Wat kan je zelf doen om prettiger te wonen met aandacht voor je leefomgeving?

Adopteer een speelplaats

Kind op klimrek

Buiten spelen is goed voor kinderen!

Is het buurtspeeltuintje aan vernieuwing toe? Bedenk samen met andere buurtbewoners een plan en overleg met je gemeente. Misschien kun je er zelfs een natuurspeelplaats van maken. Gebruik natuurlijke materialen en geef kinderen de ruimte er hun eigen spel te spelen. Denk ook aan een plek met zand en water om lekker te kliederen.

 

Schoon terras

Terras in een grote tuin

Veeg regelmatig je tegels, dan voorkom je onkruid en groene aanslag op je pad of terras. Leg geen tegels op plekken waar je weinig komt of waar het water slecht wegloopt. Op die plekken groeien onkruid, algen en mos veel sneller. Trek onkruid met de hand uit en maak je tegels schoon met heet water.

Gebruik geen chemische middelen, zoals chloor. Pas op met schoonmaakazijn, dat is te geconcentreerd. Het kan je huid en ogen irriteren en zelfs brandwonden en ademhalingsklachten geven. Azijn in de bodem is schadelijk voor planten, bodemdieren en wilde bijen die in de bodem wonen. Lees meer hierover bij Milieucentraal.

Spaar plastic doppen

Doppen in een glazen pot

Spaar schone plastic doppen en deksels voor een super goed doel, KNGF Geleidehonden!

Lever ze in bij een lokaal inzamelpunt van stichting D-DOG en kijk gelijk even welke doppen en deksels wel of niet worden ingenomen. 

De doppen en deksels worden verkocht aan plasticrecyclelaars waarbij het verdiende geld naar KNGF Geleidehonden gaat. 

 

Chemische stoffen in huis

Schoonmaken werkblad

Elke dag gebruiken we veel producten waar chemische stoffen in zitten. Denk aan schoonmaakmiddelen en verf, maar ook aan de spullen in ons huis zoals meubels, gordijnen, matrassen of kaarsen. Die stoffen maken ons leven leuker en gemakkelijker, maar zijn soms ook schadelijk voor je gezondheid. Hoe ga je veilig met die producten om? Lees daar meer over op de website waarzitwatin.nl

Bouwen of verbouwen?

Gevel van oude woningen

Check bij het Omgevingsloket online of je daarvoor een vergunning nodig hebt. Soms is alleen een melding voldoende. Vraag daarna via dit Omgevingsloket ook de vergunning aan of doe een melding.

 

Leven zonder afval

Reclame beeld van zerowaste Nederland

Steeds meer initiatieven worden opgestart om de hoeveelheid afval te verminderen. 

Een goed voorbeeld is de Zero Waste Nederland beweging. Bekijk gelijk hun tips. Zij hebben bovenstaande Neem-gerust-je-eigen-verpakking-mee-sticker ontwikkeld. 

Er zijn nog genoeg andere voorbeelden te vinden van producten waar geen plastic meer wordt gebruikt. Denk aan producten als cosmetica, zeep, verzorgingsproducten enzovoorts. 

Ga ploggen!

Plastic afval opgeraapt door de Zwerfinator

In Nederland wordt veel gewandeld en gejogd.  Ga ploggen of plandelen of raap zwerfvuil met de HelemaalGroen app. Goed voor je conditie en voor een schone buurt! En voor je portemonnee. Want op kleine drinkflesjes zit statiegeld. Volgend jaar volgen de blikjes met statiegeld, dan is er nog meer te verdienen! Bekijk de website van jouw gemeente voor plogacties in jouw buurt. Zo ondersteunt de gemeente Bilthoven het Plogproject Plog It Up De Bilt en kun je in verschillende gemeentes gratis knijpers en vuilniszakken ophalen. Haal die knijper en ga op pad!

Goed afval scheiden loont!

Afval scheiden pictogram

Hoe scheid je goed je afval? Er zijn veel verschillende soorten verpakkingen en afval. Gelukkig zijn hier handige hulpmiddelen voor. Sowieso staat op bijna alle verpakkingsetiketten een afval pictogram. Daarnaast heeft Milieu Centraal een goede afvalscheidingswijzer met duidelijke uitleg in welke bak/zak het afval ingezameld moet worden.

Een tuin vol leven

Egel in het groen

Wat leeft er allemaal in je tuin? Welke vogels, vlinders, zoogdieren, amfibieën en insecten wonen er bij jou in de buurt? Jaarrond tuintelling onderzoekt welke natuur in tuinen voorkomt. Ook algemene soorten tellen mee. Doe mee met het tuinonderzoek en geef je waarnemingen door.