
Op dinsdag 25 maart van 15.30 - 16.30 uur organiseert Atlas Leefomgeving de online inspiratiesessie ‘Overstromingsrisico’s in Nederland: welke data zijn er en wat kun je ermee?’ Je hebt het de laatste tijd vast voorbij zien komen in het nieuws: beelden van ondergelopen straten en zelfs overstromingen. Op verschillende plekken in de wereld, maar ook in Nederland, kregen inwoners te maken met natte voeten en/of waterschade.
Kaarten over overstromingen populair
Dat het onderwerp speelt, merkten we ook in de bezoekcijfers. De kaarten Maximale Waterdiepte bij een dijkdoorbraak, Kans op een overstroming en Droge verdiepingen stonden in 2024 namelijk in de top 10 van best bezochte kaarten op de Atlas Leefomgeving.
Mooie aanleiding om een inspiratiesessie te organiseren die in het teken staat van deze kaarten. Wil je meer weten over hoe deze kaarten tot stand komen en hoe je zelf aan de slag kunt? Meld je aan voor de inspiratiesessie!
Kijkje achter de schermen
Nederland is een laaggelegen Delta en daarom gevoelig voor overstromingen vanuit zee, meren of rivieren. Met dijken, dammen, duinen en ruimte voor rivieren, zorgt Nederland dat de kans op een overstroming klein is. Toch kunnen er in de toekomst overstromingen zijn. Daarom verzamelt Rijkswaterstaat gegevens over overstromingsrisico’s en brengt dit in kaart.
Luuk Rader is adviseur overstromingsrisico’s bij Rijkswaterstaat en betrokken bij het LIWO (Landelijk Informatiesysteem Water en Overstromingen). Luuk geeft je een boeiend kijkje achter de schermen van overstromingsrisico’s in Nederland en overstromingskaarten. Ook zal Luuk delen welke landelijke overstromingsinformatie er nog meer beschikbaar is in bijvoorbeeld de Klimaateffectatlas en het LIWO. Zo weet je waar je gegevens kunt vinden. En krijg je een idee van hoe je deze data kunt interpreteren en er zelf mee aan de slag kunt.
Wat kom je te weten?
In deze inspiratiesessie kom je te weten welke overstromingsdata en gegevensbronnen er zijn. Ook ontdek je hoe je dit kunt toepassen in jouw werk.
Voor wie?
Professionals en andere geïnteresseerden die aan de slag willen met overstromingsdata en/of werken aan thema’s als klimaat, water of veiligheid.
Waar en wanneer?
Op dinsdag 25 maart van 15.30-16.30 uur, online vanuit je eigen werkplek via Microsoft Teams. Digitale inloop vanaf 15.25 uur.
Contact
Heb je vragen of wil je ook een workshop of inspiratiesessie organiseren? Stuur dan een mail naar Stephanie.Wesselink@rws.nl.