Op de Atlas Leefomgeving vind je sinds kort de nieuwe tool Vind je plek. Deze tool helpt om een leefomgeving te vinden die bij jouw persoonlijke wensen past. Geef met de schuifjes aan wat jij belangrijk vindt en ontdek zo jouw ideale plek om te wonen of op vakantie te gaan.Lees hoe je deze nieuwe tool kunt gebruiken.
De Atlas Leefomgeving is steeds op zoek naar nieuwe en slimmere manieren om informatie aan te bieden. Zo lanceerde de Atlas in 2020 de tool Check je plek. Je vult je postcode in en krijgt met een klik een overzicht van de leefomgeving. Hoe scoort die plek bijvoorbeeld als het gaat om groen en geluid? Het was een groot succes. In de eerste drie maanden gebruikten zo’n 20.000 bezoekers de tool. Nu zit Check je plek op meer dan 100.000 gebruikers per jaar.
Atlasser en één van de bedenkers van Check je plek, Harm van Wijnen, vertelt: “Juist dat we verschillende kaarten in een overzicht samenbrengen, biedt meerwaarde en verklaart het succes van Check je plek. En het interactieve karakter: mensen kunnen zelf elke willekeurige locatie in Nederland checken.”
Van Check je plek naar Vind je plek
Het bracht Harm op het idee voor nog een handige tool: Vind je plek. “Als het om de leefomgeving gaat, vindt iedereen andere dingen belangrijk”, aldus Harm. “De één houdt van groen en de ander van winkelen. Wat als wij een tool zouden bedenken waarmee iedereen zijn of haar ideale leefomgeving kan ontdekken?”
Dat werd Vind je plek. “De eerste versie van Vind je plek werd al even geleden gebouwd”, vertelt Harm. “Er is heel wat denkwerk aan voorafgegaan en ik heb heel wat prototypes voorbij zien komen. Maar nu is het zo ver: Vind je plek staat online en is voor iedereen te gebruiken.”
Vind je ideale plek!
Met de nieuwe tool Vind je plek kun je dus jouw ideale plek in Nederland vinden. In de tool staan tien thema’s (indicatoren). Er zijn vijf thema’s voor de kwaliteit van de leefomgeving: groen, lucht, veiligheid, klimaat en geluid. En vijf thema’s voor voorzieningen: bereikbaarheid OV, beweegvriendelijke omgeving, medische voorzieningen, onderwijs/kinderopvang en uitgaan/ winkels.
Voor al deze thema’s geef jij zelf met schuifjes aan hoe belangrijk jij dat thema vindt: van ‘onbelangrijk’ tot ‘belangrijk’. Dan klik je op ‘Bereken je score’. Je ziet meteen welke gebieden aansluiten bij jouw wensen: de groene gebieden scoren hoog en de paarse gebieden laag. Als je verder inzoomt en op een buurt of gemeente klikt, kun je zien hoe die buurt of gemeente op de thema’s scoort.
Vind je plek even uittesten! Kijk je mee?
Stel: je wil op vakantie in een groene en rustige omgeving, maar die toch ook winkels en uitgaansmogelijkheden heeft. Dit geef je in de tool aan. Klimaatverandering en onderwijs/kinderopvang zijn voor jou niet relevant, je bent er immers maar een weekje. Dus die zet je op ‘onbelangrijk’. Als je op ‘Bereken je score’ klikt, zie je aan de hoeveelheid groene plekken op de kaart dat er best veel plekken zijn in Nederland waar je op basis van jouw wensen op vakantie kunt gaan.
Maar hoe maak je nu een keuze? Een bosgebied trekt je wel, maar een Waddeneiland is ook wel leuk. Je kunt dan inzoomen op de kaart en verschillende gemeenten met elkaar vergelijken: bijvoorbeeld gemeente Apeldoorn met gemeente Ameland. Beide gemeenten zijn groen. Maar in Ameland is de lucht schoner en is er minder geluid dan in Apeldoorn. Apeldoorn is weer makkelijker bereikbaar met het openbaar vervoer . Zo kun je met Vind je plek gemeenten met elkaar vergelijken en een vakantieomgeving vinden die het beste aansluit bij wat voor jou belangrijk is.
Verhuisplannen? Gebruik Vind je plek!
Maar ook bij de zoektocht naar een nieuwe woonomgeving kan Vind je plek helpen. Stel: je hebt astma en je vindt schone lucht heel belangrijk. Je wilt verhuizen naar een plek waar de lucht relatief schoner is. En je vindt ook nog andere thema’s belangrijk zoals een groene omgeving, kinderopvangmogelijkheden vanwege je kinderen en dat er weinig geluid is. Dan kom je vooral in het noorden of aan de kust uit volgens Vind je plek.
Assen in het noorden kleurt donkergroen, het is de hoofdstad van de provincie Drenthe. Misschien is dat wel een leuke plek om te wonen. Maar in welke buurt dan? Zoom je in op in en klik je op buurten in Assen, dan zie je dat er onderling best grote verschillen zijn. De luchtkwaliteit is in bijna alle buurten goed, maar in de ene buurt (bijvoorbeeld in Pittelo midden) zijn er veel winkels en andere buurten (zoals Schieven) zijn weer groener. Zo kun jij buurten vergelijken en op zoek gaan naar een buurt waar je schonere lucht kan ademen én die aansluit bij jouw woonwensen.
Weinig herrie, afgezien van de scholeksters
Harm: “We hopen dat mensen het leuk vinden om zelf aan de knoppen te zitten en meer te ontdekken over de omgeving van Nederland en wat zij daaraan belangrijk vinden. En mogelijk kunnen we in een tweede versie de tool verder doorontwikkelen en meer gebruikerswensen erin verwerken.” Zijn eigen ideale plek? “Ik ben een Groninger, dus dat het noorden er bij mij goed vanaf komt, verbaast mij niet. Het is een prachtig landschap met schone lucht en weinig herrie, afgezien van de scholeksters dan.”
Zelf eens proberen?
Ga naar de Vind je plek-pagina op de Atlas, zit zelf aan de knoppen en ontdek jouw ideale plek in Nederland. De tool is ook handig als je meer wilt weten over een bepaalde buurt of gemeente of buurten of gemeenten met elkaar wilt vergelijken.
Meer achtergrondinformatie over Vind je plek?
Op Vind je plek vind je ook een beschrijving van de tien indicatoren die zijn gebruikt voor de tool. De gebruikte gegevens voor de tien indicatoren komen van openbaar beschikbare data van onder andere het Centraal Bureau voor Statistiek en het Rijksinstituut voor Milieu en Gezondheid. Je ziet bijvoorbeeld welke bronbestanden zijn gebruikt. Wil je nog meer weten? Kijk dan op de pagina Meer over de methode en indicatoren.
Vragen of tips?
Wij zijn benieuwd naar jouw mening over deze tool. Wij horen graag wat je er goed aan vindt en wat volgens jou nog beter kan. Stuur ons een bericht via atlasleefomgeving@rivm.nl.