Op deze kaart zie je alle locaties waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn met een extern veiligheidsrisico. Hieronder vallen bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen maar bijvoorbeeld ook wegen, spoorwegen, waterwegen en buisleidingen. Ook zie je de bijbehorende perceelsgrenzen. In de legenda staat een overzicht van deze activiteiten. Onder het kopje Externe veiligheid - indeling per activiteit is er voor iedere activiteit een aparte kaart beschikbaar.

Externe veiligheid

Externe veiligheid gaat over de risico's voor mens en milieu bij het maken, gebruiken, opslaan en vervoeren van gevaarlijke stoffen. Een voorbeeld van een activiteit die valt onder het externe veiligheidsbeleid is de opslag van vuurwerk of munitie. Ook windturbines hebben een extern veiligheidsrisico en staan daarom op deze kaart.

Plaatsgebonden risico

Voor activiteiten met gevaarlijke stoffen wordt een plaatsgebonden risico (PR) bepaald. Dit is de kans per jaar dat een persoon, die altijd aanwezig is op die plaats, overlijdt door een ongeval met een gevaarlijke stof. De gevaarlijke stoffen worden gebruikt in bijvoorbeeld een chemisch bedrijf of in een haven waar gevaarlijke stoffen worden vervoerd of opgeslagen. De kans om te overlijden door een ongeval met gevaarlijke stoffen is het grootst in de buurt van het ongeval. Hoe verder van het ongeval, hoe kleiner de kans op overlijden. Op de kaart staan de plaatsgebonden risico’s aangegeven in de kleuren roze, blauw, geel en groen met een stippelcontour en met een getal. Dit getal geeft de hoogte van het plaatsgebonden risico weer. Op de kaart staan de volgende plaatsgebonden risicocontouren:

• PR 10-5: een plaatsgebonden risico van één op honderdduizend per jaar (roze)

• PR 10-6: een plaatsgebonden risico van één op de miljoen per jaar (blauw)

• PR 10-7: een plaatsgebonden risico van één op de 10 miljoen per jaar (geel)

• PR 10-8: een plaatsgebonden risico van één op de 100 miljoen per jaar (groen)

Aandachtsgebieden

Aandachtsgebieden zijn gebieden waarbinnen mensen in gebouwen, zonder aanvullende maatregelen, onvoldoende beschermd kunnen zijn tegen de gevolgen van ongevallen met gevaarlijke stoffen. Denk bij gebouwen bijvoorbeeld aan woningen, winkels of scholen. Bij nieuwbouwplannen in aandachtsgebieden heeft jouw gemeente extra aandacht voor de veiligheid van personen. Het type aandachtsgebied maakt direct zichtbaar door welke gevaren (brand, explosie of gifwolk) de omgeving kan worden getroffen. Op de kaart staan drie soorten aandachtsgebieden:

- brandaandachtsgebied;

- explosieaandachtsgebied;

- gifwolkaandachtsgebied.

Wil je meer weten over activiteiten met gevaarlijke stoffen?

Op de pagina Externe veiligheid staat meer informatie over gevaarlijke stoffen, plaatsgebonden risico en aandachtsgebieden. Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ondersteunt overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven bij het werken met de Omgevingswet en het digitaal stelsel in de praktijk. Het Handboek Omgevingsveiligheid biedt methoden om invulling te geven aan het externe veiligheidsbeleid.


Deze tekst is opgesteld door Rijkswaterstaat voor het Register Externe Veiligheidsrisico's en voor het laatst bewerkt op 17 februari 2024.