Wist je dat je de Atlas Leefomgeving ook kan gebruiken om een veilige en gezonde leefomgeving te ontwikkelen? Ontwerp Veilige Leefomgeving en Oostkracht 10 organiseerden op 10 september in Aalten de werksessie Atlas Leefomgeving. Deelnemers maakten een nieuw ontwerp voor een fictief leefgebied in de gemeente Aalten met onze Atlas als vertrekpunt.
Bouwen in een bepaald leefgebied, dat is zo makkelijk nog niet. Want waar ga je dat doen? En hoe houd je rekening met bewonerswensen en de gemeentelijke visie? Hoe zorg je dat de identiteit van dat gebied bewaard blijft? En zorg je dat zo’n gebied leefbaar wordt en/of blijft? Voor die uitdaging stond een divers gezelschap tijdens de werksessie Atlas Leefomgeving.
Raadsleden en ambtenaren van de gemeente Aalten, medewerkers van de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en vertegenwoordigers van verschillende belangengroepen en actieve burgers maakten een nieuw ontwerp voor het fictieve gebied Aalten Kern Zuidoost.
Herontwikkelen met Atlas Leefomgeving
De deelnemers bekeken eerst het gebied op de Atlas. Hoe was het gesteld met de luchtkwaliteit, de geluidsoverlast en de externe veiligheid? Vervolgens maakten de deelnemers op basis van de casus een nieuw ontwerp. De provincie Gelderland zorgde ervoor dat deelnemers hun eigen ontwerp in de virtuele omgeving van Tygron konden bekijken. Een soort Sims, maar dan voor de leefomgeving, op maat gemaakt door de provincie Gelderland voor deze sessie. Ook de datasets uit de Atlas waren in Tygron geladen. In Tygron kreeg elk ontwerp een score. Een groene smiley voor geluid betekende dat deelnemers in hun ontwerp goed rekening hadden gehouden met geluidsoverlast. In het virtuele systeem van Tygron ontwikkelden de deelnemers hun ontwerp verder door.
Impact van keuzes voor leefomgeving meteen inzichtelijk
Rianne Dobbelsteen, coördinator Atlas Leefomgeving namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, nam ook deel. “Het was heel leerzaam dat je meteen zag wat voor consequenties bepaalde keuzes hebben. Daar ging de discussie ook over. Een bepaald gebied is misschien heel geschikt om te bouwen, omdat je dan de aanwezige natuur in tact laat. Maar wat betekent die snelweg langs dat gebied voor de luchtkwaliteit of geluidsoverlast? Door de Atlas-data met het scoresysteem van Tygron te combineren, werd dat meteen duidelijk. Mooi om te zien!”
“Van dit soort sessies krijg ik echt energie”
Volgens Rianne is Aalten een mooi voorbeeld van hoe je de Atlassen in de praktijk kunt inzetten. “Van dit soort sessies krijg ik echt energie,” vertelt ze. “Deelnemers waren onder de indruk van alle informatie die zij met een paar klikken kregen. Van de gemeente hoorden we terug dat deze sessie heel bruikbaar was voor hun omgevingsvisie.”
Wel is er voor de Atlas nog werk aan de winkel. Rianne: “Deelnemers vonden dat de gebruiksvriendelijkheid van de mobiele versie van Atlas nog beter kan. En volgens hen deden enkele kaarten weinig recht aan hoe zij die leefomgeving beleefden. Daar gaan we hard aan werken en nemen we mee in een volgende versie van Check je plek.”
Lonkend toekomstscenario
Ook deden deelnemers nog leuke suggesties. Hoe mooi zou het zijn als je op de Atlas kon zien wat veranderingen in de leefomgeving voor impact hebben op de kwaliteit van die leefomgeving? Van Check je plek naar Verbeter je plek. Een lonkend toekomstscenario!
Meer informatie?
- Lees het verslag Van check je plek naar verbeter je plek op Ontwerp Veilige Omgeving.
- Kijk waar Oostkracht 10 nog meer allemaal aan werkt.
- Lees meer over de activiteiten van Ontwerp Veilige Leefomgeving