Huis met verkoopbord

Zaterdag 6 april is de NVM Open Huizen Dag. Ga jij ook op huizenjacht? Kijk dan ook eens naar de leefomgeving waarin je droomhuis staat. Want die is minstens zo bepalend voor jouw woongeluk. Wij maakten op basis van onze tools en kaarten een handige checklist. Doe er je voordeel mee en krijg inzicht in je nieuwe leefomgeving! Veel plezier op de Open Huizen Dag!

►1: Verken jouw leefomgeving met onze tool Check je plek

Misschien heb je er nog niet bij stilgestaan. Als het gaat om jouw toekomstige woongeluk, is het handig om verder te kijken dan alleen jouw droomhuis zelf. Want ook de locatie en de omgeving waarin je nieuwe huis staat, bepalen jouw woongeluk. Je kunt nog zo’n mooi huis hebben, als er veel geluid is in jouw leefomgeving, kan dit vervelend zijn. En wat een fijne leefomgeving is, is voor iedereen anders.  De een vindt groen belangrijk en de ander hecht aan veel voorzieningen dichtbij.

Op de Atlas Leefomgeving krijg je met de tool Check je plek met een klik een indruk van jouw nieuwe leefomgeving. Je hoeft alleen je postcode of adres in te vullen. Hoeveel groen is er? En hoeveel schaduwrijke bomen staan er in jouw nieuwe straat? Hoeveel geluid is er? Hoe is het met de luchtkwaliteit gesteld? Hoe ver moet je lopen om een boodschap te doen of om de trein te pakken? Je ziet zelfs hoeveel sterren er jaargemiddeld zijn. En de kans dat je natte voeten krijgt bij een overstroming.

Check je plek Edisonstraat

In mijn eigen wijk zit het met de voorzieningen wel goed. Ook zijn er veel schaduwrijke bomen. Dat klopt, de straat waarin ik woon, staat bekend om zijn vele bomen. De luchtkwaliteit laat te wensen over, zoals op veel plekken in Nederlandse steden. En omdat ik in de stad woon waar veel licht brandt 's nachts, kan ik minder sterren zien dan wanneer ik op een van de Waddeneilanden zou wonen. 


►2: Spits je oren!

Heb je een prachtig huis gevonden? Spits dan ook eens je oren. Want de hoeveelheid geluid heeft invloed op je woonplezier. Geluid kan bijvoorbeeld je slaap verstoren, maar ook leiden tot andere gezondheidsklachten, als je er stress van krijgt. Zo gaf in een vragenlijstonderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) 11,1% van alle deelnemers van 16 jaar en ouder aan dat ze ernstige hinder ondervonden van wegverkeer. Op de tweede plek stond met 10,2% hinder van buren. 

Natuurlijk hangt het geluid in jouw nieuwe buurt af van het moment. Daarom is het belangrijk om op verschillende tijdstippen op de dag te luisteren. Wat hoor je? 

Wil je een indruk krijgen van de hoeveelheid geluid in je nieuwe buurt? Kijk op onze kaart Geluid in Nederland. Op deze kaart zie je hoeveel alle geluidsbronnen bij elkaar opgeteld veroorzaken, gemiddeld over een jaar. Ben jij een treinfanaat die geniet van de kadans van voorbij rijdende treinen, maar houd je niet van het geluid van auto's? Kijk op onze geluidkaarten voor wegverkeer-, treinverkeer- of vliegverkeer of windturbines voor het geluid in jouw buurt per geluidsbron. 

Maar het belangrijkste blijft: luister vooral zelf goed en bevraag je buren.

Wilgenplas Geluidskaart wegverkeer

De auteur van dit stuk kocht een caravan op de Wilgenplas (kruisje op de kaart). Het is er heel rustig, behalve als de wind verkeerd staat. Dan hoort ze op haar terrasje aan het water het ruisen van het wegverkeer op de nabijgelegen N230. 


►3: Check de fundering

Wist je dat zo’n 425.000 gebouwen nu al kampen met funderingsproblemen of daar tussen nu en 2035 mee te maken krijgen? Volgens het rapport Goed gefundeerd van de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur moet er veel meer informatie over funderingsschade beschikbaar komen. Zo laat een onderzoek van Radar Panel onder 14.000 woningeigenaren zien dat een meerderheid van de woningeigenaren (55%) geen idee heeft wat de staat van hun fundering is. En dat bij bouwkundige keuringen funderingsproblemen vaak niet benoemd worden.   

Kijk daarom of jouw woning in een risicogebied staat. Als een huis voor 1970 is gebouwd, op houten palen staat of op veen of klei staat, heb je een grotere kans dat je nieuwe huis verzakt. Huizen op houten heipalen kunnen verzakken als de palen boven de grondwaterstand komen. Zuurstof komt bij het hout en schimmels worden actief. Daardoor rot het hout weg. Op de kaart Gebieden met een kwetsbare fundering door droogte zie je waar in Nederland problemen kunnen ontstaan met gebouwen op houten funderingspalen: vooral in West- en Noord-Nederland.   

Staat je nieuwe huis in zo’n risicogebied en zijn er bij de bouwkundige keuring signalen die wijzen op slechte fundering of verzakkingen? Vraag bij de gemeente de oorspronkelijke bouwtekening van je woning op om te achterhalen welke fundering je woning heeft. Je kunt ook informatie opvragen over de grondwaterstanden als jouw huis op houten palen staat. Of kijk eens bij de Veelgestelde vragen van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek.

West-Nederland op Funderingskaart

Op de kaart Gebieden met een kwetsbare fundering door droogte zie je dat West-Nederland paars oplicht. Daar kunnen porblemen ontstaan met gebouwen op houten funderingspalen.


►4: Kijk hoe warm het in jouw nieuwe buurt wordt

De gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt door klimaatverandering. Dit merk je vooral tijdens hete zomers. Steden warmen meer op dan het platteland. In een stenen omgeving blijft de warmte langer hangen en het verschil tussen de temperatuur in de stad en het omliggende gebied kan op die hete dagen soms wel tot 7 graden oplopen. Maar die paar graden verschil in de nacht bepalen wel hoe lekker jij slaapt. 

Kijk op onze kaart Gevoelstemperatuur hoe warm het in jouw nieuwe woonomgeving is op een zomerse dag. En ben je op zoek naar een huis in een bepaalde woonplaats? Vergelijk buurten, want de temperatuur verschilt vaak per buurt of straat. Groen en water bieden verkoeling. Toch verliefd op dat ene huis in een relatief ‘warme’ buurt? Dan hebben we goed nieuws. Door je tuin te vergroenen, kun jij je eigen leefomgeving verkoelen.

Gemeente Eindhoven op kaart Gevoelstemperatuur

Hierboven zie je Eindhoven op de kaart Gevoelstemperatuur op een zomerse dag. Je ziet dat de temperaturen per buurt kunnen oplopen. 


►5: Check of jij droge voeten houdt bij een overstroming

Nog zo’n gevolg van klimaatverandering: de zeespiegel stijgt en langdurige buien komen vaker voor. Uit een peiling van Rijkswaterstaat blijkt dat 11% van de Nederlanders nadenkt om te verhuizen naar een plek die niet kan overstromen. 

Wil jij onderzoeken of jij in je nieuwe buurt droge voeten houdt? Op de kaart Water op straat na een extreme regenbui zie je hoeveel water er mogelijk komt te staan in jouw nieuwe straat na een hevige regenbui. 

Maar ook kun je door een aantal kaarten zelf te combineren, onderzoeken hoe goed jouw nieuwe buurt beschermd is tegen het water. Zoek jouw adres op de kaart Kans op een overstroming vanuit zee, meer of rivier.  Kijk op de kaart Maximale waterdiepte bij een overstroming hoe hoog het water maximaal komt te staan als de dijken breken. Combineer de kaart met de kaart Dijken en duinen om te kijken hoe sterk de dijken zijn die jouw nieuwe buurt beschermen.

Links: Utrecht op de kaart Kans op een overstroming vanuit zee, meer of rivier. Rechts: Utrecht op de kaart Hoogte bodem en gebouwen

Links: Utrecht op de kaart Kans op een overstroming vanuit zee, meer of rivier. Rechts: Utrecht op de kaart Hoogte bodem en gebouwen. Je ziet dat de hoger gelegen gebieden in Utrecht een kleinere kans hebben om te overstromen. Toch is de hoogte ten opzichte van het NAP niet een op een te vertalen naar de overstromingskans. Het gaat ook om hoe gebieden beschermd zijn door dijken.
 

Veel plezier met Open Huizen Dag!

Het Atlas-team wenst jou veel plezier en succes bij je huizenjacht zaterdag 6 april tijdens de Open Huizen Dag. Met deze checklist kom jij straks niet voor verrassingen te staan en heb je beter inzicht in je toekomstige leefomgeving. Maar deze checklist kun je natuurlijk het hele jaar gebruiken. Doe er je voordeel mee!  

Lopende tekst

Meer lezen?