Afbeelding Waarom is ontdekken belangrijk?

Eropuit wandelen vrouw klimt over hek

Waarom is ontdekken belangrijk?

Nieuwe plekken ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen, verrijken je leven. Je hoeft geen zeeën over te steken, ook in ons eigen land valt van alles te ontdekken. Want wist je bijvoorbeeld dat de molens van Kinderdijk het verhaal vertellen over de Nederlandse geschiedenis van onze wateringenieurs? Ons erfgoed vertelt het verhaal van Nederland. En dat verhaal kan gezien, gehoord, gevoeld, ervaren, veranderd en doorgegeven worden. 

Beleven is behouden! 
Het ervaren en beleven van al het moois dat ons land biedt, brengt geld op waarmee we het kunnen onderhouden. Zo kunnen komende generaties er ook plezier aan beleven en gaat het verhaal van Nederland niet verloren.

Hopelijk inspireert onze Atlas om zelf op ontdekkingstocht te gaan.  
 

afbeelding

Kasteel

Wat kun je allemaal ontdekken?

Houd je van cultuur en geschiedenis? Maak dan een uitstapje naar een van 10 Werelderfgoederen. Of maak een mooie fietstocht langs de vele Rijksmonumenten in ons land. Of fiets een rondje langs de mooie buitenplaatsen langs de Vecht Slot Zuylen en Kasteel de Haar.

Ook liggen in natuurgebieden hele mooie Rijksmonumenten verborgen. Zoals het monumentale zendgebouw Radio Kootwijk in de Veluwe in een groot open gebied met heidevelden en zandverstuivingen.

Wil je verder terug in het verleden? In het noorden van ons land vind je de hunebedden. Volg de N34 van Zuidlaaren naar Coevorden (de prehistorische A1) en neem een kijkje bij de 47 van de 53 Drentse Hunebedden. Hoe zag Nederland er in 1575 uit? Dat ontdek je op de kaart van Jacob van Deventer.

Cultuur en natuur

Kaart met Rijksmonumenten en regionale fietsroutes in de provincie Friesland

Maak een monumentale fietstocht langs de 63.000 Rijksmonumenten die ons land telt. Combineer de Rijksmonumentenkaart met de kaarten regionale fietsroutes. 

Groene rijksmonumenten

Kaart met Groene Rijksmonumenten en regionale wandelroutes

Maak eens een mooie wandeling langs onze groene rijksmonumenten. Combineer de regionale wandelkaart met de kaart groene rijksmonumenten en ga op pad.

Monumentale bomen

Kaart monumentale bomen

Welke monumentale bomen staan bij jou in de buurt? Bekijk het op de kaart en maak een mooie wandel- of fietstocht langs deze bomen. 

Vogels spotten op Texel

Dieneke fiets samen met haar zoontje over een weg langs de kust

Atlas-redacteur Dieneke Schram-Bijkerk ging met haar zoons vogelspotten op Texel. Gewapend met de 'vogelontdekbox'  van IVN en het Verkade-album van Jac. P. Thijsse. Maar ze ontdekten nog veel meer in de lucht. Ga met Dieneke mee op ontdekkingstocht!

Hunebedden kijken

Hunebedden onder een grote boom

'Gaan jullie weer naar die ouwe zooi kijken?' Dat hoorde Atlas-redacteur Mirjam Kroeze vaak op vakantie in Ierland.  Maar hebben onze noorderburen stonehenge, wij hebben de hunebedden! Lees Mirjams verhaal en kom meer te weten over de hunebedden. 

Bomen bewonderen

Enorme boom omringt door een groen bos

Bomen zijn de stille getuigen van onze geschiedenis. Op de Atlas Leefomgeving vind je sinds kort de nieuwe kaart Monumentale Bomen. Ontdek welke prachtexemplaren ons land kent en waarom deze beschermd moeten worden.

Ontdek ons verleden

Landschap in verandering

Atlas in holoceen

Ontdek het Nederlandse landschap door de eeuwen heen. Klik op het kaartje en bekijk hoe het Nederlandse landschap vanaf 9000 voor Christus verandert.

Nederland in 1575

Een kaart van Amsterdam in 1575 op de kaart van Jacob van Deventer

Ontdek hoe Nederland er in 1575 uitzag op de kaart van Jacob van Deventer. Sommige elementen kun je ook nu nog in het echt bewonderen, zoals de Waag in Amsterdam.

Molens

Molen bij zonsondergang

Eeuwenlang speelden de molens een belangrijke rol bij het droogleggen van stukken land. Kijk op de kaart welke molens er bij jou in de buurt staan en bezoek er eens één. 

Kastelen

Kasteel

Kijk op de kaart en breng eens een bezoek aan een kasteel. Eigenlijk een soort tijdreis, want je kunt de geschiedenis letterlijk aanraken.

Buitenplaatsen

Buitenplaats Rupelmonde

Buitenplaatsen waren de landhuizen van de gegoede burgerij tussen 1600 en 1900. Veel van deze buitenplaatsen kun je nu bezoeken.

afbeelding

bootje in Giethoorn

Ontdekken en gezondheid

Wist je dat het ontdekken van nieuwe omgevingen ons brein stimuleert om te onthouden en leren? Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Leiden. Maar ook zorgt het ontdekken van nieuwe omgevingen ervoor dat onze geest de kans krijgt om te herstellen. Je hoeft even niet aan je werk te denken en daardoor kun je even afstand nemen. En dat herstel hebben we in deze drukke tijden hard nodig.

Als je eropuit gaat, kun je zelf kiezen wat je gaat doen en waar je naar toe gaat. Uit  onderzoek blijkt dat keuzevrijheid leidt tot meer levensgeluk.

En wat is er fijner dan om met de mensen om wie je geeft samen iets leuks te ondernemen? Dat heeft een positieve invloed op je welzijn!

Afbeelding

verkeersbord corona

Ontdekken en beleid

Helaas hebben we nog steeds te maken met de coronapandemie. Dit betekent dat iedereen zich tijdens zijn of haar ontdekkingstocht moet houden aan de coronamaatregelen. Alleen dan kun je er voor zorgen dat ontdekken gezond blijft voor jouzelf en voor je medemensen.

Kijk op Rijksoverheid om te zien welke regels er nu gelden. Houd altijd anderhalve afstand en blijf thuis bij griep- of verkoudheidsklachten. Ga alleen op pad of met maximaal een metgezel. En zoek het niet te ver van huis, dichtbij is ook leuk.

Mijd drukke plekken. Oriënteer je van te voren en bekijk alvast de website. Sommige gebieden hebben een druktemeter, zoals de Utrechtse Heuvelrug. Ga als het even kan op pad buiten de druktepieken (11 tot en met 15 uur). Zo kunnen we er samen voor zorgen dat ontdekken mogelijk blijft.

Kijk ook eens bij

Bewegen

Een man in vrijetijdskleding die aan het longboarden is

Kijk waarom (buiten) bewegen gezond is en doe inspiratie op!

Ontspannen

Man ligt in het gras met wandelschoenen aan

Ga in ons eigen land ontspannen in de natuur en kijk wat het je kan opleveren.