Op de kaart zie je de mogelijke hoeveelheid water dat op straat kan komen te staan na een hevige bui. Hoe donkerder de kleur hoe dieper het water in die straat. De kaart is gemaakt met een rekenmodel. Voor het model is een regenbui gebruikt die in het huidige klimaat eens per 100 jaar voorkomt.

De meeste schade door hoosbuien treedt op wanneer het water (over de stoepen) gebouwen instroomt. Als vervuild water op straat blijft staan, kan regenwater zich mengen met water dat terugkomt uit het riool. Dit kan ziektes veroorzaken.

Nederland is een land met veel water. Een groot deel van Nederland ligt beneden de zeespiegel. Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met extreme of hevige hoosbuien. Hierdoor kunnen we meer wateroverlast verwachten.

Wie heeft de kaart Water op straat na een extreme bui gemaakt?

De kaart is gemaakt door Klimaateffectatlas met een rekenmodel (Rainfall overlay). Meer informatie over de berekeningen vind je in het Kaartverhaal wateroverlast op de Klimaateffectatlas.

Wil je de gegevens van deze kaart gebruiken?

Bezoek Klimaateffectatlas voor meer informatie over deze kaart en hoe je deze kan downloaden. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 22-11-2022.