Gevaarlijke stoffen worden nationaal vervoerd over de weg, over het spoor, over de binnenwateren. Op de kaart zie je de ligging van de basisnetroutes voor het vervoer van gevaarlijke stoffen als bedoeld in artikel 1 van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen over het landelijk aangewezen netwerk voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, het basisnet, met daarbij de plaatsgebonden risicocontouren(10-6 contouren) en aandachtsgebieden.

Plaatsgebonden risico

De omvang van de contouren rondom het basisnet worden bepaald door locaties die bij ministeriële regelingen zijn aangewezen en zijn terug te vinden in bijlage VII, onder C, onder 1 van het Besluit kwaliteit leefomgeving. Dit zijn vaste afstanden. Binnen deze contouren mogen geen (zeer) kwetsbare gebouwen en kwetsbare locaties aanwezig zijn. Voor binnenwateren die behoren tot het basisnet geldt deze beperking niet.

Uitzondering hierop zijn de zeevaartroutes, het Amsterdam-Rijnkanaal en het lekkanaal (zie artikel 5.7 lid 2 van het Besluit kwaliteit leefomgeving). Ook een locatie die parallel aan een tunnel is gelegen of boven een tunnel waardoor het vervoer van brandbare gassen in bulkhoeveelheden en ontplofbare stoffen niet is toegestaan (zie artikel 5.7 lid 3 van het Besluit kwaliteit leefomgeving) is een uitzondering. Binnen deze plaatsgebonden risicocontouren mogen geen (zeer) kwetsbare gebouwen en kwetsbare locaties aanwezig zijn.

Wijzigingen in wet- en regelgeving

  • De ligging van risicocontouren bij parallelbanen, de wegvakken bij T-splitsingen van wegen en de begin- en eindpunten van verbindingsbogen zijn arbitrair gekozen omdat deze niet in de Regeling basisnet staan vermeld.
  • Bij wegvak Ze19 staat in de Regeling basisnet per abuis een PR contour van 102 meter. Deze had 0 meter moeten zijn. Dit zal worden aangepast bij de eerstvolgende wijziging van de Regeling basisnet. Vooruitlopend hierop is de PR contour in de digitale weergave op 0 meter gezet.

Wie heeft de kaart PR contouren Basisnet gemaakt?

De kaart is gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De data is door Rijkswaterstaat en Prorail aangeleverd bij het Register Externe Veiligheidsrisico's (REV).

Wil je meer weten over activiteiten met gevaarlijke stoffen?

Op de pagina Externe veiligheid staat meer informatie over gevaarlijke stoffen, plaatsgebonden risico en aandachtsgebieden. Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ondersteunt overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven bij het werken met de Omgevingswet en het digitaal stelsel in de praktijk. Het Handboek Omgevingsveiligheid biedt methoden om invulling te geven aan het externe veiligheidsbeleid.

Deze tekst is opgesteld door Rijkswaterstaat voor het Register Externe Veiligheidsrisico's en voor het laatst bewerkt op 10 juli 2024