Op de kaart zie je de wandelroutes in Nederland in 2022.
Samen zijn ze meer dan 11.000 kilometer lang!
Bewegen is goed voor je gezondheid. Je hebt dan bijvoorbeeld minder kans op diabetes, hart- en vaatziekten of depressieve klachten.
Vijf soorten wandelroutes
Je ziet vijf verschillende routes. De stippellijnen (‘Overig’) geven een alternatieve route. Deze kun je volgen als je liever op een ander punt begint of als je bijvoorbeeld dat ene uitkijkpunt niet wilt missen.
1. De rode routes zijn Lange-afstand-Wandelpaden (LAW’s). Dit zijn 19 routes van minstens 150 kilometer. Samen vormen ze een netwerk van ongeveer 7.500 kilometer. De bekendste van alle LAW’s is het Pieterpad. De routes gaan van A naar B en hebben onderweg een rood-witte markering.
2. De oranje routes zijn Streekpaden. Deze zijn perfect voor een wandeling door een streek of provincie. De meeste zijn rondwandelingen. Je begint én eindigt op dezelfde plek. De lengte van deze routes ligt tussen de 80 en 350 kilometer. De markeringen onderweg zijn geel met rood.
3. De donkerblauwe routes zijn NS-wandelingen. Deze routes gaan van station naar station of starten en stoppen bij hetzelfde station. De lengte ligt tussen de 7 en 22 kilometer. Vaak kun je de route inkorten door ergens onderweg een trein of bus te pakken.
4. De lichtblauwe routes zijn OV-stappers. Elk jaar verdwijnen er vier NS-wandelingen (donkerblauw) om plaats te maken voor nieuwe wandelroutes. Wandelnet bewaart deze NS-wandelingen, en noemt deze routes OV-stappers. De routes worden minder goed bijgehouden. Met een gps-track en/of beschrijving erbij zijn ze voor een avontuurlijke wandelaar nog goed te volgen.
5. De paarse routes zijn Stad-te-Voet. Deze routes liggen in en rond Apeldoorn, Utrecht en tussen Nijmegen en Arnhem (Park Lingezegen). Stad-te-Voet wandelingen gaan vanaf een stadscentrum naar het buitengebied, maar ook andersom. Je loopt van A naar B. Daarom sluiten de routes altijd aan op trein, tram of bus. Onderweg geven gekleurde pijlen aan hoe je de route moet lopen.
Op wandelnet kun je op de routeplanner gps tracks of een pdf van een kaart samenstellen. Wandelnet heeft ook kant en klare routes.
Zie je onderweg een blokkade of mis je een routebordje? Meld het op meldpuntroutes.nl.
Wie heeft de kaart van landelijke wandelroutes gemaakt?
De kaart is gemaakt door Stichting Wandelnet met gegevens uit de routebank van het Fietsplatform en Wandelnet.
Wil je de gegevens van landelijke wandelroutes gebruiken?
Je kunt de kaart downloaden via de routedatabank. Bezoek het Nationaal Georegister voor meer informatie over deze kaart. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.
Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 02-09-2022.