Afbeelding wat is mobiliteit?

Den Haag CS

Wat is mobiliteit?

Mobiliteit is het vermogen om je voort te bewegen. Dat kun je zonder hulpmiddel doen, bijvoorbeeld als je wandelt. Maar dat kun je ook met een hulpmiddel doen. Denk aan de fiets, de auto of een vliegtuig. Mobiliteit, vervoer, transport zijn allemaal termen om van a naar b te komen. Wij noemen het ‘onderweg’.

Binnen het thema Eropuit willen wij mensen stimuleren om hun leefomgeving te ontdekken. Op deze pagina lees je alles over de manieren waarop je van a naar b kunt komen om je leefomgeving te ontdekken. En over welke manieren het gezondst zijn voor jouzelf en jouw leefomgeving.

Afbeelding duurzaam onderweg

Meisje met ov-fiets op brug

Hoe ga je duurzaam van a naar b?

In deze tijd kunnen we gebruik maken van diverse vervoersmiddelen om van a naar b te komen. Onze benen, de (elektrische)fiets, de auto, de scooter of motor. Onze keuze wordt bepaald door vragen als: hoe lang duurt het en wat kost het? Het wordt ook steeds belangrijker om duurzaam onderweg te zijn. Want ons klimaat verandert en de aarde warmt op. Dan is het belangrijk om voor duurzame vervoersmiddelen te kiezen om zo onze CO2-uitstoot te beperken en luchtvervuiling tegen te gaan.

Technologische ontwikkelingen zorgen voor steeds schonere vervoersmiddelen. Er zijn mooie alternatieven voor de ‘gewone auto’, waarmee je minder CO2 uitstoot. Denk aan een elektrische auto. Gemiddeld stoot een benzineauto 204 gram CO2 uit per kilometer. Met een elektrische auto is dit minder dan de helft, namelijk gemiddeld 85 gram. Hoeveel CO2 je precies bespaart hangt van verschillende dingen af. Het maakt bijvoorbeeld uit hoe oud je auto is en hoe zuinig deze rijdt.

Maar zelf kunnen we ook veel doen. Zoals vaker de fiets pakken, kiezen voor zuinigere auto’s of voor een milieuvriendelijke brandstof en onze auto’s delen met elkaar.

Afbeelding gezond onderweg

Meisje wandelt in park in Utrecht

Gezond onderweg

Bewegen is gezond! Door te bewegen, blijf je makkelijker op gewicht. Het is goed voor je hart, longen en bloedvaten én het is ontspannend. Laat daarom de auto staan en pak vaker de fiets of wandel naar de supermarkt. Zo kom je sneller aan de beweegnorm van 2,5 uur per week. Je hoeft geen grote afstanden af te leggen. Alle kleine stukjes tellen mee.

De auto laten staan, is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor een schone lucht? Je stoot dan (bijna) geen stikstofdioxiden en fijnstof uit. Wat voor effect dat heeft, zie je op de luchtkwaliteitskaarten van 2020. In dit jaar nam het wegverkeer af vanwege corona. Er is een daling van de concentraties stikstofdioxiden en fijnstof en de lucht is schoner. En die schonere lucht is belangrijk voor de gezondheid van mensen. Lees meer over het belang van een schone lucht voor de gezondheid van mensen bij ons thema Schone lucht.

Deelauto's en samen rijden

Heb je soms toch een auto nodig? Koop niet zomaar zelf een auto, maar kijk of je een andere oplossing kan vinden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook goedkoper dan een eigen auto. Het aanbod deelauto’s is de laatste jaren veel groter geworden. Of je kan ook kijken of je met iemand mee kan rijden.

Utrecht 10 minuten stad

Een stad waarin alles wat je nodig hebt, dichtbij is. Dat is de visie van gemeente Utrecht. Met Utrecht dichtbij: de tien-minutenstad ontwikkelt de gemeente zes extra centra met huizen, kantoren, winkels, sportvelden en alles wat je nodig hebt. Deze voorzieningen bereik je makkelijk lopend of op de fiets. Moet je toch in één van de andere centra zijn? Door het aanleggen van een goed OV-netwerk zorgt de gemeente dat de verschillende centra goed met elkaar verbonden zijn. Zo ben je nooit lang onderweg.

Doorfietsroutes

De elektrische fiets is een duurzame manier van reizen. Misschien is het te ver om elke dag naar je werk te fietsen, maar is het met een elektrische fiets prima te doen. Het helpt dan als de provincie Doorfietsroutes aanlegt. Dit zijn soort snelwegen voor fietsers.

Tip: Check bij je werkgever of je de aanschaf van een (elektrische)fiets vergoed kunt krijgen.

Afbeelding veilig onderweg

oud opaatje steekt zebrapad over

Veilig onderweg

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en Veiligheid.nl blijkt dat je als fietser het grootste risico loopt op een ongeluk. Een ongeluk wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van een onveilige infrastructuur, voertuig en gedrag.

Als fietser heb je het fietspad niet voor jezelf. Je moet hem delen met andere kleine vervoersmiddelen zoals, de racefiets, bakfiets, (elektrische) scooter en elektrische step. Hierdoor worden de fietspaden steeds drukker en onveiliger. De ANWB heeft samen met mobiliteitsexperts een indeling gemaakt van ‘voertuigfamilies’. Deze indeling kan overheden helpen om het verkeer beter en vooral veiliger te ordenen.

Niet alleen de overheid kan het verkeer veiliger maken. Zelf kan je ook iets doen, namelijk: let goed op als je onderweg bent, houd rekening met elkaar en rijd rustig. Zie je een onveilige verkeerssituatie? Meld het bij Rijkswaterstaat, Veilig Verkeer Nederland of op de website van je gemeente.

Afbeelding beleid

Overstekende mensen bij drukke straat

Mobiliteitsbeleid

Er zijn veel manieren te bedenken om onze mobiliteit duurzamer, veiliger en gezonder te maken. De Rijksoverheid, provincies en gemeentes denken hier samen over na. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van beleid.

  • Nederland moet verduurzamen. De transitie naar duurzame mobiliteit is hierin onmisbaar. Dit is dan ook één van de vijf thema’s in het Klimaatakkoord. Hierin staat bijvoorbeeld dat de overheid mensen stimuleert om milieuvriendelijk te rijden of vaker de fiets te pakken.
  • De Europese Unie zet ook in op verduurzaming. In Europa is vervoer verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Vervoer is daarom één van de thema’s van de Green Deal.
  • Veel Nederlandse steden willen het autogebruik in (binnen)stad ontmoedigen, bijvoorbeeld door milieuzones in te stellen of door hoge de parkeerkosten te rekenen.
  • Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakt het beleid voor voertuigen op de weg.
  • De laatste jaren zijn er veel nieuwe, kleine vervoersmiddelen bijgekomen zoals de elektrische fiets, speed pedelec en elektrische step. De overheid heeft voor veel van deze nieuwe vervoertuigen nog geen of onvoldoende beleid vastgesteld. Een indeling naar in ‘voertuigfamilies’ kan hierbij helpen.
  • Ben je geïnteresseerd in het beleid voor openbaar vervoer in Nederland? Bekijk dan deze pagina Toekomst openbaar vervoer 2040.

Kijk ook eens bij

Bewegen

Joggen

Kijk waarom (buiten) bewegen gezond is en doe inspiratie op!

Ontdekken

Eropuit wandelen vrouw klimt over hek

Ontdek ons eigen land. Beleef waar we vandaan komen en doe inspiratie op. 

Ontspannen

Vrouw op bankje in natuur

Ga in ons eigen land ontspannen in de natuur en kijk wat het je kan opleveren.