ik hem op de extra vraag voor ‘als je nog niet klaar bent met wegwerpplastic’. Dan kun je je opa of oma bellen om te vragen hoe de dingen vroeger verpakt waren, toen er nog geen plastic was. Finn is niet zo van de extra opdrachten en zucht een beetje geërgerd: "Wat héb jij met plastic?!"Nou, het is een nieuw onderwerp op Atlas Leefomgeving! Echt een onderwerp dat nu leeft, zo blijkt uit de schoolopdrachten. Als we opa er later naar vragen aan de telefoon, blijkt hij het niet echt meer te weten. Zijn geheugen laat hem in de steek.

Hoopvol voor de toekomst

Heel veel plastic afval dus. Toch eindigt onze discussie hoopvol. Finn heeft op de laatste vraag geantwoord dat we in de toekomst veel minder plastic gaan gebruiken. En Jesse zei na de 25 kilogram opmerking: "Maar er is een machine gemaakt om het afval uit de zee te halen, met een hele grote slurf die belletjes blaast!" Ja, die wil hij nog wel aan mij laten zien. En ook nog wel tekenen, voor deze blog! Het is in elk geval hoopvol dat scholen aandacht hebben voor dit onderwerp. Zo is plastic afval in elk geval niet vanzelfsprekend meer.

De kinderen gaan naar buiten om tikkertje te doen. Jesse tegen Finn: "Ben jij Corona of ik?"

Meer lezen?

Bekijk het artikel over de Zwerfinator Dirk Groot in Nature Today (hij kwam ook aan het woord in bovengenoemde aflevering van de Buitendienst!).

Stichting Duurzame week bedacht het project ‘Plastic Soep Helden’. Vaak komen kinderen met originele technische oplossingen, zo schrijft de Stichting. Zou wat voor Jesse zijn!

De lezing Generatiekloof in de duurzaamheid wordt vindt plaats op 22 juni en gaat over hoe verschillende generaties aankijken tegen duurzaamheid.

Over de auteur

Dieneke Schram

Dieneke Schram-Bijkerk werkt als senior milieu-gezondheidsonderzoeker bij RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onder andere aan het ontsluiten van kennis en informatie op de Atlas Leefomgeving.