Natte koeltorens op kaart

Werk jij bij een Omgevingsdienst? Volg op dinsdagochtend 12 januari 2021 de digitale workshop Herken natte koeltorens met kunstmatige intelligentie. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ontwikkelde een tool om natte koeltorens op hoge resolutie luchtfoto’s te detecteren. Met als resultaat een database van mogelijke natte koeltorens. Kom tijdens de workshop meer te weten over deze tool. En krijg inzicht in mogelijke locaties van natte koeltorens in jouw werkgebied.

Iedereen die bij een Omgevingsdienst werkt, weet dat het moeilijk is om alle natte koeltorens op te sporen. De door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ontwikkelde tool maakt het makkelijker voor Omgevingsdiensten om hun koeltorenregistratie completer te maken.

Bij slecht onderhoud of beheer kunnen natte koeltorens via de lucht de legionellabacterie verspreiden. Als mensen deze lucht inademen, kan een besmetting leiden tot Legionellose, een acute infectie van de luchtwegen. Dit kan blijvende effecten hebben op de gezondheid.

Natte koeltorens, waar staan ze?

Natte koeltoren op luchtfoto

Voor Omgevingsdiensten is het daarom belangrijk om te weten waar natte koeltorens staan. Mensen kunnen de locatie van natte koeltorens melden aan Atlas Leefomgeving. Na goedkeuring verschijnen de koeltorens op de Natte koeltoren-kaart. Het is heel belangrijk dat deze kaart zo compleet mogelijk is. Dan kunnen Omgevingsdiensten en andere partijen bij een mogelijke legionella-uitbraak snel een overzicht van alle natte koeltorens in de buurt krijgen.

Database met mogelijke natte koeltorens

De door een student kunstmatige intelligentie ontwikkelde tool maakt het mogelijk om op hoge resolutie luchtfoto’s natte koeltorens te ontdekken. Met als resultaat een database met mogelijke natte koeltorens. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied beoordeelde de bruikbaarheid van de tool positief. Uit de database kon een bruikbare subset van tot nu toe onbekende natte koeltorens worden gehaald.

Workshop

Tijdens de workshop geven we inzicht in de tool en de pilot. Ook leggen we uit hoe je voor jouw eigen omgevingsdienst aan de relevante database kunt komen. En hoe je deze vervolgens kunt ‘doorlopen’ om tot een geschikte subset te komen.

Deelnemen?

Atlas Leefomgeving (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)) organiseert deze digitale workshop op dinsdag 12 januari 2021 van 10:00 tot 12:00 samen met InfoMil (RWS) en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Geef je op via atlasleefomgeving@rivm.nl. Vermeld daarbij even je naam, organisatie en contactgegevens.

Delen is fijn!

Wij hopen zoveel mogelijk medewerkers van Omgevingsdiensten te bereiken. Samen kunnen we zo zorgen voor een veiliger Nederland. Fijn als je dit nieuwsbericht in je netwerk wilt verspreiden.