Is er in jouw gemeente al verbinding tussen het armoede- of verduurzamingsbeleid, gezondheid en gezond wonen? In deze inspiratiesessie gaan onderzoekers van de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) West-Brabant in op de noodzaak van deze verbinding met als focus mensen in energiearmoede.

Onderzoekers Marjolein Stoopendaal en Ike Kroesbergen van de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) West-Brabant willen de verbinding tussen energiearmoede en een gezond binnenmilieu versterken. Dit project doen zij samen met twee collega’s van de Brabantse GGD’en: Linda Blous en Esther de Lathauwer van Gezondheid, Milieu en Veiligheid. De opdrachtgever is de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving. Ben jij benieuwd naar de nieuwste opgedane ervaringen en uitkomsten van dit project? Meld je dan nu aan voor de online inspiratiesessie!

Meld je aan!

Wanneer: dinsdag 9 april 2024
Tijd: 15.30 - 16.30 uur
Digitale inloop: 15.25 - 15.30 uur
Waar: online vanuit je eigen werkplek via Microsoft Teams.
 

Meld je aan voor de workshop!

Verbinding energiearmoede en gezond binnenmilieu

Voor inwoners is het vaak onduidelijk op welke manier een koud, vochtig of beschimmeld huis bijdraagt aan een slechte gezondheid van henzelf of hun kinderen. Dit blijkt uit onderzoek. Ook in beleid of projecten vanuit gemeenten en woningcorporaties rondom verduurzaming of energiearmoede ontbreekt vaak de verbinding met een gezond binnenmilieu in de woning. Tegelijkertijd zouden gemeenten en woningcorporaties graag meer impact willen maken op het gedrag van bewoners.  

“We vinden het belangrijk om mensen in energiearmoede een stem te geven”, vertelt Marjolein. “Om de perspectieven van ervaringsdeskundigen mee te nemen in de advisering naar energieklussers, gemeenten en woningcorporaties. In ons onderzoek hebben we de ervaringsdeskundigheid van de doelgroep huurders in energiearmoede benut. We zijn met hen in gesprek gegaan. Hoe kunnen zij besparen op energiekosten en tegelijkertijd zorgen voor minder vocht en schimmel en een betere ventilatie?”

Programma

Van Marjolein hoor je de laatste ontwikkelingen: wat is er tot nu toe gedaan? Zij vertelt waarom het zo belangrijk is om gezondheid mee te nemen binnen het gemeentelijke verduurzamings-, armoede- en/of gezondheidsbeleid. Samen met inwoners die leven in energiearmoede is een informatieproduct ontwikkeld. Dit product helpt hen om energie te besparen, zonder dat dit ten koste gaat van een gezond binnenmilieu. Linda deelt in deze sessie voor het eerst het prototype. Marjolein en Linda gaan daarnaast graag in gesprek met jullie: hoe zijn gemeentes bezig met energiearmoede? En hoe kun je de verbinding met gezondheid versterken?

Wat ga je leren?

In deze inspiratiesessie kom je te weten hoe ervaringsdeskundigen omgaan met kostenbesparingen en hoe energiearmoede kan leiden tot gezondheidsklachten. Ook richten we ons op de vraag waarom een gezond binnenmilieu zo belangrijk is. Daarnaast hoor je van andere gemeenten hoe zij op dit moment werken aan energiearmoede en hoe een gezond binnenmilieu daar een rol in speelt. 

Voor wie?

Voor iedereen binnen een gemeente die zich bezighoudt met (energie)armoede, het sociale domein, gezondheid, verduurzaming of energieklussers. Bijvoorbeeld beleidsmedewerkers verduurzaming, publieke gezondheid of sociaal domein of projectleiders SPUK-energiearmoede. Werk je niet bij een gemeente, maar ben je wel geïnteresseerd? Ook dan ben je van harte welkom!

Contact

Heb je vragen of wil je ook een workshop of inspiratiesessie organiseren?
Stuur dan een e-mail naar stephanie.wesselink@rws.nl.
 

Meld je aan voor de workshop!

Het Atlas-team organiseert de online inspiratiesessie ‘Energiearmoede en een gezond binnenmilieu: op zoek naar verbinding’. Deze sessie is onderdeel van de jaarlijkse Atlas Werkconferentie. De laatste editie vond plaats op 14 september 2023. Lees het verslag terug!