Schoorsteen houtrook

De Stookwijzer is vandaag verhuisd naar Atlas Leefomgeving. Op de Stookwijzer zie je of het verstandig is om een vuurtje te stoken.  Je kunt inzoomen op je eigen buurt en overlast melden.

Het stoken van een vuurtje kan gezellig zijn, maar kan ook overlast geven voor je buren. En het is helaas ook schadelijk voor de gezondheid en zorgt voor luchtvervuiling. Ga je hout stoken? Kijk dan eerst even op de Stookwijzer om te checken of je beter geen vuurtje kunt stoken.

Wat zie je op de Stookwijzer?

De Stookwijzer kijkt naar de actuele luchtkwaliteit en de windsnelheid en geeft op basis daarvan meldingen in de vorm van een kleurcode. Ook geeft de Stookwijzer een verwachting van de komende 24 uur. Bij code geel is het advies om rekening te houden met je buren. De rook blijft niet hangen, omdat er genoeg wind staat en de luchtkwaliteit is voldoende. Code oranje is een waarschuwing dat het beter is om geen hout te stoken vanwege een matige luchtkwaliteit. Mensen kunnen dan last krijgen van jouw rook, bijvoorbeeld als ze longklachten hebben. Code rood is een waarschuwing om geen hout te stoken. De rook waait niet goed weg, omdat er geen wind staat en de luchtkwaliteit kan slecht zijn. Als je toch stookt, zorgt dat voor extra overlast. Mensen met longklachten en anderen kunnen gezondheidsklachten krijgen. 

Kaart Stookwijzer

 

Overlast melden?

Hout stoken kan rookoverlast veroorzaken, zeker in een dichtbebouwd gebied. Heb je last van de vuurkorf, houtkachel of open haard van je buren? Dan kun je dit melden via de knop Overlast melden. Jouw melding gaat dan automatisch naar jouw gemeente, als deze is aangesloten bij de Stookwijzer. Zo niet, dan gebruiken wij jouw melding om een beter beeld te krijgen van de overlast in Nederland. 

Stookwijzer en stookalert

Naast de Stookwijzer is er ook het stookalert. Met het stookalert geeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) per provincie aan houtstokers het advies om tijdelijk niet te stoken. Het RIVM geeft een stookalert af als houtrook zich door de weersomstandigheden slecht kan verspreiden of wanneer de luchtkwaliteit slecht is door fijnstof. Geeft het RIVM een stookalert uit? Dan geeft de Stookwijzer voor deze hele provincie de waarschuwing ‘code rood’. Andersom kan het voorkomen dat de Stookwijzer lokaal de waarschuwing ‘code rood’ geeft, maar er geen stookalert voor de hele provincie geldt. Meer informatie over het verschil tussen de Stookwijzer en het stookalert vind je op de website van het IPLO.

Benieuwd?

Kijk op Stookwijzer of het verstandig is om een vuurtje te stoken. Heb je vragen over de Stookwijzer? Kijk dan bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) Houtstook: de Stookwijzer en het Stookalert. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.