Illustratie gezonde fietsroute

Een gezonde fietsroute in Utrecht

In samenwerking met studenten van de Hogeschool Utrecht

Een gezonde fietsroute in Utrecht

Illustratie van de factoren lucht groen en geluid

Een lekker rondje fietsen, voor de lol, voor de sportiviteit en vooral om gezond bezig te zijn. Maar hoe weet u waar u gezond kunt fietsen? Met behulp van de kaarten in Atlas Leefomgeving kunt u een gezonde fietsroute uitstippelen. Op deze hebben wij alvast een route uitgestippeld in de provincie Utrecht. We hebben gekeken naar drie gezondheidsfactoren, namelijk: lucht, geluid en groen.

De fietsroute

De route bedraagt zo'n 33 kilometer. Dit is ongeveer twee tot drie uur fietsen. U start en eindigt in Bunnik en via Werkhoven en Zeist fietst u door de Utrechtse natuur en langs recreatiepunten.

De route zelf fietsen? Een uitgebreide routebeschrijving vindt u in de routeplanner van de fietsersbond.

Hoe schoon is de lucht op de fietsroute?

 

Wat betreft luchtkwaliteit kunt u kijken naar de concentratie stikstofdioxide, ook wel NO2. Een te grote blootstelling aan stikstofdioxide kan leiden tot een verminderde longfunctie, toename van luchtwegklachten, astma-aanvallen en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Voor uw gezondheid is het daarom goed om door minder vervuilde gebieden te fietsen.

Bij het startpunt van deze fietsroute is de hoeveelheid stikstofdioxide nog gemiddeld. Maar deze zakt in de loop van de route tot op een minimum van 14-16 ug/m3. In vergelijking, de concentratie stikstofdioxide langs drukke wegen en in grote steden zoals Utrecht is vaak dubbel zo hoog, namelijk 25-35 ug/m3.

Bekijk de kaart stikstofdioxide voor heel Nederland.

Wilt u weten hoe de luchtkwaliteit op dit moment is? Bekijk dan de actuele luchtkwaliteitsindex.

Hoeveel geluid is er op de fietsroute?

Te veel geluid kan hinderlijk zijn. Om een ontspannen stuk te fietsen, is daarom rekening gehouden met de geluidsbelasting van de route. De fietsroute gaat door gebieden met een lage geluidsbelasting en een deel van de route valt in een aangewezen stiltegebied. In een stiltegebied zijn alleen geluiden toegestaan die bij het in stand houden en gebruiken van het gebied.

Bekijk de kaarten geluid en stiltegebieden voor heel Nederland.

Illustratie fietsjes gezonde fietsroute

Hoe groen is de fietsroute?

Groen nodigt uit tot bewegen, want bewegen in de natuur wordt vaak als leuker ervaren dan binnen bewegen. Als u deze route fietst, heeft u aan groen geen gebrek. Rondom de route bevinden zich tal van weilanden, bomen en andere vormen van groen. Dat is fijn, want natuur biedt rust en ontspanning. Bekijk in de Atlas ook eens de bomenkaart voor een gedetailleerde visie van het aantal bomen langs deze fietsroute.

Illustratie bomen gezonde fietsroute

Bekijk de groenkaart van heel Nederland.

Wat kunt u verder nog doen langs de fietsroute?

Om fietsen nog leuker te maken, vindt u langs de route langs allerlei recreatiemogelijkheden. Zo zijn rondom de route verschillende forten te bezichtigen. Ook is is vlak bij de start van de route een speelbos aanwezig waar kinderen kunnen spelen. Dit maakt de fietsroute uitnodigend voor jong tot oud!

Bekijk de kaarten Rijksmonumenten en speelnatuur voor heel Nederland.

Illustratie recreatie gezonde fietsroute

In de Atlas-kaartviewer vindt u een kaart van de landelijke fietsroutes. Combineer deze kaart bijvoorbeeld met die van de stiltegebieden of de groenkaart en vindt zo een gezonde fietsroute bij u in de buurt.

U kunt ook zelf een route uitstippelen en deze vergelijken met de kaarten in de Atlas. Dat kan bijvoorbeeld met deze routeplanner van de Fietsersbond. Vergelijk uw route vervolgens met de verschillende kaarten in de Atlas Leefomgeving.

Meer lezen over fietsen

Meer lezen over fietsen in Nederland? Ga naar Nederland Fietsland.
Meer lezen over fietsen, gezondheid en leefomgeving? Ga naar de pagina stimuleren van fietsen op Gezonde Leefomgeving.