Op dinsdag 26 augustus organiseert de Atlas Leefomgeving de online inspiratiesessie 'Hoe (on)gezond is hitte?' Werner Hagens en Jochem Klompmaker van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geven antwoord op deze vraag door je mee te nemen in de laatste ontwikkelingen rondom het thema hitte(stress). Heb je als inwoner op het platteland daadwerkelijk minder last van hitte dan in de stad? Wat doen we in Nederland al om hittestress te voorkomen en hoeveel hitte-gerelateerde sterfte verwachten we in de toekomst? 

Het is de afgelopen weken warm geweest in Nederland. Het onderwerp hitte leeft ook bij bezoekers van de Atlas Leefomgeving. De kaart ‘Stedelijk hitte-eiland effect’ stond in de top 15 best bezochte kaarten van 2024 van de Atlas Leefomgeving. Op die kaart zie je de temperatuurverschillen tussen de stad en het platteland in Nederland. Op sommige zomerse dagen kan het in de stad 7 tot 8 graden warmer zijn dan op het platteland. Maar wat doet die hitte met ons? Hoog tijd voor een inspiratiesessie rondom de vraag: Hoe (on)gezond is hitte?’

Over workshopleiders Werner Hagens en Jochem Klompmaker

Werner Hagens en Jochem Klompmaker werken allebei aan het thema hitte bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Werner is sinds 2015 coördinator van het Nationaal Hitteplan. Het Nationaal Hitteplan waarschuwt verschillende organisaties wanneer het in Nederland heel heet wordt. Zodat er meer aandacht komt voor kwetsbare mensen, zoals ouderen of jonge kinderen. Sinds kort werkt Werner ook aan de nieuwe Zonkrachtwijzer van het RIVM. Een tool waarmee je de maximale zonkracht ziet, zodat je weet wanneer je van de zon kan genieten zonder te verbranden.

Jochem Klompmaker werkt als milieu-epidemioloog aan het thema hitte bij het RIVM. Hij focust zich op klimaatfactoren en gezondheid. Jochem onderzocht bijvoorbeeld verschillen in hitte-gerelateerde sterfterisico’s tussen groepen. In een recent onderzoek waar Jochem aan meewerkte, werd duidelijk dat het sterfterisico door hitte in de jaren 2010-2019 lager was dan in de jaren 2000-2019.  Maar op warme dagen blijft er nog steeds een verhoogd sterfterisico. De komende jaren worden nog meer zomerse en tropische dagen verwacht. Zowel op het platteland als in de stad. Kunnen we door ons goed voor te bereiden op hitte, de gezondheidsproblemen bij bepaalde groepen verminderen of zelfs voorkomen? Je hoort het tijdens deze sessie.

Kaart 'Stedelijke hitte-eiland effect' op de Atlas Leefomgeving

Wat kom je te weten?

In deze inspiratiesessie kom je meer te weten over de meest recente onderzoeken en data over hitte(stress) en gezondheid bij het RIVM. En hoe je als professional met die data en informatie zelf aan de slag kunt.

Voor wie?

Professionals die werken met de kaart ‘Stedelijk hitte-eiland effect’, de kaart ‘Gevoelstemperatuur op een zomerse dag’ of aan hitteproblematiek in het algemeen. Zoals klimaat-gezondheidsonderzoekers, gemeentemedewerkers, stedelijk planners of GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)’en.

Ook andere geïnteresseerden die vanuit werk of privé meer willen weten over hitte(stress) zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Waar en wanneer?

Op dinsdag van 15.30-16.30 uur, online vanuit je eigen werkplek via Microsoft Teams. Digitale inloop vanaf 15.25 uur.
 

Meld je aan voor de workshop!

 

Contact

Heb je vragen over de inspiratiesessie? Stuur een e-mail naar stephanie.wesselink@rws.nl