Op de kaart is te zien waar de leefbaarheid nu laag scoort, maar waar maatregelen tegen klimaatverandering kunnen helpen om de leefbaarheid te verbeteren. Hoe roder de kleur, hoe lager de leefbaarheid.
De kaart gebruikt gegevens uit de Leefbaarometer van 2018. Dit onderzoek laat mensen 100 onderdelen van de omgeving beoordelen (leefbaarheid). Dit geeft een bepaalde leefbaarheid score van een buurt. Daarna is gekeken waar de leefbaarheid beter kan. En dan in het bijzonder door woningen te slopen/vernieuwen/isoleren. Zo krijgen ze bijvoorbeeld een hoger energielabel. Of door pleinen en parken opnieuw in te richten. Zo wordt de kans op hittestress en wateroverlast kleiner.
Je weet meteen waar je aan de slag kan om de leefbaarheid te verbeteren. En doe het vooral samen met de buurt, dan valt er nog meer winst te behalen.
Wie heeft de kaart van leefbaarheid buurten gemaakt?
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)) maakte deze kaart voor het Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) in 2021. Meer informatie over de kaart is te vinden in het rapport.
Wil je de gegevens van leefbaarheid buurten gebruiken?
Bezoek het Nationaal Georegister voor meer informatie over deze kaart. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.
Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 17-06-2021.