the only way is up together

Op 9 en 11 februari vonden de Atlas-themasessies plaats. Helaas digitaal, maar dat is natuurlijk niet anders in coronatijd. In 1,5 uur konden alle deelnemers kennismaken met en brainstormen over de nieuwe thema-indeling. En natuurlijk zelf nieuwe ontwikkelingen delen vanuit hun eigen werkveld. Het leverde veel op!

In 2020 timmerden het Atlas-team hard aan de weg. Zo kreeg de homepage een nieuw jasje, ontwikkelden, lanceerden we de Check je plek-tool en gingen onze nieuwe social mediakanalen Instagram en Facebook live. Ook voerden we een onderzoek uit welke zoekwoorden onze bezoekers gebruiken om informatie te vinden op de Atlas. Hieruit blijkt dat de huidige thema-indeling niet goed aansluit bij de gebruiker. Daarom gaan we onze thema-indeling aanpassen en de thema’s op een andere manier bundelen. Zo maken wij in de nieuwe thema-indeling een onderscheid in milieu-informatie ‘in en om het huis’, 'voor de buurt' en de 'omgeving'. Ook willen wij de thema’s actiever en positiever framen.

Kijk en vergelijk! 

Niet alle thema’s zijn anders ingedeeld; geluid, lucht en veiligheid hebben bijvoorbeeld alleen een andere naam gekregen. Ben jij geen thema-expert, maar wel benieuwd wat er veranderd is? Kijk en vergelijk! Dit is onze huidige themapagina. En dit worden onze nieuwe thema's: 

  • Prettig wonen 
  • Schone buurt
  • Groene omgeving
  • Geluid in je omgeving
  • Klimaatverandering
  • Schone lucht
  • Veilige omgeving
  • Erop uit 

Startschot van de ‘nieuwe’ themasessies

Op 9 en 11 februari stond voor elk thema een digitale bijeenkomst gepland. In sommige groepen maakten de deelnemers voor het eerst kennis. Bij andere groepen vonden thema-experts het leuk om ‘oude bekenden’ weer tegen te komen. Tijdens de sessies daagde het Atlas-team de thema-experts uit om kritisch te kijken naar de nieuwe thema-indeling. Is het een verbetering voor de bezoeker van de Atlas Leefomgeving?

Ook kon de themagroep de diepte in duiken en de volgende vragen met elkaar beantwoorden: welke subonderwerpen zijn belangrijk voor jouw thema? En welke ‘zelf aan de slag-tips’ delen wij voor de bezoekers? Welke experts of organisaties kunnen niet ontbreken in onze themagroep?

Het is leuk om te horen dat het merendeel van de deelnemers onze themasessies leuk en nuttig vonden. Voor de thematrekkers blijft het ook een uitdaging om het digitaal te organiseren. Hier en daar waren er wat opstartproblemen. Bij één iemand deed het geluid het niet, bij de ander ging het beeld niet aan en weer een ander kwam niet in de sessie. Het zijn de bekende uitdagingen van het digitaal vergaderen. Wij delen hieronder graag de meest interessante, opvallendste en leukste uitkomsten van de sessies.

Tops voor het Atlas-team

Het is leuk om te horen dat veel thema-experts de Check je plek-tool een goede toevoeging vinden: “Complimenten, ik vind het echt een leuke en informatieve pagina!”. Ook leuk was dat de aanwezige partners enthousiast praktijkvoorbeelden en zelf aan de slag-tips delen.

De nieuwe benaming en indeling van de thema’s werd goed ontvangen. De actievere en meer positieve framing past volgens de thema-experts meer bij de behoefte van bezoekers. Naast de positieve reacties waren er ook wat aanvullingen of opmerkingen. Dekt de titel wel de lading? Of is de titel niet te vaag? Allemaal vragen die het Atlas-team meeneemt in het verder uitwerken van de thema-indeling.

De meeste nieuwe themagroepen zijn heel goed bezocht. Vooral de sessie Veilige omgeving werd druk bezocht. We vonden het ook leuk dat zo’n divers gezelschap aan onze themasessies deelnam.  Van Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut), GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst), ILenT, provincies, gemeenten, vlinderstichting, lucht-experts, Rijksdienst Cultureel Erfgoed naar bijvoorbeeld Milieu Centraal.

Tips voor het Atlas-team

Tijdens de sessies deelden de deelnemers ook leuke tips. Een hele interessante kaart vonden deelnemers de kaart van Nederland uit 1575. Hoe leuk zou het zijn om ook een kaart van Nederland in de toekomst op te nemen in de Atlas? Die staat genoteerd, een leuk idee!

Ook kan de Atlas volgens sommige thema-experts nog visueler. Met meer beeld wordt de website voor bezoekers aantrekkelijker. Verder waren er nog ideeën om Check je plek een vervolg te geven. Dit keer gericht op een ander thema. Bijvoorbeeld een ‘Check je huis’ voor het thema Prettig wonen. Dan zie je met een oogopslag of er loden leidingen aanwezig zijn, wanneer je huis is gebouwd en of jouw tuin geschikt is voor moestuinieren. Ook die nemen we mee!

De positieve benadering van de thema’s is een mooie uitdaging! Bij het thema Geluid kwam er de volgende goede tip: ‘Laat ook plekken zien met een goede geluidkwaliteit en waar de geluidkwaliteit is verbeterd.’ En besteed meer aandacht aan burgermetingen, dat is nu heel actueel. Mensen willen real-time data.

Hoe gaan wij nu verder?

Wij stelden tot besluit de vraag: hoe zie jij jouw rol als thema-expert het liefst? Het antwoord varierde per groep. De ene groep spreekt elkaar het liefst elke maand. Andere themagroepen houden het liever bij de huidige tweejaarlijkse sessies. Eén thema-expert gaf aan dat hij het idee had dat hij meer kwam halen dan brengen en het interessant vond om deel te nemen. “Op die manier bekijk ik klimaatadaptatie eens vanuit de gezondheidshoek.” Naast dat het interessant en leerzaam is, vinden ook veel thema-experts het leuk om met verschillende organisaties na te denken over één thema.  

Ook deelnemen in themagroep? 

Bij de Atlas vinden wij het op onze beurt ook heel leuk om vanuit de organisaties, gemeenten en provincies te horen wat er speelt. Een ontzettend mooie win-win situatie en leuke sessies dus. Goed om te weten wat de gewenste rol van de thema-expert is! Het Atlas-team kan met deze informatie de invulling van de themagroepen aanpassen. Ook nemen wij alle input mee voor de nieuwe themapagina’s op de website. Bedankt thema-experts! Lijkt het jou ook leuk om aan te sluiten bij één van de themagroepen? Leuk! Laat het ons weten via: atlasleefomgeving@rivm.nl.