Natuur op Texel

Elke maand checkt een Nederlander zijn/haar plek! Hans-Peter (51) heeft maar liefst twee woonplekken. Hij woont in Delft, maar gaat regelmatig naar zijn 'tweede' huis op het eiland Texel. Hoe ervaart hij zijn leefomgeving? Lees over spannende jongensverhalen, over het verschil tussen wonen in de stad of op een eiland en hoe de ideale woonplek van Hans-Peter  eruit ziet.

Check je plek Hans Peter

Mijn ouders komen beiden van Texel. Ik ben er niet geboren, maar heb er wel al mijn vakanties doorgebracht, vooral in ons vakantiehuisje. Een paar jaar geleden hebben mijn vrouw en ik het huisje van mijn ouders overgenomen. Die liefde voor dat malle eiland is blijkbaar erfelijk!

Ons vakantiehuis ligt aan de rand van Nationaal Park de Duinen van Texel, maar de buurt scoort slechts matig op groen. Dat is gek! Het is juist die groene omgeving op dit plekje waarop ik zo verkikkerd ben.  Als je de deur uitstapt, dan sta je meteen in het bos. Een half uurtje zwerven met de hond en je bent ineens op het strand. Dat vind ik het lekkerste aan de plek. Je bent er midden in de natuur. Ik vind het heerlijk om een beetje door het bos te banjeren.

Eiland op z'n mooist

Het maakt mij niet veel uit of het nu mooi weer is of prut, eigenlijk is het altijd wel lekker. Toch vind ik de lente echt helemaal geweldig. Als de natuur lichtgroen kleurt en de vogeltjes elkaar nafluiten, dan is het eiland wel echt op zijn mooist.

De zomer is natuurlijk ook hartstikke lekker. Wist je dat de Waddeneilanden de meeste zonuren hebben van het land? Dan is het fijn om even in de schaduw van een grote boom te liggen om af te koelen. Lekker even wegdromen op het koele gras, met niets anders aan mijn hoofd dan het geruis van de wind in de bomen.

Stoere jongensverhalen

Verspreid in het bos liggen verlaten bunkers, een erfenis van de Tweede Wereldoorlog. Als kind vond ik dat reuze interessant. Ik weet nog dat ik op een dag oorlogje speelde met een paar vriendjes. We beslopen bunker na bunker om met heel veel lawaai die denkbeeldige vijand te verslaan. Groot was onze verbazing toen we ineens een bunker ontdekten die nog in gebruik was. Er zat een nieuwe deur in en luiken voor de gaten. We bespioneerden de bunker op veilige afstand. Maar tot onze schrik ging er iemand naar binnen! Allerlei scenario's uit jongensboeken schoten door ons hoofd. We waarschuwden mijn vader. Die loste het mysterie eenvoudig op door een praatje te maken. De mysterieuze man bleek gewoon een jager die de bunker van Staatsbosbeheer huurde voor opslag van zijn spullen.

Mijn favoriete plek…

Als ik één ding mocht veranderen aan mijn (vakantie)woonplek? Dat weet ik wel! Ik zou de afstand tussen Texel en Delft een stuk korter maken. Want eigenlijk wil ik mijn stadje ook niet missen: theater en bios om de hoek. Alles te koop wat ik nodig heb en zoveel leuke dingen te doen. Maar ja, die natuur rond Delft is echt een beetje behelpen, en het strand is eigenlijk ook net te ver weg. Stiekem denk ik dat we het best fijn voor elkaar hebben met zo'n plekje op Texel en in Delft. Die combinatie komt voor mij heel dicht in de buurt van de ideale woonplek. Als ik in Delft ben, dan mis ik Texel een beetje en op Texel weet ik ook waarom ik Delft zo waardeer.

Check jouw plek

Ben jij benieuwd hoe jouw leefomgeving scoort? Hoe groen is het er? En hoe is de luchtkwaliteit? En hoe zit het met geluid in jouw leefomgeving? Vul jouw adres in op Check je plek en bekijk de kwaliteit van jouw leefomgeving. Wij zijn benieuwd naar hoe jij jouw leefomgeving ervaart. Herken jij jouw leefomgeving in Check je plek? Wat vind jij leuk of bijzonder aan jouw leefomgeving? Wat vind jij belangrijk als het gaat om jouw eigen leefomgeving? En wat is jouw ideale woonplek? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl.