Centraal station Rotterdam

Onze themapagina’s van Geluid zijn ge-updatet. We gebruiken duidelijke taal en meer beeld om de website toegankelijker te maken. De Atlas is namelijk voor iedereen. Ook is het nu beter leesbaar op je mobiel. Bekijk gauw onze nieuwe pagina's!

Soundscapes: hoe klinkt een stad? 

We hebben onze pagina over stiltegebieden aangevuld met soundscaping in de stad. Soundscaping draait om de beleving van geluid. Hoe zorg je voor variatie in geluiden in een stad? Een voorbijrijdende auto is niet zo vervelend als daarna vogelgetjilp en geroezemoes te horen zijn. Mensen horen vaak liever natuurlijke geluiden dan mechanische geluiden. En een goede balans tussen rust en reuring is belangrijk.

Soundscaping staat (opnieuw) in de belangstelling nu stille, rustige plekken in het gedrang komen door stedelijke verdichting. Met soundscaping kun je geluid in de stad organiseren en vormgeven. Hoe dat gaat? Lees het in onze praktijkvoorbeelden.  Hoogleraar Marcel Cobussen gaf de gemeente bijvoorbeeld advies over de Garenmarkt in Leiden. Dit plein is nu zó ontworpen dat het er niet alleen goed uitziet, maar ook goed klinkt. Het ontwerpbureau Urban Identity werkt ook met soundscaping, bijvoorbeeld bij station Rotterdam.

Trillingen

Een ander nieuw onderwerp is ‘trillingen’ in het subthema Treinverkeer.  Ruim 2 miljoen mensen wonen in Nederland op minder dan 300 meter van het spoor. Ons spoorwegnet is het drukst bereden van heel Europa. Uit metingen in 2013 en 2019 blijkt dat 40% van de omwonenden veel last heeft van trillingen van goederentreinen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is vorige maand gestart met de vervolgmeting ‘Wonen aan het spoor’. Die cijfers nemen we mee in de volgende update!

Afbeelding contact geluid trillingen

Nieuwe kaart: geluid van windturbines

We hebben een nieuwe kaart met geluid van windturbines. Het RIVM heeft op basis van de hoogte en het vermogen van de turbines berekend wat de geluidbelasting is. Het gaat dus om een globale inschatting. Volgend jaar voegen we het onderwerp windturbines toe aan de themapagina’s. Tot die tijd verwijzen we graag naar de factsheet Windturbines en gezondheid.

Achter de schermen werken we nog aan de pagina over Vliegverkeer. Je kunt wel terecht op de nieuwe RIVM-pagina over vliegtuiggeluid.

Toegankelijke taal

Het was best een klus om de oude informatie om te zetten in begrijpelijke taal. Dat was niet mogelijk geweest zonder de bijdrage van de leden van onze themagroep Geluid.

We bedanken deze mensen hartelijk voor hun bijdrage!