In de Atlas Leefomgeving is nu tot op buurtniveau het aandeel bomen, struiken en lage vegetatie te bekijken.
De Gezondheidsraad bracht op 15 juni het advies uit om de mogelijkheden voor groene recreatie in stedelijke omgeving uit te breiden. Groen is namelijk gezond. Meerdere onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen de hoeveelheid natuur in de nabijheid en de algemene gezondheid. De Atlas Leefomgeving laat zien hoe het in uw omgeving gesteld is met het groen.
Kijk en vergelijk
Waarschijnlijk weet u zelf hoe groen of niet-groen uw nabije omgeving, uw buurt, is. Wie veel fietst of wandelt, krijgt daar bovenop een aardig idee van de natuurrijkdom van gebieden wat verder weg. Al het groen, met uitzondering van de landbouwpercelen, is nu ook te bekijken op de Atlas Leefomgeving. Zo kunt u achter de computer zien of er genoeg ‘gezond groen' aanwezig is.
Op de bomenkaart worden alle bomen hoger dan 2,5 meter, weergegeven in een rasterkaart. De bomen worden uitgedrukt als percentage bomen per gridcel van 10 bij 10 meter. Voor de struiken en de lage vegetatie is hetzelfde gedaan. Hoe groener, des te hoger het percentage bomen, struiken of lage vegetatie.
Deze drie kaarten gecombineerd geven een totaaloverzicht van het beschikbare groen in heel Nederland. Geheel uitgezoomd komt Nederland in beeld. Nu vallen onder andere de Veluwe, de Utrechtse heuvelrug, de omgeving Almere-Lelystad en de kuststrook op. Inzoomen kan op provincie, maar ook op stad of dorp. Groene singels worden zichtbaar, oude wijken met omvangrijke parken. Maar ook het groen in uw eigen tuin vormt onderdeel van deze kaarten. Daarentegen blijven bedrijventerreinen en versteende stadscentra grijs.
Kijk en zet in
Vindt u het niet groen genoeg, of kan het beter? Met deze kaarten kan het gesprek aangegaan worden met belangengroepen en gemeenten. Misschien is de buurgemeente duidelijk groener en vallen daar ideeën op te halen. Of heeft uw eigen wijk groene intenties die nog enige ondersteuning kunnen gebruiken? Atlaskaarten maken direct zichtbaar waar in uw wijk verbeteringen mogelijk zijn.
Fietsen in het groen
De groenkaarten zijn fraai te combineren met andere gegevens. Bijvoorbeeld voor het bedenken van een interessante fietsroute. De Atlas bevat namelijk ook een kaart van het fietsknooppuntennetwerk. De Stichting Landelijk Fietsplatform heeft een omvangrijk netwerk van fietsroutes gecreëerd, dat duidelijk gemarkeerd is in het veld. Deze trajecten zijn zowel met paaltjes als met informatieborden aangeduid en daardoor uitermate gemakkelijk te volgen. De digitale versie van alle routes wordt door het platform continu actueel gehouden. Door de fietsroutekaart en de groenkaart over elkaar heen te leggen ontwerpt u uw eigen recreatieve traject door het groen. Let op, het kan soms even duren voordat alle kaartinformatie is geladen.