Feel It! De Expo is de samenwerking aangegaan met Gigstarter, Amsterdam Dance Event en Atlas Leefomgeving. “Feel IT! De Expo” is onderdeel van het Arts & Culture Programma van het Amsterdam Dance Event wat plaats vond in Het Vrij Paleis in Amsterdam van 13 tot en met 17 oktober.

Doel van “Feel It! De Expo” was “het publiek inspireren om meer in contact te staan met hun omgeving, met kunst en met elkaar”. De beeldende kunst en de muziek vormden het uitgangspunt, maar met de kaarten van de Atlas werd de bewustwording naar de leefomgeving gecreërd en de schoonheid benadrukt. Dat is gedaan met kaartcombinaties (video en muziek) bij de kunstwerken: artistieke beleving vertalen naar kaarten. De aftermovie en foto’s worden gedeeld op media kanalen en partners.

Behalve de expositie waren er panelgesprekken die het publiek verbonden met de kunstenaars en waar de kunstuitingen onderling werden verbonden en gekoppeld aan de werkelijkheid van de Atlaskaarten. “Tijdens de panelgesprekken met de kunstenaars is de dialoog aangegaan om de ervaringen bij de kunst en de kaarten met elkaar te delen” . Het publiek reageerde positief op de Atlaskaarten en het panel. Ze vonden het bijzonder om concreet te zien waar je in Nederland moet zijn om te genieten van stilte, sterren of bijvoorbeeld de beste zwemplekken. Ook vonden ze de kaarten mooi om naar te kijken. Voor de meeste bezoekers was de vertoning van Atlas Leefomgeving op Feel It! De Expo hun eerste kennismaking met het project.

Panelgesprekken

Met de beeldend kunstenaars en Simone Tijdink van Blabla Sounds zijn panelgesprekken gehouden tijdens Feel IT!, gemodereerd door Darko Lagunas en Anne de Andrade. Met de gesprekken werd dieper ingegaan op de betekenis van de expositie, de kunstwerken en natuurlijk wat de toevoeging is van de Atlaskaarten.

Screenshot ADE video 2

De Atlaskaarten 

De Atlaskaarten kaarten gaven tijdens het panelgesprek aanleiding tot discussie en mooie persoonlijke verhalen. Zoals naar aanleiding van de hemelhelderheidkaart van de Atlas bij Cheyla Dortland. Haar kinderen zijn gefascineerd door de sterrenhemel en vinden het prachtig is om de grote Beer in de sterrenhemel te zien.

Michiel Kingma, gaffer en lichtkunstenaar, maakte voor Feel It! een licht- en water installatie: reflectie van licht op water. ’Hij heeft de emotie van de reflectie op het water proberen over te brengen'. Hij vertelt: ‘Het is mooi wat de natuur voor schouwspel voor ons maakt op water, een soort vuurwerk waar je gratis naar kunt kijken. Dat heeft veel impact op je leven maar je moet het leren te zien.'

Kingma had de kaarten van de Atlas gestapeld en zag een relatie tussen hoe schoner het water hoe meer sterren je ziet. Hij concludeerde: 'Hoe vuiler, hoe minder reflectie in het water. Dat zie je ook in het aquarium van mijn kunstwerk. Het aquarium is minder helder daarom is de reflectie in de tentoonstellingsruimte minder dan het ooit was.’ Dit werd hilarisch ontvangen door het panel.

Lennox Schmidt, filmmaker en regisseur: 'Eenmaal in de natuur besef je ineens dat je in het nu leeft. De kaarten uit de Atlas die gerelateerd zijn aan mijn werk gaan over milieu, gezondheidsrisico’s en hoeveel groen er is in Nederland.’ 'Wat vind je van het groen in Amsterdam?' Schmidt: ‘Heel nice, vooral in de parken. Parken moeten nog meer geluidsdicht worden gemaakt en dat vliegtuigen daar niet meer over heen mogen vliegen. Dat de vogels daar geen last meer van krijgen. Als mensen vogels horen komen ze nog meer tot rust.'

‘Kan kunst helpen om de atlaskaarten meer binnen te laten komen?' Bogaard: ‘Elke vorm van kunst zit op een andere golflengte dan iets statistich wat je kan aanschouwen. Muziek kan daar echt een rol bij spelen omdat het over gevoel gaat. En bij beelden heb je ook associaties. In combinatie met een kaart kan dan het gevoel versterken wat zo’n kaart wil uitdragen maar wat niet helemaal direct overkomt.’ Marian Genet voegt er aan toe: ‘Kaarten zijn heel visueel, je ervaart dingen zelf wel. Maar als je het dan als data te zien krijgt! That makes sense!’

Lees ook ons eerdere nieuwsbericht: De Atlas-kaarten voor XYZ-generatie in een andere dimensie bij Feel It! Foto verslag

Bekijk hier de aftermovie van de Feel It! De Expo ADE 2021:

Screenshot ADE video