52weken duurzaam

In no-time van 0 naar 25.000 deelnemers. Dat is het verhaal van 52wekenduurzaam. Een initiatief dat Serge Calon samen met zijn twee vrienden Caro Buiskool en Ivo de Boer vorig jaar startte. Op 26 oktober geven zij met zijn drieën de tweede Atlas Workshop Online. En delen zij hun succesverhaal. Het Atlas-team ging in gesprek met Serge. Lees wat je op 26 oktober kunt verwachten en waarom je als duurzaamheidsmedewerker, gedragsveranderaar en natuurexpert deze workshop niet wilt missen.

Oktober 2021: hoe het begon

We leven in een tijd van een pandemie. Tijd om aan de slag te gaan en nieuwe dingen te starten. Althans, dat is wat Serge dacht. De maanden voor corona begon er iets te kriebelen. Hij besefte dat hij geen milieuactivist is, maar een milieupositivist. Dat is volgens Serge iemand die graag kijkt naar wat er wel kan, in plaats van wat er niet kan. En die wil laten zien dat het leuk is om aan het milieu en duurzaamheid te werken.

De gedachte dat duurzaam leven heel leuk is, delen zijn vrienden Caro en Ivo. Het idee voor 52wekenduurzaam ontstond: elke week één duurzame stap. Die je als uitdaging in je mail ontvangt. In de vorm van een leuke, grappige video met toelichting en tips. Word je er gelukkig van, dan houd je het vol. Zo niet, dan skip je het. “In twee maanden tijd bouwden we de website. We deelden de aanmeldknop en de eerste video”, blikt Serge terug. “Ik dacht toen 1000 deelnemers is briljant, bij 10.000 ga ik feest vieren. Ik had nooit gedacht dat het zo’n succes zou worden!”

Film Yes 52wekenduurzaam

Januari 2021: van idee naar doen

Inmiddels doen 25.000 mensen aan de challenges van 52wekenduurzaam mee. Serge licht toe: "Onze deelnemers zijn grotendeels vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. Van mensen die hun eerste duurzame stappen willen maken tot mensen die al heel actief zijn. Dat maakt het zo leuk! Iedereen kan meedoen.”

Het is september 2021: van doen naar nog meer doen

Wat staat er nog op het to-do lijstje van 52wekenduurzaam? Daar hoeft Serge niet lang over na te denken. “Er is nog zoveel wat wij kunnen doen. Naast nog meer challenges en videos, zien wij ook kansen voor ouders. Hoe mooi zou het zijn als ouders het goede voorbeeld geven? En samen met hun kinderen een duurzame stap maken. Of wat dacht je van duurzame lessen op de basisschool? Jouw juf of meester legt uit hoe je gezond en duurzaam eet. Of je gaat met jouw klas de Bekijk een eik-uitdaging aan? Want de meeste kinderen herkennen de logo’s van Twitter of de McDonald’s meteen. Maar het blad van een eik? Geen idee. Door planten en bomen te herkennen, krijgen kinderen er ook meer waardering voor.  Oftewel: een heel mooie uitdaging voor juf, meester en de klas.”

Logo's blaadjes en bladeren

Maar er liggen ook genoeg kansen in de bedrijfssector of de overheid. Bijvoorbeeld hoe verduurzaam je jouw bedrijf? Of hoe zorg je als overheid dat inwoners duurzamer leven? "Wij gaan het graag gewoon doen. In plaats van er over blijven praten,” licht Serge toe. 

Bekijk een eik

Het doel op de korte termijn?

“Van 25.000 naar 52.000 deelnemers, hoe leuk zou dat zijn?! Dan is het cirkeltje dit jaar rond.”

Een jaar verder: wat zou je anders doen?

Wat zou je anders doen? Daar heeft Serge wel een antwoord op. “Deze ‘uit de hand gelopen’ passie kost mij gemiddeld 30 uur per week. Ik doe dit naast mijn werk als filmmaker. Dus je kunt je voorstellen dat het best aanpoten is. Voor volgend jaar kijken wij: hoe zorgen wij dat 52wekenduurzaam blijft lopen? En hoe kunnen wij met andere organisaties een mooie vervolgstap maken?”

Wat vind je zelf de leukste weekuitdagingen?

Serge denkt na. “Er zijn heel veel leuke  weekuitdagingen, vind ik. Op een aantal weekuitdagingen krijgen wij veel positieve reacties. Zoals de weekuitdaging ‘Bekijk een eik’ die ik eerder uitlegde. Of de ‘Heel Holland wipt’- uitdaging. Met als doel je buurt vergroenen. Hoe? De tegels uit je tuin eruit en een mooi plantje ervoor terug.”  

Weekuitdaging BINGO 52wekenduurzaam


“Zelf heb ik ook heel veel lol gehad toen ik mijn eigen schoonmaakmiddel maakte tijdens de uitdaging ‘Doe de voorjaarschoonmaak’. Ook was de ’BINGO'-uitdaging een eye-opener. Het idee komt van de Schijf van Vijf. Wij dagen je uit om gezonde voedingsmiddelen te eten, die je normaal niet eet. Heb je de tien voedingsmiddelen van de bingokaart op één dag gegeten? Dan roep je BINGO. Ik heb veel nieuwe, gezonde producten ontdekt. En de bingokaart hangt nog steeds in mijn keuken."  

26 oktober: waarom wil je daarbij zijn?

Op 26 oktober geven wij een workshop in samenwerking met de Atlas Leefomgeving. “Het wordt leuk! Wij delen het verhaal van 52wekenduurzaam. Maar wij willen vooral ook samen nadenken over duurzame stappen. Bijvoorbeeld: hoe krijg jij jouw organisatie in beweging voor een duurzamere leefomgeving? Om hier alvast over na te denken het te ervaren, dagen wij alle deelnemers uit in ieder geval één weekchallenge te volgen.”

Als Serge jou, als lezer, nu alvast één tip mag geven? Dan zegt hij: “Ga het doen! Blijf er niet over praten, maar zet die duurzame stap. En niet onbelangrijk: maak het leuk.” Serge, Caro en Ivo vinden het leuk om jou op 26 oktober te ontmoeten. 

Meld je aan voor de workshop!

Serge, Ivo en Caro van 52wekenduurzaam delen hun succesverhaal in de workshop ‘Meer dan 52wekenduurzaam: hoe krijg je mensen op een lichtvoetige manier mee om duurzamer te leven’?

Wanneer?

dinsdag 26 oktober van 14:00 tot 15:00

Voor wie?

Van natuurexpert tot gedragsveranderaar of beleidsmedewerker. Voor iedereen die met zijn/haar organisatie duurzame stappen maakt of wil maken.

Aanmelden en/of meer informatie?

Kijk op de workshoppagina.