In oktober verruilde onze projectleider Joost Bakker de Atlas voor een baan bij het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Victor Mensing nam het stokje van hem over. Waar komt hij vandaan en welke plannen heeft hij? Lees het interview van Atlas-medewerker Dieneke en maak kennis met deze sympathieke natuurliefhebber.
Victor, waarom koos je voor de Atlas Leefomgeving?
'Mijn belangstelling voor kaarten en natuur loopt als een rode draad door mijn carrière. Zo werkte ik bij De Vlinderstichting aan de Natuurkalender, met waarnemingen van planten en dieren. Vanaf 2006 werkte ik aan de Nationale Databank Flora- en Fauna. En daarmee maakte ik onder andere de kaart Soortendiversiteit toen ik bij Sovon (Vogelonderzoek Nederland) zat. Deze kaart staat in de Atlas Leefomgeving, dus die kende ik al! En ik dacht mee in de Atlas-themagroep Groen en Water."
"Toch had ik een half jaar geleden niet gedacht dat ik nu hier zou zitten. Ik was helemaal niet op zoek naar een nieuwe baan. Maar ik zag de vacature op LinkedIn en hij bleef in mijn achterhoofd zitten. Kaarten? Leefomgeving? Trekker van een groot project? Het was een te mooie kans om zomaar voorbij te laten gaan.’’
Doe je zelf ook mee aan natuurtellingen?
"Ik doe mee aan verschillende tellingen binnen het Netwerk Ecologische Monitoring want ik kijk bijvoorbeeld graag naar vlinders en libellen. Zo ontdekte ik in 2001 de bandheidelibel voor het eerst in Overijssel. Een primeur, want deze soort was alleen nog in Noord-Brabant gesignaleerd. En ik zag eens een eikenpage in Hemmen, ver van zijn normale leefgebied. Zo’n vondst maakt me echt blij. Regelmatig zet ik een LED-emmer in mijn achtertuin voor het Landelijk Meetprogramma Nachtvlinders. De LED-lamp trekt nachtvlinders aan waarna ze in de emmer belanden. ’s Morgens zet ik ze op de foto en daarna laat ik ze weer vrij."
"Mijn lievelingsvlinder? Het Oranjetipje. Als je die ziet, weet je dat het voorjaar is en dat het beheer voor die soort op die plek op orde is. "
Oranjetipje (bron: Victor Mensing)
Wat heeft je tot nu verbaasd over de Atlas? Of wat had je anders verwacht?
"Ik zat wel in een themagroep, maar ik had me nog niet zo gerealiseerd dat er nog zes andere thema’s zijn, zoals Veiligheid. Als gebruiker kijk je vaak alleen naar wat op jouw plek speelt, bijvoorbeeld met Check je plek. Ik wist ook niet dat er dagelijks zoveel mensen aan de Atlas werken. Dat krijg je als themalid allemaal niet zo mee. Ik vind het leuk dat er ruimte is voor innovatie binnen de Atlas. Ik heb zin om samen met het team te verkennen of we bijvoorbeeld biodiversiteit nog beter op de kaart kunnen zetten."
Welke kaarten missen we nog?
"Heb je even? Wacht, ik pak even mijn lijstje.’ Even later: ‘Ja, als ik met mijn hond wandel, in de trein zit of het nieuws lees, krijg ik allemaal ideeën! Niet alleen over biodiversiteit. Zo denk ik aan een kaart met echt hoorbare geluiden in Nederland. Dat je bijvoorbeeld een kaart hebt van de verhouding tussen natuurlijke en niet-natuurlijke geluiden in elk gebied. En dat je op een audio kan klikken om te horen hoe het daar klinkt; een vogel die zingt, een trein die passeert. Een soort soundscape oftewel beleving van geluid, want het gaat niet alleen om decibellen. Misschien maar eens voorleggen aan de thematrekkers Geluid?’ ‘Het lijkt me ook leuk om met een serie groenkaarten de invloed van beleid door de jaren heen te laten zien. Misschien levert natuurinclusieve landbouw zichtbaar meer groen op in landbouwgebieden?’ Genoeg te dromen en te doen dus, bij de Atlas!
Lees ook:
In het interview Projectleider Joost Bakker neemt afscheid. Hoe heeft hij zijn tijd bij de Atlas ervaren? lees je hoe Victors voorganger Joost Bakker zijn tijd bij de Atlas heeft ervaren.