vliegtuig

Op dinsdag 12 december 2023 van 16.00 - 17.00 uur organiseert de Atlas Leefomgeving de online inspiratiesessie ‘Geluidsdata, waar komen ze vandaan en wat kan jij ermee?’ Heb jij zelf wel eens last van geluid? Een vliegtuig dat laag overvliegt, een drukke autoweg voor je deur of misschien overlast van buren. Ongewenst geluid kan hinder en gezondheidsklachten geven. Ben jij benieuwd hoe we bij de Atlas aan de data over geluid komen en hoe we hier een kaart van maken? Of wil je weten hoe inwoners zelf geluid meten rondom Schiphol? Kom naar de inspiratiesessie!

Laat je inspireren door Lennart Bouma, Nick Mabjaia en Jeroen Devilee van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Lennart laat zien hoe het RIVM de Geluid in Nederland-kaart in de Atlas Leefomgeving maakt. Nick en Jeroen gaan dieper in op de data rondom: hoe ervaren mensen geluid? Dat doen zij met hun citizen science-project: Samen Meten over vliegtuiggeluid rondom Schiphol.

Aan de slag met de geluidskaart

Geluidskaarten zijn een mooi instrument om geluid te visualiseren. De kaarten kunnen je in één oogopslag een idee geven van een geluidsniveau op een locatie. Om te begrijpen wat je precies met een geluidskaart kan, is het handig om te weten hoe het RIVM de data op de kaart zet.

Wist je bijvoorbeeld dat achter een geluidskaart miljoenen combinaties zitten van hoe geluid van de bron naar de receptor (mensen) gaat? Lennart Bouma is akoestisch onderzoeker bij het RIVM. Hij zal uitleggen wat een bronreceptorcombinatie is en hoe ze doorgerekend worden. Op die manier weet jij straks hoe je het resultaat (Lden) het beste interpreteert. Zodat je ook makkelijker zelf aan de slag kunt met de geluidskaart van de Atlas Leefomgeving.

Samen Meten rondom Schiphol

Vaak zijn de gegevens over geluid die we tonen op de kaart jaargemiddelden. Maar soms zegt dat niet voldoende over wat het geluid precies betekent, bijvoorbeeld voor de mensen die dicht bij de bron van het geluid wonen. Want wat zegt een jaargemiddelde als je als inwoner vooral last hebt van geluidspieken? Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig en het moment van de dag dat die overvliegt. In het Samen Meten-dataportaal staan daarom kaarten met actuele (sensor)metingen van de leefomgeving. Deze metingen worden door allerlei verschillende partijen gedaan, waaronder inwoners.

Wonen onder een vliegroute?
Wat kan je nog meer met de Samen Meten-data? Afgelopen jaren werkten Nick en Jeroen aan een citizen science-project als onderdeel van PAMV (Programmatische aanpak meten van vliegtuiggeluid). In dit project deden 2 groepen omwonenden van Schiphol zelf geluidmetingen. Ook hielden ze bij in een app hoe ze (de hinder van) vliegtuiggeluid beleven. Kunnen ze de belevingsdata koppelen aan de vliegtuigen die overkomen? Nick en Jeroen geven je een kijkje achter de “geluidschermen”. 

Wat leer jij?

In deze inspiratiesessie kom je te weten welke geluidsdata er is en uit welke bronnen deze data komen. En je ontdekt hoe je dit kunt toepassen in je werk.

Voor wie?

(Beleids)medewerkers geluid bij gemeentes, provincies, omgevingsdiensten en GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)’en. Inwoners die zelf geluid willen meten. En iedereen die meer wil weten over geodata of citizen science.

Doe jij mee?

Op dinsdag 12 december 2023 van 16.00 uur – 17.00 uur, online vanuit je eigen werkplek via Microsoft Teams. De digitale inloop is vanaf 15.45 uur.

Meld je aan voor de workshop!

Contact

Heb je vragen of wil je ook een workshop of inspiratiesessie organiseren? Stuur dan een mail naar Stephanie.Wesselink@rws.nl.