In de mooie omgeving van tuinderij Amelis'Hof presenteerde Liesbeth Paardekooper op woensdag 25 augustus haar boek Gelukkig Utrecht: op pad met duurzame doeners. In dit boek geeft ze bijzondere Utrechters een podium die elke dag zich met hart en ziel inzetten om Utrecht mooier en duurzamer te maken. Een mooi initiatief, vindt burgemeester Sharon Dijksma.
“Geluksplekken zijn plekken waar je je direct gelukkig en goed voelt,” begint Liesbeth. “Ze geven karakter aan een stad of een dorp waardoor je je er extra mee verbonden voelt. Verborgen pareltjes die je soms toevallig ontdekt. Andere pareltjes zijn juist weer heel bekend, zoals de Oudegracht of de hoge bomen in Amelisweerd. Pareltjes die we met z’n allen moeten beschermen en nog mooier moeten maken. Want geluksplekken zijn vaak kwetsbaar. Om de kwaliteit van geluksplekken hoog te houden, moeten we keuzes durven te maken. En dat kenmerkt de duurzame doeners uit mijn boek. Zij volgen hun hart en durven keuzes te maken, vaak tegen de stroom in. Maar dat kunnen ze zelf veel beter vertellen dan ik dat kan doen.”
Vlinder-, libellen- en sprinkhanenspecialist Tieneke de Groot vertelt over haar geluksplek: de Ruigenhoekse polder. “Het mooie aan het de Ruigenhoekse polder is dat je nog stukjes van het oude veenlandschap kunt ontdekken. En heel veel watervogels en insecten. Ik raak hier nooit uitgekeken. Ook op microniveau kun je prachtig dwalen. Mijn wens? Dat ze deze mooie en bijzondere plek nooit dichtbouwen!”
Bioloog en historicus Bert Maes zette zich in de jaren zeventig in als kraker voor het behoud van de monumentale binnenstad. “Honderden huizen stonden leeg,” blikt hij terug. “Daar kun je je nu niets meer bij voorstellen.” In 1970 betrok hij een leegstand pand bij het in aanbouw zijnde Hoog Catherijne. Pas veel later kwam hij erachter dat dit het woonhuis was van de 16de eeuwse schilder Jan van Scorel. “Ik woon er nu al 50 jaar. Het mooiste pand van de wereld, 700 jaar oud, gered van de sloop.” Hij is even stil en gaat dan over naar de actualiteit. Ook nu zijn er gebouwen die bescherming nodig hebben. “De Dom wordt op dit moment rigoreus gerestaureerd; laten we alsjeblieft oppassen dat er geen oude elementen verloren gaan,” waarschuwt hij ons vol vuur.
"Als iets mooi is, moet je het delen"
Eigenlijk had Liesbeth alle duurzame doeners een plek op het podium willen geven. Maar burgemeester Sharon Dijksma moet door naar Den Haag voor een gesprek met demissionair minister-president Mark Rutte. Sharon vertelt hoe zij en haar gezin Utrecht ontdekten. “Wat mij trof, is de schoonheid van deze monumentale stad en de mooie natuur waarmee Utrecht omringd is. Er zijn zoveel verborgen parels. Ze glanzen, maar je moet een beetje moeite doen om ze te vinden. Als iets mooi is, moet je het delen. En dat heeft Liesbeth op een hele fraaie manier gedaan!”
En met het praatje van de burgemeester sluit Liesbeth haar presentatie af. Maar niet zonder een exemplaar aan de burgemeester mee te geven voor Mark Rutte. Want die duurzame doeners zitten overal. Hoe mooi zou het zijn om ook buiten de grenzen van Utrecht deze duurzame doeners in het zonnetje te zetten? Om zo zoveel mogelijk mensen te inspireren om zich ook in te zetten voor een duurzaam Nederland en een fijne leefomgeving.
Benieuwd naar het boek?
Op Geluksplekken vind je meer informatie. Benieuwd naar het verhaal achter Gelukkig Utrecht: op pad met duurzame doeners? Lees het interview met Liesbeth en haar samenwerkpartner Marion Maak de sprong naar een gelukkige leefomgeving.
Foto's: Tessa Heerschop en Tieneke de Groot
Volg de workshop van Liesbeth en Marion op 28 september!
Op dinsdag 28 september organiseert Atlas Leefomgeving de workshop Samenwerken aan een gelukkige omgeving: geef duurzame doeners een boost! Hoor van Liesbeth en Marion hoe je van bedrijven en bewoners duurzame doeners kunt maken. Meld je aan!