Elke maand checkt een Nederlander zijn/haar plek! Everdien (78) woont in het buitengebied van Enschede, nabij het dorp Usselo. Samen met een architect ontwierp ze haar eigen huis. Hoe ervaart Evelien haar woonomgeving? Lees over hoe een boom wat tulpen kwijtraakte, maar er een verhaal voor terug kreeg.
Everdien woont in het buitengebied van Enschede, nabij het dorp Usselo. Ze kocht er 20 jaar geleden een kavel en ontwierp haar eigen huis met een architect. Ze heeft een mooie tuin en veel groen in de omgeving. Dit zien we terug op Check-Je-Plek. Geen hitte-eiland te bekennen, al kan het er evengoed best warm worden. Daarom overweegt Everdien toch om een airco te kopen. Die kan draaien op de zonne-energie van haar zonnepanelen.
Achter haar huis loopt een oud, beschermd kerkepad richting de nabijgelegen begraafplaats. Helaas kun je de begraafplaats daar niet meer mee bereiken. Door bodemdaling moest de grond flink opgehoogd worden, maar het pad werd niet mee opgehoogd. Daar vlakbij ligt de Haaksbergerstraat. Everdien herinnert zich dat het verkeer af en toe werd stopgezet, zodat de begrafenisstoet goed kon oversteken. Om deze drukke straat te ontlasten, is een paar jaar geleden een nieuwe N-weg aangelegd. Dat verklaart (deels) het geluid en de luchtkwaliteit in de buurt. Of ze daar ook last van heeft? Nee, maar ze is wel blij dat de Military (een groot, jaarlijks paardensportevenement) niet meer naast de deur is. Dan had ze wél veel geluidsoverlast.
Everdien werkt graag in de tuin en met het groen maakt ze prachtige bloemstukken. Vorig voorjaar stond er wel een hele mooie bloem te pronken op de eettafel. Wat bleek? Ze had deze meegenomen uit een boom op de parkeerplaats van haar kerk in Hengelo. Ze zag ze toevallig, want ze zaten verstopt onder de bladerkroon. Ze zocht uit wat voor boom het was. Het bleek een Amerikaanse tulpenboom te zijn die de penningmeester 70 jaar geleden cadeau had gekregen. Een gemeentelid verzorgde de boom trouw en gaf deze taak door aan zijn zoon die het weer aan zijn zoon doorgaf. Dit kan nog wel wat generaties doorgaan, want deze boom kan 450 jaar oud worden! Everdien schreef hierover in het nieuwsblad van de kerk. Zo raakte de boom wat tulpen kwijt, maar kreeg hij er een verhaal voor terug.