afbeelding

Stadstuin

Voel je goed met groen

Een mooie rij bomen in een straat, tuinen met bloemen of een vijver in je wijk ziet er leuk uit. Groen in je buurt is fijn om in te spelen of te sporten. Maar ook wandelen, fietsen of uit je raam kijken is veel leuker in een groene omgeving. Dat komt omdat groen in je buurt je helpt om te ontspannen.

In stedelijk gebied is een groot deel van het oppervlak bedekt met stenen door wegen, parkeerplaatsen, pleinen, gebouwen en betegelde tuinen. In een buurt met veel tegels en weinig beplanting is het op warme dagen duidelijk warmer. Dat kan wel een paar graden schelen. Bomen, planten en water in de stad werken juist verkoelend.

Bij hevige regenbuien helpt een groene omgeving mee bij het opvangen van water. Het zorgt er dan voor dat het riool niet zo snel overbelast raakt.

Afbeelding alle groen telt mee

Groene straat

Al het levend groen telt mee

Bij groen denk je al gauw aan een park of bos in de buurt. Maar in de stad zijn ook kleine stukjes natuur belangrijk, zoals een boom, het grasveldje in je tuin, een groen dak op de schuur of een geveltuin. Een boom geeft schaduw, houdt de uv-straling tegen, zorgt voor verkoeling en houdt de wind tegen. Een grasveldje en een groen dak vangen water op. Alle soorten levend groen, zoals planten en bomen, bieden ruimte aan vogels, insecten en andere dieren. En met een keuze voor natuurlijke en diverse beplanting werk je mee aan het herstel van biodiversiteit.

Ook het groen in je tuin helpt mee om je leefomgeving gezond te houden. Privé-tuinen beslaan namelijk een groot deel van het grondoppervlak in Nederlandse steden. Als iedereen planten en bomen bij zijn huis neerzet, werkt dat positief voor een gezonde leefomgeving. Ga aan de slag met een levende tuin.

Kaarten over groen dichtbij

Waar verkoelt groen?

Kaart verkoelend effect groen en blauw

Hoe groot is de verkoeling in jouw buurt?

Waar is het groen?

Groenkaart

Hoeveel groen (bomen, struiken en planten) is er in je buurt?

Hoge bomen

Bomenkaart

Waar staan schaduwrijke bomen?

afbeelding

Fietsers Utrecht

Groen is goed voor je gezondheid

Mensen die in een groene omgeving wonen, voelen zich niet alleen gezonder, ze zijn het ook. Onderzoek wijst uit dat bewoners van een groene omgeving minder vaak een huisarts bezoeken met klachten als diabetes, hart- en vaatziekten en depressie. Ook zorgt groen in de buurt voor minder stress.

Buurtgenoten voelen zich in een groene wijk minder eenzaam en ervaren minder vaak een tekort aan sociale steun.

Op hete dagen werkt groen in je omgeving verkoelend. En die paar graden verschil zorgen ervoor dat je 's nachts beter slaapt. Ook dat kan effect hebben op je gezondheid in het algemeen.

Het netwerk De Groene Stad verzamelde veel mooie voorbeelden van de meerwaarde van groen.

Groen in je buurt is gunstig voor je gezondheid in meerdere opzichten!

Zorg voor een gezonde bodem

Close up van hand die bodem omspit

Voedsel uit eigen tuin is gezond en veilig als de grond en het grondwater schoon zijn. Is dit niet zo? Kweek dan  je groenten in bakken met schone teelaarde met onderin worteldoek. Was je zelfgeteelde groenten en handen na het tuinieren altijd goed. 

Op veel plekken in de stad is de grond niet schoon. Weet je dit niet zeker of woon je in een vooroorlogse wijk? Ga er dan vanuit dat de bodem niet geschikt is voor het telen van groenten. 

Leer van bodemdeskundige Liesbet hoe je zorgt voor een gezonde bodem in je tuin.

Vergroen je tuin of straat

Vrouw geeft planten in geveltuin water in straat in Utrecht

Een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer. Je kunt natuurlijk een boom planten, maar ook inheemse planten, een groen dak of een natuurlijke tuinvijver aanleggen heeft al effect. 

Maak een geveltuin voor je huis of zorg voor een groene boomspiegel met diverse planten.

Laat je door Moesmeisje Kim inspireren om je eigen omgeving groener te maken. 

Maak je tuin watervriendelijk

Regenton met regenpijp en een speelgoed bootje

Een tuin met veel planten helpt ook mee bij het opvangen van water. Tijdens een hoosbui stroomt het water anders meteen naar het riool. Vang water op in een regenton of leg een wadi aan. Voldoende organische stof in de bodem houdt het water ook langer vast. Maak je eigen compost en verbeter daarmee de grond van je tuin.

Hoor van meteoroloog Grieta hoe zij haar tuin watervriendelijk inricht.

Kies inheemse planten & bomen

Tuinieren met inheemse planten

Planten die van nature voorkomen in je woonomgeving hebben het daar naar hun zin. Zij wortelen goed in de bodem en hebben minder last van ziekten of droogte. Inheemse planten zijn waardevol voor de biodiversiteit. Tuinier met oog voor bijen, vlinders, andere insecten en vogels en maak van je tuin een stapsteen voor de natuur. Kies voor inheemse planten, maak een bloemenweide van je gazon en zorg voor een vogelparadijs.

Afbeelding

Geveltuin aanleg

Maak jouw omgeving groener

Tegenwoordig zie je veel tegels in tuinen. Een tuin als verlengstuk van het huis met groot terras is trendy. Maar door al die stenen is het er op warme dagen veel warmer. En bij hoosbuien loopt het water meteen naar het riool. Het heeft zin als iedereen meehelpt om de leefomgeving te vergroenen. Denk aan planten op je balkon, een groen dak, minder tegels in je tuin en aan beplanting in je straat. Kom zelf in actie, werk samen met de buren in je straat of flat of benader met elkaar de woningcorporatie. 

Ook bij het bouwen of verbouwen van je huis kun je rekening houden met de natuur, bijvoorbeeld  met aparte inbouwkasten voor huismussen en vleermuizen. En bij het inrichten en onderhouden van je tuin, zoals met een groene haag, die gastvrij is voor vogels. Gebruik bij het tuinieren geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Composteer zelf je groente- en tuinafval en verbeter daarmee je eigen grond.

Ga samen met je buurtgenoten aan de slag, dat is leuk en je hebt steun aan elkaar. Samen inkopen is vaak ook nog voordeliger. 

Afbeelding

Groen wonen en beleid

Veel gemeenten stimuleren de aanleg van tegel- en geveltuinen of van groene daken. Er kan veel, maar de details verschillen soms. Informeer daarom bij je gemeente welke mogelijkheden en regels er voor jou zijn. 

Ook provincies en waterschappen zijn actief met projecten en subsidies om de leefomgeving in de stad groener te maken.  Voor bewonersinitiatieven zijn daar ook verschillende mogelijkheden.  Check de groene subsidiewijzer, daar zie je welke subsidies er zijn van je gemeente, provincie of waterschap.

Landelijk is er in de Nationale Omgevingsvisie aandacht voor de bevordering van natuur en biodiversiteit in de stad.

Kijk ook eens bij

Veilig wonen

Boomhut in kale boom met woningen op de achtergrond

Kijk op welke aspecten je allemaal moet letten om die gezonde en veilige leefomgeving een stapje dichterbij te brengen. 

Leefbaarheid

Drukke stad met groen en blauw

Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van een leefbare buurt? En wat kun jij zelf doen om je buurt leefbaar te houden?