Op de kaart zie je waar je veilig in buitenwater kunt zwemmen. De kaart toont alle officiële zwemplekken in buitenwater. Het water wordt bij deze officiële zwemplekken tijdens het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) elke twee of vier weken onderzocht. Ook wordt de veiligheid van de locaties onderzocht. Er zijn ongeveer 700 officiële zwemwaterlocaties.

Wat zie je?

De groene bolletjes geven aan dat het op die plek schoon genoeg is om te zwemmen. Is het water niet veilig of schoon? Dan staat er oranje bolletje op de kaart met een melding. Bekijk de melding door in de linkerbalk op i te klikken en vervolgens op het oranje bolletje voor meer informatie over die zwemplek.

Waarom is deze kaart belangrijk?

Het is belangrijk om te weten of je veilig in buitenwater kunt zwemmen. Niet elke buitenzwemplek is schoon of veilig. Als je bijvoorbeeld gaat zwemmen in verontreinigd buitenwater kun je ziek worden en gezondheidsklachten krijgen. Zoals maagdarminfecties, huidklachten, oor- of oogontsteking en/of griepachtige verschijnselen. Daarom moet je altijd even de kwaliteit van het water van een buitenzwemplek checken. Buiten het zwemseizoen wordt het zwemwater niet onderzocht. Dan moet je zelf bepalen of dit verantwoord is.

Wie heeft de kaart Zwemplekken gemaakt?

De kaart is gemaakt door het Interprovinciaal Overleg (IPO). Dit bestand is bijgehouden in zwemwater.nl. De controle op de zwemwaterlocaties komt tot stand via een intensieve samenwerking tussen de provincies, de omgevingsdiensten, de waterschappen en Rijkswaterstaat.

Wil je de gegevens van Zwemplekken in Nederland gebruiken?

Bezoek het Nationaal Georegister voor meer informatie over de kaart. Je kunt de kaart daar ook downloaden en dan openen met software voor kaarten. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.


Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 22-07-2022.