Op de kaart zie je de gevoelstemperatuur op een hete zomerdag in 2015. De gevoelstemperatuur geeft aan hoe de gemeten temperatuur aanvoelt. Heb je het heel erg warm? Dan kan je hittestress ervaren en gezondheidsklachten krijgen zoals hoofdpijn.
De gevoelstemperatuur hangt af van de luchttemperatuur en of er veel of weinig wolken zijn. Maar ook of en hoe hard het waait en hoe vochtig de lucht is. Ook is gekeken hoe de ruimte er uit ziet, dus bijvoorbeeld of er bomen zijn die verkoeling bieden.
In stadswijken voelt het heet
Op een plek zonder schaduw, midden in de stad als het windstil is voelt het heet. Veel heter dan ergens in de polder onder een boom met een lekker briesje. Op de kaart is te zien dat de gevoelstemperatuur in woonwijken al snel richting de 40°C gaat (donkergele kleuren). Op plekken met veel bos voelt het koeler. Ook in Noord Nederland is het koeler omdat daar minder bebouwing is.
Wie heeft de kaart Gevoelstemperatuur gemaakt?
Witteveen+Bos en WenR hebben de kaart gemaakt. Deze kaart is gemaakt vanwege de ontwikkeling van de standaard stresstest Hitte.
Wil je de gegevens van de Gevoelstemperatuur gebruiken?
De Klimaateffectatlas beheert de kaart. Meer informatie over deze kaart en een kaart van 2050 zijn te vinden in het kaartverhaal hitte van de Klimaateffectatlas. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.
Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 28-08-2023.