Kar met streekproducten van Tuin Brassica

Laatst ging ik boodschappen doen bij een streekwinkel in Schalkwijk. Even op de fiets na een dag thuiswerken. De winkel had de nodige coronamaatregelen genomen. Er mocht maar één persoon tegelijk de winkel in en iedereen moest de handen tussendoor steeds wassen. Toch vliegen de producten de winkel uit; het meest via afhaal. Ook andere streekwinkels hebben meer klanten, zo lees ik in de kranten. En dat is maar goed ook, nu de vraag vanuit restaurants is weggevallen.

Tuin Brassica in Schalkwijk

Tuin Brassica is van RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-collega Anne Hollander en haar moeder. Sinds 2013 verkopen zij groente en fruit van hun biologische moestuin in een streekproductenwinkeltje. Ze organiseren ook open tuindagen en ontvangen bijvoorbeeld schoolklassen. Ze verkopen niet alleen hun eigen producten, maar ook die van andere lokale ondernemers. Bijvoorbeeld meel van de molen van Werkhoven. Ze maken ook jam, honing van hun eigen bijenkolonies, hartige taarten en soep. Het is vaak gezellig in de winkel en omliggende tuin. Buurtbewoners drinken er graag een kop koffie en wisselen de laatste nieuwtjes uit.

Appels vliegen winkel uit

Nieuws uitwisselen is nu juist niet de bedoeling, vanwege de coronamaatregelen. Er zijn dan ook geen andere klanten als ik de winkel binnenga. Ik weeg wat appels, zoek een quiche uit en vraag naar meel. “Dat verkopen we nu heel veel,” zegt Anne. “Het vliegt in grote zakken de winkel uit!” Gelukkig heeft de molenaar nog genoeg op voorraad. Anne had eind maart veel prei geoogst. Ze verkocht dat met een kar aan de weg. “De kar was nog nooit zo gauw leeg!” Mensen kochten ook veel jam en honing. Zelfs een bekende supermarktketen belde om te vragen of ze de streekproducten mochten opkopen. “Al met al verdubbelde de vraag,” schat Anne. “Wel halen mensen nu veel meer af in verband met corona.”  

Kar met streekproducten van tuin Brassica


Ook meer vraag bij andere streekwinkels

Ook andere streekwinkels zien de vraag naar hun producten enorm toenemen, lees ik in de krant. De webwinkel De Streekboer kreeg er in een week bijna honderd klanten bij.  Deze coöperatie verkoopt producten van lokale boeren in Friesland en Groningen. Vooral boeren die normaal aan restaurants leveren zijn hier blij mee. Anders zouden zij met hun producten blijven zitten. Ook de Slow Food-beweging is blij met de toegenomen vraag van klanten. Zij maakten een lijst met producenten over heel Nederland: Kies Lokaal. Daar stonden eind maart zo’n tweehonderd producenten op. Sindsdien komen er elke dag circa vijftig bij.

Gezonde leefomgeving, gezond voedsel

De Slowfood-beweging hoopt dat de coronacrisis een verschuiving in het voedselsysteem oplevert, zo staat in NRCVan lange anonieme ketens, die ervoor zorgen dat er altijd avocado’s en bananen te koop zijn, naar korte ketens. Dat producten van fruitteler, kaasboer en molenaar met maar één tussenstop naar de klant gaan, zoals bij de Schalkwijkse streekwinkel. Hoe minder tussenstops, hoe minder luchtvervuiling en geluid door transport. En we merken nu in deze coronatijd, hoe het is met minder verkeer op de weg. Het is natuurlijk helemaal mooi als de producten biologisch zijn. Dat is -op de lange termijn – goed voor de bodem. Op de kaart Zelfreinigend vermogen in de toplaag van de bodem op onze Atlas Natuurlijk Kapitaal zie ik dat de bodem van Brassica gezond is. Deze kan verontreinigende stoffen goed afbreken of omzetten. Maar dat wist ik eigenlijk al. Anders konden we er niet elke week een tas groente halen!

Tuin Brassica Schalkwijk op kaart Zelfreinigend vermogen in de toplaag van de bodem


Hamsteren

Er zijn niet alleen meer klanten, maar klanten kopen ook grotere hoeveelheden. Het is dan handig als de producten direct kunnen worden aangevuld. “De kelder ligt nog vol aardappelen,” vertelt Anne. Ook de molenaar heeft nog genoeg op voorraad. Eigenlijk een mooi ‘natuurlijk kapitaal’ dus. We kunnen er op vertrouwen dat we voorlopig bij streekwinkels terecht kunnen. Ik betaal met een tikkie en fiets met volle tassen naar huis. Fijn idee dat we niet elke dag hoeven koken, nu het thuis druk is. De quiche zal ons goed smaken!

Over de auteur

Dieneke Schram

Dieneke Schram-Bijkerk werkt als senior milieu-gezondheidsonderzoeker bij RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onder andere aan het ontsluiten van kennis en informatie op de Atlas Leefomgeving.