Afbeelding
Waarom is ontdekken belangrijk?
Nieuwe plekken ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen, verrijken je leven. Je hoeft geen zeeën over te steken, ook in ons eigen land valt van alles te ontdekken. Want wist je bijvoorbeeld dat de molens van Kinderdijk het verhaal vertellen over de Nederlandse geschiedenis van onze wateringenieurs? Ons erfgoed vertelt het verhaal van Nederland. En dat verhaal kan gezien, gehoord, gevoeld, ervaren, veranderd en doorgegeven worden.
Beleven is behouden! Het ervaren en beleven van al het moois dat ons land biedt, brengt geld op waarmee we het kunnen onderhouden. Zo kunnen komende generaties er ook plezier aan beleven en gaat het verhaal van Nederland niet verloren.
Hopelijk inspireert onze Atlas om zelf op ontdekkingstocht te gaan.
Afbeelding
Wat kun je allemaal ontdekken?
Houd je van cultuur en geschiedenis? Maak dan een uitstapje naar een van 10 Werelderfgoederen. Of maak een mooie fietstocht langs de vele Rijksmonumenten in ons land. Of fiets een rondje langs de mooie buitenplaatsen langs de Vecht Slot Zuylen en Kasteel de Haar.
Ook liggen in natuurgebieden hele mooie Rijksmonumenten verborgen. Zoals het monumentale zendgebouw Radio Kootwijk in de Veluwe in een groot open gebied met heidevelden en zandverstuivingen.
Wil je verder terug in het verleden? In het noorden van ons land vind je de hunebedden. Volg de N34 van Zuidlaaren naar Coevorden (de prehistorische A1) en neem een kijkje bij de Drentse Hunebedden. Hoe zag Nederland er in 1575 uit? Dat ontdek je op de kaart van Jacob van Deventer.
Kaarten over ontdekken
Vogels spotten op Texel
Atlas-redacteur Dieneke Schram-Bijkerk ging met haar zoons vogelspotten op Texel. Gewapend met de 'vogelontdekbox' van IVN en het Verkade-album van Jac. P. Thijsse. Maar ze ontdekten nog veel meer in de lucht. Ga met Dieneke mee op ontdekkingstocht!
Hunebedden kijken
'Gaan jullie weer naar die ouwe zooi kijken?' Dat hoorde Atlas-redacteur Mirjam Kroeze vaak op vakantie in Ierland. Maar hebben onze noorderburen stonehenge, wij hebben de hunebedden! Lees Mirjams verhaal en kom meer te weten over de hunebedden.
Ontdek ons verleden
Afbeelding
Ontdekken en gezondheid
Wist je dat het ontdekken van nieuwe omgevingen ons brein stimuleert om te onthouden en leren? Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Leiden. Maar ook zorgt het ontdekken van nieuwe omgevingen ervoor dat onze geest de kans krijgt om te herstellen. Je hoeft even niet aan je werk te denken en daardoor kun je even afstand nemen. En dat herstel hebben we in deze drukke tijden hard nodig.
Als je eropuit gaat, kun je zelf kiezen wat je gaat doen en waar je naar toe gaat. Uit onderzoek blijkt dat keuzevrijheid leidt tot meer levensgeluk.
En wat is er fijner dan om met de mensen om wie je geeft samen iets leuks te ondernemen? Dat heeft een positieve invloed op je welzijn!
Afbeelding
Ontdekken en beleid
- De landelijke visie Perspectief 2030 gaat over de duurzame ontwikkeling van Nederland als (vakantie)bestemming en de veranderende rol van toerisme. Bekijk het Perspectief 2030 op de website van het Nederlands Bureau van Toerisme en Congressen.
- De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed beschermt en ontwikkelt het Nederlands erfgoed. Zo kunnen wij nu en in de toekomst erfgoed ontdekken en bezoeken in eigen land. Wil je meer weten over erfgoed in Nederland? Bekijk de website van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
- Vanaf 2023 gaat de Nationale Omgevingsvisie in. Hiermee geeft het Rijk een langetermijnvisie op de toekomst en de ontwikkeling van de leefomgeving in Nederland, waar ook recreatie en toerisme onderdeel van zijn. Ga naar de website van De Nationale Omgevingsvisie voor meer informatie.
- Wil je meer weten over het beleid voor recreatie en toerisme bij jou in de buurt? Kijk kan op de website van je provincie of gemeente.
Kijk ook eens bij