bewegen in openbare ruimte

We weten het allemaal: bewegen is gezond. Ruim de helft van de Nederlanders heeft goede voornemens voor 2024. “Fysiek beter voor jezelf zorgen” is met 38 procent, het populairste goede voornemen.  Toch blijkt uit recent onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat veel mensen niet genoeg bewegen. In deze inspiratiesessie verdiepen we ons daarom in de vraag: hoe kun je (beweeg)data en ruimtelijke oplossingen gebruiken om een diverse groep mensen in beweging te krijgen?

Tijdens de inspiratiesessie vertellen Tessa Schurink ( RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)) en Mark Noordzij (Mulier Instituut) over hoe en hoe vaak Nederlanders bewegen en welke kansen onze leefomgeving biedt om meer te gaan bewegen.

Aansluitend organiseert de Atlas Leefomgeving een vrijblijvende brainstormsessie, voor mensen die willen napraten over het onderwerp.

Meld je aan!

Wanneer: dinsdag 13 februari
15.25 – 15.30 uur digitale inloop
15.30 – 16.30 uur inspiratiesessie
16.30 – 17.00 uur brainstormsessie
Waar: Online vanuit je eigen werkplek via Microsoft Teams.Meld je aan voor de workshop!

Tessa Schurink: waarom is bewegen belangrijk?

Tessa werkte mee aan het recente onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) over bewegen. Tessa zal vertellen over de beweegrichtlijnen die we in Nederland volgen. Die geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid, van jong tot oud. Helaas halen veel mensen die beweegrichtlijnen op veel plekken in Nederland niet.
 
Ook deelt Tessa in haar presentatie de nieuwste wetenschappelijke inzichten: hoe beweegt de Nederlandse bevolking? Waar de één tevreden is met elke week een rondje wandelen, trekt de ander immers toch iets vaker de sportschoenen uit de kast. En waarom is het belangrijk om te weten hoe (vaak) mensen bewegen? Na Tessa’s verhaal weten we wanneer bewegen een positief effect heeft op je gezondheid.

Mark Noordzij: hoe gaan we meer bewegen?

Ook Mark doet veel onderzoek naar bewegen. Hij deelt praktische handvaten: hoe richten wij onze leefomgeving zo in, dat mensen in de toekomst meer bewegen? Denk aan wandelen, fietsen en buitenspelen in de buurt.
 
Mark presenteert de inzichten uit verschillende recente onderzoeken van het Mulier Instituut: wat vinden inwoners zelf belangrijk in een beweegvriendelijke omgeving? Ook deelt hij praktische voorbeelden en laat hij zien hoe je de data van de Kernindicator Beweegvriendelijke omgeving toepast in eigen ruimtelijke plannen of de inrichting van jouw buurt. Deze Kernindicator geeft een score aan hoe beweegvriendelijk de openbare ruimte is.

Denk mee: wat moeten inwoners weten over bewegen?

Voor het eerst organiseert het Atlas-team een aansluitende brainstormsessie van 16.30-17.00 uur. Wil je je alleen laten inspireren door de twee presentaties van Tessa en Mark, dan kun je teams om 16.30 uur afsluiten.
 
Maar wil je verder praten over het thema ‘Bewegen'? Blijf dan in de Teams-sessie. Samen met o.a. Mark en Tessa brainstormt het Atlas-team over het subthema: ‘Bewegen’ op de Atlas Leefomgeving. Wat vind jij als inwoner of professional belangrijk om te weten over bewegen en het thema Eropuit? We zijn benieuwd naar jouw input.

Wat ga je leren?

In deze inspiratiesessie kom je te weten: hoe goed bewegen wij in Nederland? En waarom is dat zo belangrijk voor onze gezondheid? Ook leer je welke praktische oplossingen in de fysieke leefomgeving een diverse groep mensen stimuleert om meer te bewegen.

Heb jij leuke ideeën of werk jij met beweeg-data of -informatie? Denk mee en meld je ook aan voor de brainstormsessie op het aanmeldformulier.

Voor wie?

(Beleids)medewerkers sport en bewegen, planologen, gebiedsontwikkelaars, adviesbureaus, GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)’en en iedereen die meer wil weten over beweeg-data.

Contact

Heb je vragen of wil je ook een workshop of inspiratiesessie organiseren? Stuur dan een e-mail naar stephanie.wesselink@rws.nl

Meld je aan voor de workshop!

Het Atlas-team organiseert de online inspiratiesessie ‘Genoeg beweging voor iedereen: wat werkt?’ Deze sessie is onderdeel van de jaarlijkse Atlas Werkconferentie. De laatste editie vond plaats op 14 september 2023. Lees het verslag terug!