Op de kaart zie je welke gebouwen in Nederland platte daken hebben. Grotendeels platte daken kleuren donkerblauw en gedeeltelijk platte daken lichtblauw. De schuine daken zijn met de kleur rood aangegeven.

Platte daken bieden veel mogelijkheden om te verduurzamen

Een plat dak biedt veel mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Zo is een plat dak een ideale dakvorm om een sedumdak op aan te leggen. Het water loopt namelijk niet zo snel weg als op een schuin dak en het sedum zal ook niet gaan verschuiven. Planten op een groen dak houden het regenwater tijdelijk vast. Zo zorgt het dak voor een vertraagde afvoer zodat het riool minder vol raakt tijdens een heftige regenbui. Een plat dak is ook vaak geschikt voor zonnepanelen, omdat de zon er van alle kanten op kan schijnen. Combineer je zonnepanelen met een groene dakbedekking, dan haal je nog meer uit je zonnepanelen, omdat groen verkoelt.

Waarom is dit belangrijk?

Door klimaatverandering worden regenbuien steeds heftiger. In een korte tijd komt er meer water naar beneden. Hierdoor kan het riool het water soms niet aan. Water blijft dan op straat staan. Door vergroening van daken en tuinen kan dit effect minder worden.

Grote daken hebben veel voordeel

Daken van industriegebieden zijn vaak plat en hebben ook nog eens een groot oppervlak. Ideale daken om te vergoenen. Daarnaast is een plat dak ook geschikt als waterdak. Een waterdak houdt het regenwater ook tijdelijk vast waardoor minder water het riool inloopt. Daarnaast zorgt een groen of waterdak voor (lokale) verkoeling.

Wie heeft de platte daken kaart gemaakt?

De kaart is gemaakt door Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)). Het Actuele Hoogtebestand Nederland (AHN) en de BAG Adressenkaart zijn gebruikt om een inschatting te maken van hoe plat een dak is. Soms is een dak volgens deze schatting niet plat terwijl het dak wel plat is. Dit kan komen omdat er bijvoorbeeld een schoorsteen op het dak staat.

Wil je de gegevens van de Platte daken-kaart gebruiken?

Je kunt de kaart downloaden via de link onder de legenda. In deze excel file vind je een overzicht van het oppervlak plat dak per gemeente. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 23-09-2022.