Mensen bekijken dingen op kaart

Wil jij in jouw gemeente aan de slag met een integrale wijkaanpak en wil je weten hoe je daarbij de kracht van AI kunt gebruiken? Leer van de gemeente Assen. Zij gaven de jaren '70 wijk Pittelo een 'bloemkoolboost'. Daar vertellen Janine Rinsampessy (omgevingsregisseur), Jeanine Langkamp (informatiemanager) en Gert Stam (programmanager) over tijdens de online inspiratiessessie die Atlas Leefomgeving op dinsdag 18 juni organiseert. 

Werken wij niet teveel in onze eigen specialistische kokers, terwijl het in samenhang efficiënter en effectiever kan?”, vroeg de gemeente Assen zich af. De gemeente besloot te werken aan een integrale wijkaanpak. Onder andere in de wijk Pittelo: een bloemkoolwijk uit de jaren ‘70 met problemen die typisch zijn voor deze wijken. Denk aan relatief grote woningen, maar niet energiezuinig. En veel openbare ruimte, maar veel verstening en weinig groen.

De gemeente besloot deze wijk een ‘bloemkoolboost’ te geven met een integrale wijkaanpak. Janine Rinsampessy van de gemeente Assen legt uit: “Bijvoorbeeld door woningen te verduurzamen, wordt niet alleen de woningvoorraad toekomstbestendig gemaakt, maar voorkomen we ook (verdere) energiearmoede bij de meest kwetsbare inwoners van de wijk. Dat is een win-win!”

Wil jij weten wat de verdere uitdagingen en successen waren van het ontwikkelen van deze integrale wijkaanpak? Meld je dan nu aan voor de online inspiratiesessie!

Meld je aan!

Wanneer: dinsdag 18 juni 2024
Tijd: 16.00 – 17.00 uur
Digitale inloop: 15.55 - 16.00 uur
Waar: Online vanuit je eigen werkplek via Microsoft Teams.

Meld je aan voor de workshop!

Ontwikkeling integrale wijkaanpak in Pittelo

De gemeente Assen maakte een plan met daarin vier stappen: van een wijkbeeld, een wijkanalyse, naar een wijkagenda tot een wijkuitvoeringsplan. De wijk Pittelo in Assen doorliep het allemaal. In april 2024 werd het allereerste wijkuitvoeringsplan van Assen voor de wijk Pittelo unaniem vastgesteld door de gemeenteraad. Dat betekent: het team mag aan de slag om de plannen uit te voeren.
 
“Door de 4 stappen te doorlopen, zien wij welke thema’s er spelen en welke delen van de wijk meer aandacht nodig hebben”, legt Janine uit. “Wij maken gebruik van de beleving van inwoners uit de wijk en de beschikbare data.” Sinds kort gebruikt de gemeente Assen ook AI. “En dat gaf direct de eerste keer al een heel mooi resultaat! Het helpt ons vooral bij het sneller vinden van causale verbanden waardoor we nauwkeuriger weten waarop we moeten inzetten om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren.”

Programma

Janine Rinsampessy (omgevingsregisseur), Jeanine Langkamp (informatiemanager) en Gert Stam (programmanager) van de gemeente Assen nemen je mee in de wijkaanpak van Assen, de pilot in Pittelo, de do’s en don’ts en hoe zij daarbij AI inzetten.    

Wat ga je leren?

In deze inspiratiesessie leer je meer over de succesfactoren en de uitdagingen bij het maken van een wijkaanpak. Ook leer je hoe je AI op een goede manier in kunt zetten om meer te weten te komen over de kansen en uitdagingen in een bepaalde wijk.  

Voor wie?

De sessie is interessant voor andere gemeenten en samenwerkingspartners zoals welzijnsorganisaties en woningbouwcorporaties.

Contact

Heb je vragen of wil je ook een workshop of inspiratiesessie organiseren? Stuur dan een e-mail naar stephanie.wesselink@rws.nl
 

Meld je aan voor de workshop!

Het Atlas-team organiseert de online inspiratiesessie ‘Inspiratiesessie 'De do’s and don’ts van een integrale wijkaanpak, de wijk Pittelo in Assen'. Deze sessie is onderdeel van de jaarlijkse Atlas Werkconferentie. De laatste editie vond plaats op 14 september 2023. Lees het verslag terug!