Adem ik schone lucht?

wolken lucht
Media trefwoorden

Iedereen wil het liefst zo gezond mogelijke lucht inademen. De luchtkwaliteit verschilt van plek tot plek. Dit hangt af van hoeveel industrie, verkeer en landbouw er is.

intro bij video

Hoe schoon is hier de lucht?

Iedereen wil het liefst zo gezond mogelijke lucht inademen. De luchtkwaliteit verschilt van plek tot plek, mede afhankelijk van de hoeveelheid industrie, verkeer en landbouw dat aanwezig is. Door luchtvervuiling kunnen luchtwegklachten en hart- en vaatziekten ontstaan en verergeren. Het kan ook longkanker tot gevolg hebben. Luchtvervuiling levert daarmee een belangrijke bijdrage aan ziekte en sterfte in Nederland. Het is verantwoordelijk voor zo'n 3% van de ziektelast. Dat is ongeveer vergelijkbaar met gezondheidsrisico's van overgewicht en te weinig bewegen. Op onze Meer-weten pagina Lucht vind je meer informatie over de trends, beleid en gezondheidseffecten over luchtvervuiling en wat je zelf kunt doen.

Bekijk de uitleg video van Joost Wesseling: Hoe schoon is hier de lucht?

 

Op de pagina Check je plek op de Atlas Leefomgeving kun je kijken hoe het met de luchtkwaliteit van jouw woonomgeving gesteld is. Onderzoeker Joost Wesseling van het RIVM legt uit wat je allemaal aan informatie op deze pagina kunt vinden en wat je aan deze informatie hebt.

Wat is de luchtkwaliteit op dit moment?

Hoe staat het met de lucht die ik nu buiten inadem? In onze kaartviewer hebben we een kaart van de luchtkwaliteit van het afgelopen uur. De kaart is te zien als je klikt op de blauwe knop. Elk uur zie je daar een nieuwe kaart. De kaart hiernaast is een voorbeeld. Op 4 mei 2020 om 10 uur was de luchtkwaliteit geel gekleurd op de kaart. Dat betekent ‘matig’. Mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling kunnen dan wat last hebben van hun longen. De indeling van 'goed' (blauw) tot 'zeer slecht' (paars) is door experts gemaakt. Zij keken daarvoor naar de invloed van fijnstof (PM10), ozon en stikstofdioxide (NO2) op de gezondheid. In de uitleg bij de kaart staat wat mensen kunnen doen om gezondheidsklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Plaatselijke pieken door scheepvaart, brommers en houtrook zijn op onze kaarten niet terug te vinden.

De indeling in goed-matig-slecht is uitgelegd in het rapport Luchtkwaliteitsindex.

Kaart Actuele luchtkwaliteitsindex (LKI)

Kaart actuele luchtkwaliteit (LKI)

Wat is de jaargemiddelde stikstofdioxide (NO2) concentratie?

Stikstofdioxide (NO2)

Weinig stikstofdioxide betekent een schonere lucht. Hieronder ziet u de gemiddelde concentraties over het jaar 2019. Er is nog geen kaart van 2020. Bekijk de video om te horen waarom het bijwerken van de kaart steeds veel tijd vraagt. In deze Atlas vindt u veel meer achtergrondinformatie over luchtkwaliteit, fijnstof  en stikstofdioxide.

In onze kaartviewer kunt u de kaart combineren met andere kaarten, zoals die van geluid of fietsroutes.

Kaart Stikstofdioxide (NO2) 2019

Kaart vab de stikstofdioxide concentratie 2017