Was het voor jullie ook zo’n apart jaar? Weer een lockdown… Om moedeloos van te worden. Maar wat kan er nog wel? Omdenken is de energie van een probleem(situatie) gebruiken voor iets nieuws. Atlas-redacteur Jeannine Brand onderzoekt hoe we tijdens deze derde lockdown ons leven leuker kunnen maken en tegelijkertijd onze leefomgeving kunnen verbeteren. Omdenken met de Atlas!

Quote omdenken

Omdenken is kijken hoe je de energie van een probleem(situatie) kunt gebruiken voor iets  nieuws. De grondlegger van Omdenken, Berthold Gunster, toerde in het najaar door Nederland met zijn theatershow ‘Zoals verwacht loopt alles anders’. En dat liep het ook. We dachten na de tweede lockdown dat we weer gezellig naar kantoor konden, misschien eindelijk die reis naar het buitenland konden maken of weer lekker konden sporten in de sportschool.

Als alles anders loopt dan je verwacht, moet je eerst de feiten accepteren en dan vanuit die acceptatie kijken naar mogelijkheden. Dat is omdenken. Welke mogelijkheden zien we dan voor onze leefomgeving en onszelf? Maak je leven leuker en verbeter tegelijkertijd je leefomgeving met deze  'omdenk-perspectieven'. 
 

'Als een bloem niet bloeit, repareer dan de omgeving en niet de bloem.' 
 

We zitten thuis, al veel te lang. En misschien blijft dat nog wel zo. Hoe zorgen we dat onze productiviteit op peil blijft nu we alle sociale momenten missen? Iedereen kent wel van die momenten. Je staart eindeloos naar je scherm en er komt… niets. Maak je werkomgeving tot een inspirerende en gezonde plek en zorg dat die gaat bloeien. Dan bloeit je werk vanzelf mee. Want je thuiskantoor kun je zelf inrichten. Omring je met mooie planten. Misschien zijn ze iets minder gezellig dan je collega’s. Maar ze zorgen wel voor een betere lucht, werken inspirerend en verhogen je concentratievermogen, zo staat het in de factsheets Groen en wonen  en Groen en werken.

Straks wordt het weer lente. Heb je een tuin? Knal die tegels eruit en die planten erin. Hoe mooi is het als je in het voorjaar in een groene oase kunt werken als het weer het toelaat? Ook van een balkon of van je voorgevel kun je een groen paradijsje maken. Bekijk de tips van Moesmeisje. En wist je dat groen bijdraagt aan verkoeling in jouw straat en zorgt voor een betere wateropvang? Zo maak je niet alleen je eigen werkplek leuker, maar ook je buurt leefbaarder.

Picknicktafel aan voorgevel in straat (Bron: Atlas Leefomgeving)


'Soms is een probleem zowel een bedreiging als een kans. Sterker nog:

soms is de bedreiging de kans.' 
 

Het klimaat in Nederland verandert. We krijgen vaker te maken met hevige regenbuien, extreme hitte en langdurige periodes van droogte. De kans op wateroverlast wordt groter, planten en bomen verdrogen en mensen krijgen meer gezondheidsklachten door smog en hitte. Als je zoveel thuis zit, wordt je thuisomgeving belangrijker. Maar je buren zitten ook thuis. Wat is dan een beter moment om samen aan de slag te gaan om jullie buurt klimaatbestendiger in te richten? Samen aan de slag is leuker en goedkoper! 

Gemeenten geven vaak subsidies als je samen aan de slag wilt om je buurt te vergroenen. Of leg samen een groendak aan. Groene daken dempen geluid en zorgen voor een koelere omgeving in de zomer. Kijk voor tips bij Milieu Centraal. Of doe je voordeel met de tips van twee trotse groene dakenbezitters. Wat kun je nog meer doen? Richt je tuin watervriendelijk in en lever jouw bijdrage om jullie straat beter te beschermen tegen wateroverlast. 

Groen dak boven voorgevel in straat in Utrecht (Bron: Atlas Leefomgeving)

Wat kan er in jouw buurt beter?

Kijk op de Atlas-tool Check je plek hoe jouw plek scoort en wat er in jouw buurt beter kan. Mijn woonplek in een buitenwijk van Utrecht scoort niet al te best. De luchtkwaliteit laat in mijn buurt te wensen over, de hoeveelheid groen is minimaal en het is in de zomer erg warm. Reden genoeg om dit jaar echt aan de slag te gaan.

Check je plek


'Niet blij met waar je bent? Kom in beweging. Je bent geen boom.'  
 

Wandelen nam een enorme vlucht in 2020. Maar inmiddels zijn we een beetje wandelmoe. Jammer, want bewegen blijft erg belangrijk. Je wordt er blij van en het is goed voor je gezondheid. Hoe maak je wandelen weer leuk?

Ga ploggen of plandelen. Bij deze uit Zweden overgewaaide trend combineer je joggen of wandelen met het oprapen van zwerfafval. Goed voor je conditie en voor een schone buurt! Lees ter inspiratie het succesverhaal van Daan en Steef die zo’n 1500 kilo afval langs de Nederlandse kust ophaalden.

Bekijk de website van jouw gemeente voor plogacties in jouw buurt. Zo ondersteunt de gemeente Bilthoven het Plogproject Plog It Up De Bilt en kun je in verschillende gemeentes gratis knijpers en vuilniszakken ophalen. Haal die knijper en ga op pad!

Afval rapen tijdens het wandelen (Bron: Pure Budget)


'De ware ontdekking ligt niet in het zoeken naar nieuwe landschappen, maar in het kijken met andere ogen' 
 

Ook een mooie omdenktip. Bekijk jouw eigen wijk bijvoorbeeld eens met andere ogen en zie waar je normaal aan voorbij loopt. Zoals bijvoorbeeld bijzondere bomen! Monumentale bomen zijn bomen die vanwege hun bijzondere eigenschappen worden beschermd. Kijk op de Monumentale Bomenkaart welke bomen in jouw buurt staan. Hieronder zie je de Marialinde op het plein De Lind in Oisterwijk. Dit is de oudste boom van Nederland die maar liefst 632 jaren telt. Deze linde is niet de boom uit 1338, maar een vernieuwingsboom die uit het hart van de oude boom groeide. Bijzonder toch? Met de i-knop links in de kaartviewer vind je informatie over de bomen. 

Marialinde Oisterwijk op kaart Monumentale bomen (Bron: Atlas Leefomgeving)

Scroll je nog iets naar beneden, dan zie je de teken-knop. Daarmee kun je een route van boom naar boom in de kaart intekenen. Ontwerp zo jouw eigen monumentale bomenroute in jouw buurt!

Monumentale Bomenkaart (Bron: Atlas Leefomgeving)

Het mooie van de Atlas is dat je kaarten over elkaar kunt leggen. Zo kun je de Monumentale Bomenkaart ook combineren met de regionale fietsroutekaart. Bekijk op de site van de Bomenstichting de tien meest bijzondere bomen per provincie en maak een mooie fietstocht langs de mooiste bomen uit jouw provincie. Of combineer de regionale fietsroutekaart met de kastelen-, molen- en Rijksmonumentenkaart.


'Wacht niet op het perfecte moment. Neem het moment en maak het perfect.' 
 

Corona gooit ook roet in het eten wat betreft onze vakantieplannen. Grenzen waren dicht en het advies was ‘blijf waar mogelijk thuis.’ Maar zo ontdekte ik wel hoe leuk dichtbij kan zijn. Ik maakte veel meer fietstochtjes in mijn omgeving. Tijdens een van die fietstochtjes ontdekte ik een mooi plekje en nu ben ik de gelukkige medebezitter van een stacaravan aan het water. Wacht dus niet op het perfecte moment, maar maak het moment perfect. Domweg gelukkig in een stacaravan.

Stacaravan (Bron: Atlas Leefomgeving)

Dat geldt ook voor de zomervakantie. Hopelijk is er dan weer iets meer mogelijk. Maar dan nog… Reisadviezen kunnen per dag veranderen. Dit vraagt om flexibiliteit. Gaat het reisvirus bij jou toch kriebelen? En wil je in een tijd waarin alles onzeker is toch dat snufje buitenland opdoen? Ontdek hoe leuk het net over de grens kan zijn. Ga op pad met het meest flexibele en CO2-vrije reismiddel: je fiets! Goed voor het milieu en voor je conditie! Vanaf diverse NS-stations kun je op ontdekkingstocht in het land van onze ooster- en zuiderburen. Enkele tips:

  • Ontdek Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationale Park van België. Vanaf NS-station Sittard is het slechts een fietstochtje van 17 kilometer. Maak kennis met fraaie kastelen, de Mechselse heide, wandel door het stuifzand van Oudsberg of fiets door het water in het park Bokrijk.
  • Wist je dat Duitsland ook Waddeneilanden heeft? Stap op de veerboot in Eemshaven en neem een kijkje op Borkum. Helemaal fijn voor pollenhaters, want dit is het eerste allergievriendelijke eiland van Europa. Snuif de schone zilte zeelucht op, ga zeehonden spotten, relax op een van de ‘strandkorben’ of maak een mooie duinwandeling.
  • De Atlas Leefomgeving werkt samen met de Duitse regio Noordrijn-Westfalen. Vroeger een lelijk industriegebied, nu een urban walhalla. Met een fietstochtje van 60 kilometer vanaf Venlo CS bereik je Essen. Daar ligt Zeche Zollverein, ooit een industriecomplex, nu een culturele bestemming met een design museum, theater en zwembad. Of fiets de Route van de industriële cultuur. Deze leidt je via voormalige spoorbanen langs de mooiste plekjes van de industriële cultuur langs de Emscher en de Lippe.
  • Meer reistips bij onze buren vind je in Net over de grens van Marlou Jacobs en Godfried van Loo.
Zeehonden aan Borkumse kust (Bron: Pixabay)

Heb jij ook een leuke omdenktip?

Heb jij ook een leuke tip om ons leven leuker te maken en onze leefomgeving te verbeteren? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl.

Lees ook: 

Tekst: Jeannine Brand, Atlas Leefomgeving
Foto's: Omdenken; Pixabay; fotoarchief Atlas Leefomgeving
Kaarten: Atlas Leefomgeving